Kultūros ministrė ragina LNOBT vadovą G.Kėvišą atsistatydinti, bet jis iš savo pareigų nesitrauks

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas turi trauktis iš pareigų, nes prarado pasitikėjimą, sako kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. 

Kultūros ministerijos komisija dėl galimo darbo drausmės pažeidimo išnagrinėjo LNOBT generalinio direktoriaus G.Kėvišo veiksmus ir priėmė sprendimą skirti jam drausminę nuobaudą – pastabą.<br>V.Balkūno nuotr.
Kultūros ministerijos komisija dėl galimo darbo drausmės pažeidimo išnagrinėjo LNOBT generalinio direktoriaus G.Kėvišo veiksmus ir priėmė sprendimą skirti jam drausminę nuobaudą – pastabą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 9:27 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:44 AM

„Nacionalinių kultūros įstaigų vadovams turi būti keliami aukščiausi etikos reikalavimai. Šis tyrimas parodė, kad ponas Kėvišas šių etikos reikalavimų nesilaiko. Konstatuoju, kad jis prarado mano pasitikėjimą ir turi trauktis iš pareigų“, – pranešime sako L.Ruokytė-Jonsson. 

Tai ministrė pareiškė po to, kai Kultūros ministerijoje sudaryta komisija atliko tyrimą dėl LNOBT vadovo veiksmų, galimo darbo drausmės pažeidimo. 

Komisija pasiūlė L.Ruokytei-Jonsson skirti teatro vadovui drausminę nuobaudą – pastabą. Ministrė, atsižvelgusi į komisijos konstatuotus pažeidimus, pastabą skyrė. 

Komisija buvo sudaryta po Viešųjų pirkimų tarnybos išvadų, kad LNOBT vadovas, vykdydamas viešųjų pirkimų procedūras, per kurias buvo sudarytos sutartys su Kipre registruota jo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“, nuo pirkimų procedūrų nusišalino tik formaliai. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) taip pat konstatavo, kad tokia praktika nepaneigia abejonių dėl priimamų sprendimų objektyvumo, sąžiningumo ir skaidrumo. 

Kultūros ministerijos komisija, įvertinusi visas aplinkybes, taip pat konstatavo, kad G.Kėvišo vadovaujamas teatras ne kartą pirko paslaugų iš jo artimam giminaičiui priklausančios įmonės ir šitaip, kaip nustatė ir STT, neišvengė korupcijos rizikos veiksnio. 

Ministrė taip pat akcentavo, kad būtinos įstatymų pataisos, kurios panaikintų galimybes nacionalinių ir kitų biudžetinių įstaigų vadovams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi. 

Kaip skelbta anksčiau, pagal sutartis su M.Kėvišo įmone “Riverside music LTD“ LNOBT pernai surengė solistų Angelos Gheorghiu, solisto Mariuso Brenciu ir dirigento Cipriano Teodorascu koncertą, Londono simfoninio orkestro su dirigentu Antonio Pappano ir smuikininku Nikolajumi Znaideriu koncertą, taip pat Didžiosios Britanijos Karališkojo filharmonijos orkestro koncertą su dirigentu Charles Dutoit. 

Iš viso „Riverside music“ sumokėta 390 tūkst. eurų. Kokia dalis atiteko atlikėjams, nei LNOBT, nei pats G.Kėvišas neskelbia. Dalį sumos – 30 tūkst. eurų – vienam iš M.Kėvišo organizuotų koncertų skyrė ir Vilniaus miesto savivaldybė, per savo įstaigą „Vilniaus festivaliai“. 

Atleisti G.Kėvišą iš pareigų reikalavo ir Seimo opoziciniai konservatoriai. Jie paprašė Valstybinės mokesčių inspekcijos įvertinti G.Kėvišo šeimos narių turto ir pajamų pagrįstumą. LNOBT vadovas yra deklaravęs turtą ir pajamas, tačiau deklaracija nėra vieša. 

Pats G.Kėvišas pabrėžia, kad formaliai įstatymų nepažeidė, nes visus sprendimus priėmė jo pavaduotojas ir tai buvo suderinta su tuometine Kultūros ministerijos vadovybe. Jis taip pat žada paviešinti teatro sutartis su sūnaus įmone, savo pajamų deklaraciją.

Šiandien popiet išplatintas G.Kėvišo pareiškimas.

LNOBT generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo pareiškimas Susipažinęs su viešai Kultūros ministerijos skelbiama informacija apie ministerijos komisijos sprendimą skirti man švelniausią drausminę nuobaudą – pastabą, – pareiškiu, kad ši informacija nekeičia mano pozicijos, jog savo pareigas vykdžiau laikydamasis šalies įstatymų ir kitų teisės aktų.

Pastarosiomis savaitėmis, kai patiriu stiprų spaudimą trauktis iš užimamų pareigų, man itin svarbus ir reikšmingas LNOBT kolektyvo išreikštas pasitikėjimas bei nuoširdus palaikymas, kurio sulaukiu iš Lietuvos kultūrinės visuomenės – nacionalinių įstaigų bei žymių meno žmonių. Todėl ketinu visą asmeninę energiją ir sukauptą patyrimą nukreipti teatre suplanuotiems ateities darbams ir rengiamiems kūrybiniams projektams, kurie leis dar aukščiau pakylėti LNOBT repertuaro meninio lygio kartelę.

Esu įsitikinęs, jog Lietuvos publika to verta. Pritariu Kultūros ministerijos išreikštai pozicijai, jog būtina tobulinti galiojančius teatrinę ir koncertinę veiklą reglamentuojančius įstatymus. LNOBT administracija pasirengusi bendradarbiauti savo teikiamais pasiūlymais.

Savo ruožtu dar kartą pabrėžiu, kad visi sprendimai, susiję su LNOBT veikla, yra priimami skaidriai, laikantis šalies įstatymų reikalavimų ir atsižvelgiant į teisės ekspertų bei atsakingų priežiūros institucijų rekomendacijas. O politiniuose debatuose vertinant teatro veiklą aš, kaip LNOBT generalinis direktorius, niekada nedalyvavau ir ateityje stengsiuosi nedalyvauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.