Vienas seniausių Lietuvos orkestrų susirengė į pavasario turą po Lietuvą

Kaip manote, kurie iš Lietuvos simfoninių orkestrų turi seniausias tradicijas? Galbūt nustebsite sužinoję, kad vienas iš tokių – bene antrasis pagal įsteigimo datą – yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, gyvuojantis jau daugiau nei pusę amžiaus.

LMTA studentų simfoninis orkestras nir jo vadovas M.Staškus Valdovų rūmuose.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoninis orkestras nir jo vadovas M.Staškus Valdovų rūmuose.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoninis orkestras.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoninis orkestras.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoninis orkestras.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoninis orkestras.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoniniam orkestrui diriguoja J.Wallnigas.<br>Organizatorių nuotr.
LMTA studentų simfoniniam orkestrui diriguoja J.Wallnigas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 3, 2017, 10:38 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:38 PM

Balandžio 5–8 d. LMTA simfoninis orkestras, diriguojamas meno vadovo Martyno Staškaus, rengia pavasarinį koncertų turą Vilniuje, Kaune ir Alytuje.

Orkestro renginių ciklą pradės neeilinė popietė LMTA Didžiojoje salėje. Balandžio 5 d. 16 val. klasikai neabejingi melomanai kviečiami stebėti atvirą orkestro repeticiją ir išklausyti paskaitą, kurią ves charizmatiškasis muzikologas, radijo ir televizijos laidų vedėjas, intriguojančių knygų apie muziką autorius Viktoras Gerulaitis.

LMTA simfoninis orkestras grieš Ludwigo van Beethoveno Trečiąją „Herojinę“ simfoniją Es-dur. Pasak orkestro meno vadovo Martyno Staškaus, L. van Beethoveno Trečioji simfonija – ypatingas, brandus opusas, kurį orkestras repetuoja su dideliu entuziazmu. Be to, šis kūrinys, kad ir populiarus, nėra itin dažnai atliekamas mūsų koncertų salėse. Tad melomanai kviečiami nepraleisti gana retos progos jį išgirsti gyvai. Įėjimas laisvas.

Balandžio 6 d. LMTA simfoninis orkestras rengia iškilmingą koncertą LDK Valdovų rūmuose. Jau penketą metų Lietuvos muzikos ir teatro akademija bendradarbiauja su Valdovų rūmais: išskirtinėse rūmų erdvėse koncertuoja Akademijos studentai, kasmet vyksta LMTA simfoninio orkestro koncertai.

Vakaras Valdovų rūmuose ypatingas dar ir tuo, jog rengiamas drauge su ilgamečiu LMTA partneriu, Vilniaus Vytauto Didžiojo „LIONS“ klubu, ir bus skirtas labdarai. Sykiu bus pažymėtas pasaulinio „LIONS“ judėjimo 100-metis. Scenoje pasirodys visas būrys jaunų, talentingų atlikėjų: LMTA studijas bebaigiantys Ignas Daniulis (klarnetas), Vytenis Šležas (kontrabosas), Dominyka Šeibokaitė (fleita), Jonas Morkūnas (klarnetas). Taip pat skambins Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleivės, pianistės Elžbieta Dvarionaitė ir Skaistė Kašėtaitė, laimėjusios „Grand Prix“ pernai vykusiame J. S. Bacho konkurse. Pagrindinis konkurso prizas buvo galimybė pasirodyti scenoje su LMTA simfoniniu orkestru, kuri ir bus realizuota šio orkestro koncertų turo metu.

Programoje – Felixo Mendelssohno, Johanno Sebastiano Bacho, Carlo Maria von Weberio, Camille’io Saint-Saënso, Giovanni Bottesini kūriniai. Koncerto pradžia 19 val.

Balandžio 7 d. LMTA simfoninis orkestras koncertuos Kauno valstybinėje filharmonijoje, balandžio 8 d. – Alytaus miesto teatro Didžiojoje salėje. Koncertų pradžia 18 val.

Kaune ir Alytuje orkestras pristatys solidžios apimties programą. Pirmojoje dalyje, kaip ir Vilniuje, dėmesys bus sutelktas į jaunuosius solistus, o antroji bus skirta L. van Beethoveno Trečiajai simfonijai Es-dur.

Alytuje skambinant J. S. Bacho Koncertą klavyrui A-dur jaunąsias M. K. Čiurlionio menų mokyklos virtuozes pakeis LMTA absolventė, šiuo metu Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete besitobulinanti talentinga pianistė Veronika Kopjova. Koncertas Alytuje, kaip ir Vilniuje, bus skirtas labdarai ir „LIONS“ judėjimo 100-mečiui.

Vienas jauniausių atlikėjų amžiumi ir vienas seniausių savo tradicijom dabartinių Lietuvos orkestrų, LMTA simfoninis, dalyvauja įvairiuose projektuose. Vos pasibaigus koncertų turui trijuose Lietuvos miestuose, prasidės Baltijos jaunimo simfoninio orkestro sesija, kurios koncertai balandžio pabaigoje nuskambės trijuose Baltijos kraštuose – Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.