LNOBT apie atlikėjų honorarus: „Jokio skandalo nėra“

Lietuvos operos ir baleto teatras (LNOBT) reaguodamias į portale delfi.lt 2017 m. gegužės 17 d. publikuotą straipsnį „Situaciją vadina skandalinga: G.Kėvišo teatre žvaigždėms mokami honorarai stebina kontrastais“, paskelbė pranešimą spaudai.

 Operos ir baleto teatras Vilniuje.<br> R.Neverbicko nuotr.
 Operos ir baleto teatras Vilniuje.<br> R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 12:15 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:32 PM

„Norime paneigti šiuo tekstu kryptingai kuriamą klaidinamą opiniją, neva užsienio atlikėjams besąlygiškai mokami didesni honorarai nei lietuviams. Anaiptol: ne taip jau retai žymūs Lietuvos artistai pageidauja netgi solidesnio atlygio nei panašios meistriškumo kategorijos užsienio profesionalai. 

Atlikėjų honorarai LNOBT, kaip ir kitose Lietuvos kultūros institucijose bei analogiškose pasaulio organizacijose,  nėra ir negali būti vienodi, nes atlikėjai – plati sąvoka, į kurią patenka tiek mimanso artistai, atliekantys nebylius vaidmenis, tiek pasaulinio garso solistai ir dirigentai. Skiriasi scenos kūrinių žanrai, atliekamų vaidmenų sudėtingumas, artistinis meistriškumas, pagaliau sėkminga karjera užsitarnautas vardas meno rinkoje. Tačiau honoraras visada yra derybų objektas. 

Suprantama, kad tokios operos pasaulio žvaigždės, kaip Kristine Opolais, pasirodžiusios su soliniu koncertu, honoraras negali būti lyginamas su statistų honorarais, kaip kad pateikta straipsnyje. Tačiau jos, kaip ir kitų Vilniuje viešėjusių žvaigždžių, pasirodymai sukelia didžiulį susidomėjimą. Tokie koncertai suteikia daug malonumo publikai ir pritraukia rėmėjų, kurie ir padengia jo kaštus. 

Netiesa, kad LNOBT nesuteikia galimybių atsiskleisti jauniesiems atlikėjams. Vienas iš LNOBT strateginių uždavinių yra sudaryti sąlygas jauniems Lietuvos kūrėjams ir atlikėjams dalyvauti teatro kūrybinėje veikloje. Jau penktus metus veikia LNOBT iniciatyva įsteigta teatro operos stažuotojų programa, į kurią po kasmet rengiamų perklausų kviečiami kompetentingos komisijos atrinkti geriausiai pasirodę vokalistai. Beje, į šias perklausas kviečiami visų muzikinių teatrų atstovai, vokalo pedagogai. LNOBT stažuotojų programoje jau dalyvavo 17 jaunuolių, dabar dainuojančių ne tik mūsų teatro repertuariniuose spektakliuose, bet ir kitų šalies muzikinių teatrų scenose. 

Gauta sceninė patirtis ne vieną buvusį stažuotoją padrąsino siekti ir tarptautinės karjeros. Štai Monikos Sakalauskaitės vardas vis geriau žinomas JAV operos gerbėjams, o kartu su ja pirmąją stažuotojų laidą baigęs buvęs profesoriaus Vladimiro Prudnikovo studentas Raimundas Juzuitis sėkmingai dainuoja Austrijoje. Su šiuo solistu nuolat palaikomas kontaktas.  Beje, į Zalcburgo festivalio jaunųjų solistų akademiją jis išvyko būtent su LNOBT rekomendacija. Ten specialistų pastebėtas R.Juzuitis vėliau įstojo į Zalcburgo valstybinio teatro (Salzburger Landestheater) operos studiją, tokiu būdu gaudamas šansą vaidinti šio teatro spektakliuose. 

LNOBT nuoširdžiai džiaugiasi lietuvių solistų sėkme užsienio scenose. Tai, kad jauni artistai išvažiuoja įgyti patirties svetur, kartu pasinaudodami proga plėsti profesinį akiratį bei tobulinti savo atliekamų vaidmenų repertuarą, – įprasta praktika demokratiniame pasaulyje. 

Teatro operos stažuotojai nuo 2015 m. yra remiami LNOBT paramos fondo „Orfėjaus lyra“. Šis fondas kasmet pažymi ir geriausiai teatro repertuariniuose spektakliuose užsirekomendavusius jaunuosius atlikėjus, skirdamas jiems Metų operos vilties bei Metų baleto vilties premijas. Pasak paramos fondo „Orfėjaus lyra“ direktorės Nijolės Galinienės, į fondą susibūrę operos ir baleto meno gerbėjai neretai padeda apmokėti jaunų teatro solistų išvykas į užsienio stažuotes, kuriose perspektyvūs atlikėjai gauna progų kelti savo profesinį meistriškumą. 

Norime atkreipti dėmesį, kad LNOBT siūlomas honoraras lietuvių operos solistams nėra jau toks menkas: paskaičiavome, kad šį sezoną už viename spektaklyje atliktą pagrindinį vaidmenį jiems vidutiniškai buvo mokama po 747 Eur. Numatydamas būsimo sezono spektaklių atlikėjų sudėtis, teatras visuomet linkęs teikti pirmenybę mūsų tautiečiams. Tuo tikslu su daugeliu užsienyje karjeras kuriančių lietuvių kasmet aptariamos galimybės į jų darbo planus įterpti pasirodymus LNOBT, tačiau dėl didelio atlikėjų užimtumo suderinti grafikus ne visuomet pavyksta. 

Nepaisant to, vien šio, jau besibaigiančio sezono LNOBT teatro spektakliuose publika galėjo gėrėtis puikiais Edgaro Montvido, Kosto Smorigino, Merūno Vitulskio, Almo Švilpos, Laimono Pautieniaus, Lauros Zigmantaitės, Vaido Vyšniausko (Kristian Benedikt) balsais. Sėkmingai LNOBT scenoje debiutavo ir Jomantė Šležaitė, kuriai Lietuvos kultūros ministerija prieš savaitę skyrė Jaunojo muzikos atlikėjo premiją.“ 

[[ge:lrytas:lrytas:873558]]

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.