Ukmergės pilies parke – nauja roko opera apie Vilkmergę

Liepos 6 d. 21.30 val. Ukmergės pilies parke bus parodyta roko opera „Legenda apie Vilkmergę“. Jos siužetas paremtas žinomo Didžiosios Britanijos istoriko S.C.Rowello, tyrinėjusio Lietuvos istoriją, knyga „Iš viduramžių ūkų kylanti Lietuva“,  kurioje rašoma, kad Gediminaičių dinastija gali būti kildinama iš XIII a. minimo kunigaikščio Vilikailos ir prasidėjo Ukmergėje (Vilkmergėje). Jo anūkas buvo vardu Gediminas.   S.C.Rowello nuomone, Ukmergė buvo Gediminaičių valdų centre, pagrindinis įtvirtinimas Rytų Lietuvoje, dažnai priklausydavo  vyresniesiems Gediminaičiams ir neatsitiktinai ten 1378 m. pastatyta viena pirmųjų katalikų bažnyčių Lietuvoje. Beje, Gediminaičių simbolis – „Gedimino stulpai“ kildinamas iš stilizuotų pilies-miesto vartų. 

Saulius Auglys.<br>P.Lileikio nuotr.
Saulius Auglys.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2017, 1:45 PM

Ukmergės piliakalnio struktūra leidžia spėti, jog pilies vartai buvo pietrytinėje jo dalyje, o jų šonuose būtent ir stovėjo pilies bokštai.

„Šią istoriją prisiminiau šiais metais, jau baigęs rašyti legendą apie Vilkmergę. Po pamokų beeidami namo su draugu dažnai užlipdavome ant piliakalnio parūkyti, tai buvo mūsų didelė paslaptis ir paskutinė stotelė prieš namus. Mylėjau šį piliakalnį, nuo jo atsiveria graži miesto panorama. 

Jau mokiausi muzikos mokykloje. Mokiausi labai tingiai Bet kaip dabar atsimenu, kai draugui pasakiau: pamatysi, kai užaugsiu,  tikrai parašysiu didelį kūrinį apie šį piliakalnį.

Ukmergės piliakalnis yra neatsiejama Vilkmergės miesto atsiradimo dalis. Dar ir dabar laikau save vilkmergiškiu“, – teigė Saulius Auglys.

Roko operos autorius, norėdamas išryškinti šiuos pagrindinius Ukmergės istorinius faktus ir vaizduotės polėkį,  roko operos pavadinime panaudojo žodį „legenda“. „Legenda apie Vilkmergę“ – tai meilės roko opera, apipinta legendomis.

Roko operos personažai: kunigaikštis Vilikaila (Vilkmergės  įkūrėjas), kunigaikštienė (kunigaikščio žmona, kurios vardas nėra žinomas), Vilkmergė (mergaitė, kurią surado Gediminas miške augančią tarp vilkų), Gediminas (būsimasis Lietuvos valdovas, kunigaikštis, Vilikailos anūkas). 

Roko operoje dainuos Raminta Naujanytėm, Neda Malūnavičiūtė, Darius Mickus ir  Egidijus Dauskurdis.

Jiems talkins valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, valstybinis choras „Vilnius“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.