Nesantuokinė dailininko Salvadoro Dali duktė pretenduoja į ketvirtadalį jo palikimo

Ispanijoje ketvirtadienio vakarą buvo ekshumuojami ispanų dailininko siurrealisto Salvadoro Dali palaikai. Teisėjas Madride birželį nurodė iškasti palaikus, kad būtų nustatyta, ar garsusis dailininkas yra moters iš Cheronos Katalonijoje tėvas.  Moteris kreipėsi į teismą su atitinkamu ieškiniu. 

 S.Dali savo rezidencijoje Kosta Bravoje. 1968 m. rugsėjis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Dali savo rezidencijoje Kosta Bravoje. 1968 m. rugsėjis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ekshumacijos dieną P.Abel su savo advokatu E.Blanquezu surengė spaudos konferenciją.<br> AP nuotr.
 Ekshumacijos dieną P.Abel su savo advokatu E.Blanquezu surengė spaudos konferenciją.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2017, 9:19 PM

61 metų Pilar Abel, kuri Katalonijoje ilgai vertėsi aiškiaregyste, sako, kad jos motina, praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio viduryje dirbdama žvejų kaimelyje Port Ljigate, kur S.Dali daug metų gyveno, turėjo su juo slaptą romaną, po kurio 1956 m. gimė Pilar. 

Pasitelkus DNR tyrimą, dabar tikimasi išsiaiškinti, ar menininkas iš tikrųjų yra moters tėvas. Ekspertizės rezultatai bus paskelbti po savaitės.

84-erių S.Dali mirė 1989 metų sausį. Dailininkas palaidotas po Dali teatro-muziejaus stiklo kupolu Figereso mieste Ispanijos šiaurės rytuose, kuriame  prieš daugiau kaip 110 metų gimė. Palaikai ilsisi po dviem akmeninėmis plokštėmis, kurių kiekviena sveria iki pusantros tonos. 

Ekshumacijos dieną P.Abel su savo advokatu surengė spaudos konferenciją.

„Aš paklausiau motinos, ar iš tiesų S.Dali – mano tėvas. Ji atsakė, kad taip. Aš nustebau: „Bet juk jis buvo toks bjaurus…“ Motina atsakė: „Jis turėjo šarmo. Jis tavo tėvas, tačiau nenoriu trikdyti jo ramybės.“ Bet tai nenormalu, ką ji dabar sako. Jai jau 87 metai“, – kalbėjo žurnalistams P.Abel.
Jos advokatas Enrique Blanquezas pridūrė, kad ekspertizė bus kuo delikatesnė: „Pasistengsime nepažeisti kūno, nes jis balzamuotas. Nesirengiame imti kaulų pavyzdžių. Tik dantis.“

Teisininkas negalėjo išvengti klausimų apie dailininko palikimą. „Jeigu S.Dali tėvystė bus patvirtinta, pagal Katalonijos įstatymus mes pretenduosime į ketvirtadalį palikimo sumos, taip pat ir į dailininko paveikslus“, – atsakė E.Blankesas.

Tačiau P.Abel klausimai apie pinigus suerzino. „Aš tiesiog noriu žinoti tiesą!“ – pareiškė moteris spaudos konferencijoje.

Vis dėlto mažai kas tiki kukliais 61 metų būrėjos ketinimais, nors ji ir tikina, kad  aiškiaregystės dovana ją puikiai maitina.

S.Dali palikimą tvarkančio fondo aktyve – ne mažiau kaip 325 mln. dolerių. Jeigu tėvystė bus įrodyta, moteris gaus  25 proc. tos sumos.

Dėl išorinio panašumo neabejoja

Pirmą kartą apie tai, kad ji – S.Dali duktė, moteris pareiškė dar 2007 metais. Jos reikalavimu buvo atliktas DNR testas, kurio pavyzdžiu tapo plaukai ir odos dalelės nuo pomirtinės S.Dali kaukės. Ekspertizės rezultatai buvo neigiami: ne giminės. Tačiau moteris dėl to nesutriko. Ji pareiškė, kad tik kūno ekshumacija gali sudėlioti taškus ant „i“. Ir pasiekė savo. 

P.Abel, kuri visą gyvenimą dirbo valytoja, išėjusi į pensiją staiga atrado ekstrasensės sugebėjimų. Ji tikina, kad mato žmonių likimus, taip pat ir savo. O dar pasakojo, kad vaikystėje nuolatos susidurdavo su S.Dali.

„Apie S.Dali man papasakojo senelė, mano motinos vyro motina, – dalijosi prisiminimais P.Abel. – Mūsų namuose tuomet buvo kilęs skandalas ir ji pareiškė: „Aš žinau, kad tu nesi mano sūnaus duktė, bet aš tave vis tiek myliu.“

Pirmą kartą S.Dali pamačiau dar būdama maža. Vaikščiojome su senele ir ji man parodė jį. Vėliau tėvą sutikau jau suaugusi: ėjau į darbą, o jis buvo išėjęs pasivaikščioti. Mes dažnai susidurdavome gatvėje: pats likimas stūmė mus vieną prie kito!“

P.Abel pridūrė, kad jie su dailininku panašūs net išoriškai.

„Nebent man trūksta tik jo ūsų. O šiaip – tas pats veidas!“ – tikino Pilar.

„Negalėjo būti vaikų“

„Visa tai panašu į kvailą anekdotą! – bandė atvėsinti naujai iškeptos dukters įkarštį žurnalistas, straipsnių apie S.Dali autorius Alfredo Garcia Ramosas. – Dailininkas tiesiog negalėjo turėti vaikų. Jis mirė skaistus.“

A.G.Ramosas daug metų studijavo dailininko biografiją ir tvirtina, kad S.Dali kūryba buvo jo siurrealistinio gyvenimo tęsinys. Taip, meistras buvo vedęs Jeleną Djakonovą, labiau žinomą kaip Galą. Tai netrukdė jam rengti orgijų ir jose nedalyvauti. Maža to, manoma, kad tarp S.Dali ir žmonos niekada nebuvo sekso. Neva dailininkas visą gyvenimą vengė intymių ryšių dėl vaikystėje patirtos psichologinės traumos. Vadinasi, genijus negalėjo turėti ir dukters.

„Nebent tai buvo nekaltas prasidėjimas“, – ironizavo A.G.Ramosas.

Ji aferistė?

O ant kortos pastatytas pasakiškas turtas. Jeigu teismas pripažins P.Abel didžiojo siurrealisto dukterimi, ji galės pretenduoti į dalį jo palikimo. Tiesa, turint galvoje sudėtingus Ispanijos įstatymus, būrėjai teks ilgai teistis su finansų ministerija, fondu „Gala-Salvador Dali“, kurie dabar atsako už meistro palikimą.

Beje, daugelis ispanų P.Abel laiko aferiste.

„Kaip tik P.Abel prieš dešimt metų bandė pataisyti savo materialinę padėtį, pateikusi 600 000  eurų ieškinį rašytojui Javierui Cercasui: apkaltino tuo, kad jis neva panaudojęs jos paveikslą vienoje savo knygų. Žinoma, teismą ji pralaimėjo. Ir nuo to laiko, matyt, nutarė susitelkti į tai, kad ji – S.Dali duktė“, – priminė A.G.Ramosas.

Beje, Pilar jau užsisakė naują lentelę su pavarde prie namo laukujų durų.

Nieko įmantraus. Kuklus užrašas: „Pilar Abel Dali“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo