Kerintis Kintų grožis tapo įkvėpimo šaltiniu pasaulio muzikams

Lietūs nebeplovė žemės, paukščių būriai pamarės pievose jau aptarinėjo skydžio link šiltesnių kraštų pro Ventės ragą maršrutus, jaunikliai bandė sparnų stiprumą. O gandrai Kintuose, Juodeškų šeimos  stilingai restauruotoje senoje sodyboje kleketuodami pasitiko svečius – pirmą kartą rengiamos Užsienio menininkų rezidencijos šiuose kraštuose dalyvius. 

 Rezidencijos dalyviai. V.Baltakas - trečias iš kairės. <br> Organizatorių nuotr.
 Rezidencijos dalyviai. V.Baltakas - trečias iš kairės. <br> Organizatorių nuotr.
 P.M.Hamelio koncertas prie „Ventainės".<br> Organizatorių nuotr.
 P.M.Hamelio koncertas prie „Ventainės".<br> Organizatorių nuotr.
 Ch.Kavouras iš Graikijos.<br> Organizatorių nuotr.
 Ch.Kavouras iš Graikijos.<br> Organizatorių nuotr.
 Kintų muzikos festivalio direktorė A.Juodiškienė.<br> Organizatorių nuotr.
 Kintų muzikos festivalio direktorė A.Juodiškienė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jonė Fridmanaitė

Jul 24, 2017, 3:50 PM

Kitaip tariant, jaunus kompozitorius, kurie vidurvasario savaitę, suburti rezidencijos iniciatorių – Kintų muzikos festivalio įkūrėjos ir direktorės Audros Juodeškienės bei Briuselio, Mastrichto konservatorijų ir Lietuvos muzikos akademijos profesoriaus Vykinto Baltako - nutarė padirbėti.
Rezidencijos darbus siejo tema – „Gamtos refleksijos muzikoje, pristatant žemyninį Kuršių marių krantą“. 

Prie Kuršių marių prigludusiuose, tuštėjančiuose Kintuose dar yra pasaulį mačiusių išsilavinusių žmonių, Lietuvos ir šio krašto patriotų, kurie supranta, kad menas gali efektyviausiai suburti bendruomenę, parodyti, kad pasaulyje išsibarstantys lietuviai randa gimtinėje erdvę įprasminti savo idėjas, kad ir mažoje kerinčio grožio erdvėje galima nuveikti reikšmingų, didelių darbų, prasmingais edukaciniais projektais paakinti vietos jaunuomenę, suteikti emocinių įspūdžių išlikusiems šviesuoliams.

Vydūno kultūros centro iniciatyva čia jau penkiolika metų skaičiuoja „Emalio keramikos pleneras“. Atvykę dailininkai ne tik palieka čia sukurtų darbų, rengia parodas, bet ir užkrečia Kintų mokinukus, kurie visus metus gali lankyti papildomo ugdymo užsiėmimus. 

Šeštus metus vykstantis  tarptautinis Kintų muzikos festivalis (meno vadovas Gediminas Gelgotas) ir jo dalyviai, nenuolaidžiaudami vasarai kuria spalvingą, negirdėtą muzikinę aplinką, kurioje šio krašto žmonės naujai pamato besikeičiančią Lietuvą ir pasaulį.

 „Norime, kad Kintai taptų nuolatine menininkų iš Lietuvos ir pasaulio rezidencija, todėl šiemet praplėtėme festivalio programą kūrybinėmis dirbtuvėmis.  Tikimės, kad kartą apsilankę ne tik dailininkai, bet ir muzikai jau patys ieškos galimybių  patekti į Kintus. Pamario kraštas tolimame Europos pakraštyje koncertavusiems pasaulio menininkams atvėrė Lietuvą. Tikimės, kad ir kompozitoriams buvimas čia suteiks impulsų kūrybai“, - sakė Kintų muzikos festivalio direktorė A.Juodiškienė.

Liepos 17-ąją  Kintų kultūros centre rinkosi kompozitoriai iš Graikijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Lietuvos. Vienas kitam jie prisistatė įrašytais kūriniais, pateikė savo kūrybos konsepcijas ir prasidėjo darbas. Visa savaitė buvo skirta kūrybai ir bendradarbiavimui su lietuvių šiuolaikinės muzikos ansambliu „Synaesthesis“ (Vytautas Oškinis, Artūras Kažimėkas, Diemantė Merkevičiūtė, Gunda Baranauskaitė, Marta Finkelštein). 

V.Baltako idėja suvienyti bendraminčius kompozitorius ir atlikėjus buvo įgyvendinta produktyviai. Kompozitoriai ir atlikėjai įvairiose erdvėse visuomenei pristatė tris skirtigas programas.  Greta „Synaesthesis“ kūrybos procese aktyviai dalyvavo Lietuvos muzikos akademijos magistrantai Dominykai – Besakirskas (perkusija) ir Norkūnas (elektro gitara). 

Liepos 19 d. pirmasis koncertas vyko Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje.  Klausytojai išgirdo muziką, kurios gal ir nesitikėjo, tačiau tai tapo pretekstu įdomioms diskusijoms. Skambėjo Steve‘o  Reicho, Helmuto Lachenmanno, Jenso Peterio Ostendorfo, Thierry de Mey kūriniai.

Liepos 22 d. Kintų kultūros centre skambėjo rezidencijos metu sukurti darbai: Jūros Elenos Šedytės , Willie Aretso (Nyderlandai), Chriso Kavouro (Graikija), Beno Lunno (Didžioji Britanija), Giannio Montesantoso ir  Ryčio Juškaičio improvizacijos, kūrybos eksperimentai. Juose atsispindėjo Kuršmarių įkvėptos asociacijos. Gimė ir bus užfiksuotos kompaktinėje plokštelėje  naujos kompozicijos  - „Kintų vėjas“ (W. Aeretsas). „Lietuvos paukščiai“ (Ch. Kavouras) ir kt. 

Kūrybinga savaitė Kintuose baigėsi liepos 23-osios popietę seniausioje šiame krašte Rusnės evangelikų liuteronų bažnyčioje.  V.Baltako diriguojamas ansamblis „Sunaesthesis“ ir D. Norkūnas, talkinant puikiai maldos namų akustikai įtaigiai atliko rezidencijos dalyvių kūrinius. Gausi klausytojų auditorija audringais plojimais sutiko  ją sužavėjusį Ch.Kavouro aukštoje bažnyčios paskliautėje išsiliejusį  klarneto monologą, B. Lunno pasirinkto poeto anonimo tekstų ir muzikos sintezę, J.E.Šedytės, V.Baltako kompozicijas. 

Deja, darbo tempas nepaliko galimybių pasimėgauti švietusia saule, gaiviu marių vandeniu. Tačiau svetingi rezidencijos šeimininkai į koncertus vežė fortepijoną, derintoją, atlikėjus, o muzikos autorius plukdė laivais, tuo suteikdami galimybių pamatyti unikalios Lietuvos gamtos ir istorijos kraštą.

Visi atvykę muzikai dalyvavo Kintų muzikos festivalio atidarymo koncerte liepos 21-ąją. Ant marių kranto pastatytoje miniatiūrinėje estradoje liejosi festivalio svečio, vokiečių kompozitoriaus Peterio Michaelio Hamelio improvizacijos. Besileidžianti saulė, lengvo vėjelio kuriamos debesų improvizacijos gražiai derėjo su svečio kūryba. 

Kitą dieną P.M.Hamelis dalijosi mintimis apie savo kūrybos filosofiją  susitikime su menininkais Vydūno kultūros centre. „Tai žmogus, suprantantis buvimo čia ir dabar prasmę, - apie savo pedagogą sakė G. Gelgotas.

Pirmadienį rezidencijos dalyviai skirstėsi galvodami apie ateitį. Iš Kintų jie  išsivežė ne tik meilės Lietuvai dalelę, bet ir didžiausią dovaną: kūrybos bendrystės, naujų idėjų kraitį, o  rankose – Kintų „Kaitų klubo“ vedlio Lauryno ir Eglės Juodeškų sukurtas vėtrunges. Jos rodys kelią grįžtant. 
        

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.