Petras Geniušas savo muzika tikisi įkvėpti Lietuvos publiką

Rugpjūčio 10 d. 20.30 val. istorinius Bartninkų (Vilkaviškio raj.) Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios griuvėsius užlies muzikos, šviesos ir meno sintezė – vieno žymiausių Lietuvos pianistų Petro Geniušo pasirodymas. Pritariant Čiurlionio kvartetui, skambant restauruotu fortepijonu atliekamiems kompozitorių S. Rachmaninovo, P. Glaso, F. Šopeno kūriniams, bus atidaryta ir maestro žmonos, grafikės Kristinos Norvilaitės darbų paroda „Aš klausausi muzikos“.

 Petras Geniušas.<br> Organizatorių nuotr.
 Petras Geniušas.<br> Organizatorių nuotr.
 Kristina Norvilaitė.<br> Organizatorių nuotr.
 Kristina Norvilaitė.<br> Organizatorių nuotr.
Čiurlionio kvartetas.<br> Organizatorių nuotr.
Čiurlionio kvartetas.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 3, 2017, 4:22 PM

Petras Geniušas iš kitų Lietuvos pianistų išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis.

„Kai groju Lietuvos publikai, visada prisimenu, kaip pats jaunystėje klausydavau iškilių mūsų šalies atlikėjų – Raimundo Katiliaus, Povilo Stravinsko, Aldonos Dvarionaitės. Nors čia koncertuodavo ir daug puikių užsienio profesionalų, tačiau su lietuvių atlikėjais jaučiau ypatingą ryšį – jie mane pakraudavo, įkvėpdavo. Kai pats groju publikai Lietuvoje, jaučiu, kad turiu tęsti šią tradiciją.

Galbūt mano pasirodymas irgi įkvėps jaunimą, o brandesnei publikos daliai tai galbūt primins tą atmosferą, kurią ir anksčiau sukurdavo Lietuvos muzikai,“ – laukdamas šios vasaros pasirodymo gimtinėje sakė pianistas P. Geniušas.

Atlikėjas prisimena, kad jaunystėje jo muzikinį skonį formavo ir Čiurlionio kvartetas – su kuriuo šįkart tenka džiaugsmas koncertuoti. Vakaro programoje, ne vieną tarptautinį ir šalies apdovanojimą pelnęs, didelio užsienio publikos ir spaudos susidomėjimo sulaukęs Čiurlionio kvartetas grieš unikaliais XVIII a. italų meistrų darbo instrumentais, kurių idealiai tolygus skambesys ir garso spalvų gama nepalieka abejingų.

Rugpjūčio 10 d. ypatingą atmosferą Bartninkų bažnyčios griuvėsiuose sukurs ne tik Petro Geniušo koncertas. Pirmą kartą suskambant specialiai šiam vakarui restauruoto fortepijono muzikai, bus atidaryta maestro žmonos, grafikės Kristinos Norvilaitės naujausių darbų paroda „Aš klausausi muzikos“.

„Muzikos aš nebijau, aš ją tiesiog labai myliu. Klasikinės muzikos garsas mane labai veikia. Muzika „persekioja“ mane nuo ryto iki vakaro, nes vyras ir dukra skambina, niūniuoja, dainuoja. Tas gyvas garsas mano vaizduotėje kuria paveikslus. Jei aplanko nuovargis ir rūpesčiai, suskambus muzikai vėl viskas įgauna spalvas, šešėlius, istorijas, emocijas. Ši paroda tai nedidelė dalis mano vaizdinių ką galėjau ir suspėjau perkelti į drobę“, – pasakoja menininkė K. Norvilaitė.

Grafikos darbų parodoje „Aš klausausi muzikos“ dominuoja ryškios, dekoratyvios spalvos ir jų kontrastai, spalvų intensyvumas organiškai dera su minimalistine estetika ir susilieja su klasikinės muzikos garsais.

Šis renginys – tai didžiųjų Lietuvos menininkų susitikimas ypatingoje vietoje – unikaliuose Bartninkų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios griuvėsiuose, kuriuose pakrikštytas dr. Jonas Basanavičius. 

„Bažnyčios griuvėsiai visada turi ypatingą aurą – juk čia kažin kada buvo melstasi, mąstyta apie amžinus dalykus. Kartu ir nuostabi gamta čia pat, šalia. Neseniai jau kelintą kartą lankiausi bažnyčios griuvėsiuose Edinburge – šių griuvėsių įkvėptas Mendelsonas net sukūrė Škotiškąją simfoniją. Tikiuosi ir savo koncerte patirti įkvėpimą, o publikai linkiu gero klausymo,“ – į ypatingą vietą Lietuvoje kviečia P. Geniušas.

Rugpjūčio 10 d. Petro Geniušo pasirodymas Bartninkų bažnyčios griuvėsiuose – renginių ciklo „b'ART“ dalis, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į šį architektūros, istorijos ir gamtos paminklą, skatinant jį išsaugoti ateities kartos.

Rugpjūčio 10 d. 20.30 val. Bartninkų (Vilkaviškio raj.) Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios griuvėsiuose Petras Geniušas, Čiurlionio kvartetas ir Kristinos Norvilaitės darbų paroda „Aš klausausi muzikos“. Bilietai parduodami Vilkaviškio kultūros centro kasoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.