Vilniuje kuriamas Litvakų kultūros ir dailės centras

Vilniuje kuriamas Litvakų kultūros ir dailės centras. Kultūros ministerija tam numatė 5 mln. eurų europinių lėšų.

Archyvi (asociatyvi) nutor.
Archyvi (asociatyvi) nutor.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2017, 2:37 PM

Pinigai bus skirti centrą steigiančiam Valstybiniam Vilniaus Gaono žydų muziejui (VVGŽM), nurodo Kultūros ministerija.

Muziejaus padalinys įsikurs istoriniame Pylimo gatvėje esančiame pastate, kur tarpukariu veikė Tarbut žydų gimnazija – pastatas pripažintas nekilnojamuoju kultūros paveldu.

Čia pasitelkiant VVGŽM ir kitų institucijų sukauptus meno kūrinius, dokumentus, kitus artefaktus bei šiuolaikines muziejininkystės priemones bus pristatomas Lietuvos žydų indėlis į pasaulio kultūros, mokslo, filosofinės minties raidą.

Būsimo centro misija – patraukliai ir šiuolaikiškai atskleisti savitus Lietuvos žydų švietimo, kultūros ir meno fenomenus, žydų kilmės išeivių iš Lietuvos miestų ir miestelių indėlį į pasaulio kultūros ir mokslo pažangą.

„Litvakų kultūros ir dailės centre bus surinktas po pasaulį išbarstytas Lietuvos žydų meninis ir kultūrinis paveldas, išryškinamos pasaulinio garso kūrėjais ir išradėjais tapusių išeivių iš Lietuvos sąsajos su jų lietuviška-žydiška kilme, tradicijomis ir kultūrine aplinka Lietuvoje“, – nurodo Kultūros ministerija.

Taip pat bus pristatomos žydų švietimo institucijos, kultūriniai fenomenai – literatūrinis judėjimas Jung Vilne, Žydų mokslinių tyrimų institutas YIVO. Parodose planuojama eksponuoti ne tik pasaulyje žymių menininkų kūrinius, bet ir atskleisti lankytojams iki šiol nežinomų ar užmirštų litvakų rašytojų, poetų, dailininkų, muzikantų, dramaturgų ir aktorių kūrybą.

Prognozuojama, kad Litvakų kultūros ir dailės centras kasmet pritrauks 40 tūkst. lankytojų. Centrą įkurti ketinama per daugiau nei dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą