Kaune bus ieškoma japoniškų pėdsakų

Sugiharos namų muziejus rugsėjo 2–8 d. kauniečius ir miesto svečius kviečia dalyvauti pirmą kartą Lietuvoje vyksiančios Sugiharos savaitės renginiuose.

Prieš trejus metus, atvykęs į Kauną, Ch.Sugiharos sūnus Nabuki Sugihara (viduryje) aplankė tėvui skirtą muziejų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieš trejus metus, atvykęs į Kauną, Ch.Sugiharos sūnus Nabuki Sugihara (viduryje) aplankė tėvui skirtą muziejų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2017, 6:30 PM

Sugiharos savaitė – renginių ciklas, skirtas japonų diplomato Chiune Sugiharos atminimui įamžinti. Ši istorinė asmenybė 1939–1940 m. gyveno Kaune ir kartu su olandų konsulu Janu Zvartendijku čia išdavė „Vizas gyvenimui“, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6000 žydų gyvybę. Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda teigė: „Konsulas Ch.Sugihara tampa vis žinomesnis pasaulyje ir todėl džiugu, kad jo žygdarbio atminimas randa vis daugiau formų. Reikšminga, kad ši puiki Sugiharos savaitės iniciatyva kilo būtent Kaune, kuris yra visos Sugiharos istorijos epicentras.“

Anot Kauno mero pavaduotojo Simono Kairio, „nors Ch.Sugiharos savaitė rengiama pirmą kartą, ji sulaukė daug dėmesio tiek Lietuvoje, tiek Japonijoje. Neįtikėtina, kokį ryšį turi dvi tokios tolimos ir skirtingos šalys. Rugsėjo pradžioje į Kauną atvyks daug garbingų svečių iš Japonijos, tarp jų bus ir Japonijos parlamento, Gifu prefektūros, žiniasklaidos atstovai“. Vicemeras nuoširdžiai pakvietė kauniečius ir miesto svečius pasiplanuoti laiką ir apsilankyti puikiuose nemokamuose renginiuose. Renginių programoje įvairiose Kauno erdvėse numatomi koncertai, simpoziumas, filmų peržiūros, viešos paskaitos, parodos, kūrybinės dirbtuvės ir kiti renginiai.

„Sugiharos savaitė vėl suvienys lietuvių, japonų ir žydų tautas Sugiharos istorijoje. Trijų tautų menininkai susitiks bendruose kūrybiniuose projektuose, o mokslininkai diskutuos autentiškose tų laikų Kauno erdvėse“, – sakė vieno organizatorių, Vytauto Didžiojo universiteto Azijos studijų centro, vadovas Aurelijus Zykas.

Pristatant Ch.Sugiharos istoriją kauniečiai bei miesto svečiai taip pat bus supažindinti su Japonijos kultūra, kurioje Ch.Sugihara užaugo ir kur formavosi jo požiūris, bus pristatyti regimieji Japonijos pėdsakai Kaune ir vyks diskusijos apie humanizmo bei tolerancijos vertybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.