Lietuvių muzikos ir vaizdo projektas „Metroscan“ nuskambės festivalyje Taipėjuje

Daugelį įvairių pasaulio šalių apkeliavęs vienas iš sėkmingiausių lietuviškos elektroninės muzikos ir vizualinio meno pavyzdžių – kompozitoriaus ir elektroninės muzikos atlikėjo Vytauto V. Jurgučio ir vaizdo menininko Vaclovo Nevčesausko projektas „Metroscan“ pakviestas gyvai nuskambėti viename iš didžiausių Taivano audiovizualinio meno festivalių „Osmosis“ programoje Taipėjuje.

 V.V.Jurgučio ir vaizdo menininko V.Nevčesausko projektas „Metroscan“ Honkonge.<br> Rengėjų nuotr.
 V.V.Jurgučio ir vaizdo menininko V.Nevčesausko projektas „Metroscan“ Honkonge.<br> Rengėjų nuotr.
 V.V.Jurgučio ir vaizdo menininko Vaclovo Nevčesausko projektas „Metroscan“ Kinijoje.<br> Rengėjų nuotr.
 V.V.Jurgučio ir vaizdo menininko Vaclovo Nevčesausko projektas „Metroscan“ Kinijoje.<br> Rengėjų nuotr.
 V.V.Jurgučio ir vaizdo menininko V.Nevčesausko projektas „Metroscan“ Klaipėdoje.<br> Rengėjų nuotr.
 V.V.Jurgučio ir vaizdo menininko V.Nevčesausko projektas „Metroscan“ Klaipėdoje.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 24, 2017, 2:57 PM

Festivalio pavadinimas „Osmosis“ išvertus iš graikų kalbos reiškia impulsą. Gausioje beveik dvi savaites sostinėje Taipėjuje truksiančioje festivalio programoje apjungti įvairūs vaizdo ir garso menų žanrai – parodos, video meno peržiūros, gyvi koncertai. 

Festivalyje dalyvaus menininkai iš keturiolikos šalių, tame tarpe JAV, Japonijos, Jungtinės Karalystės, Ispanijos, Kataro. Rugpjūčio 25 dieną Taipėjuje suskambėsiantis „Metroscan“ greičiausiai bus pirmasis gyvas lietuviško audiovizualinio meno atlikimas šioje tolimoje šalyje. 

Šiais metais „Metroscan“ jau koncertavo ir 27-tajame „Experimental Intermedia“ festivalyje Niujorke, tuo pačiu pavadinimu gyvuojančioje „Experimental Intermedia“ jau 49 metus rengiami įvairūs muzikos, naujųjų medijų ir kitų menų renginiai, o organizacija yra tapusi vienu pagrindinių Niujorko eksperimentinio meno centrų. 

2016 metais lietuvių menininkų projektas „Metroscan“ buvo gyvai atliktas Tokijuje ir Osakoje (Japonija), tai buvo vienas pirmųjų šios srities Lietuvos kūrėjų pasirodymų Tekančios saulės šalyje. Tais pačiais metais “Metroscan“ atlikimas sulaukė pasisekimo Madrido pažangiųjų medijų festivalyje „MADATAC“, kuriame lietuviai pasirodė festivalio uždarymo ir apdovanojimų koncerte. Ankstesniais metais „Metroscan“ buvo sulaukė didelio pasisekimo koncertiniuose turuose Kinijoje, Indijoje ir Ispanijoje. 

Kaip sako patys menininkai, sudėjus visų valstybių kuriose jau teko atlikti šį kūrinį gyventojų skaičius, gautusi daugiau nei 3 milijardai žmonių populiacijos. 

Kompozitoriaus Vytauto  V. Jurgučio audiovizualinis kūrinys „Metroscan“ pirmą kartą buvo parodytas Vilniuje  2010 m. „Vilniaus festivalių“ projekte GARSOVAIZDIS-2. Vėliau projektas buvo gyvai atliktas daugelyje Europos ir kitų žemynų festivalių, tokiuose kaip „Streaming“ Hagoje (Olandija), „Punto de Encuentro“ Valensijoje (Ispanija), „Eclectica“ Tartu (Estija), prestižinėje Kelno medijų meno akademijos organizuojamame festivalyje „Frischzelle“ (Vokietija), „Streetwaves“ Gdanske (Lenkija), Pre-Visiones (Meksika), „KonventZero“ (Ispanija) ir kt. 

Pasak V. V. Jurgučio, projektas „Metroscan“ – tai futuristinis audiovizualinis kūrinys megapolio, jo informacinio tempo, įvykių daugiapoliškumo ir kitų posturbanistinių vektorių temomis. Kūrinio muzika balansuoja ant „protingos ribos“ tarp eksperimentinės ir pulsuojančios elektroninės muzikos stilistikų, todėl „Metroscan“ geba užmegzti ryšį su platesne klausytojų auditorija. 

Vizualinė kūrinio dalis paremta gyvu garso konvertavimu į video programomis apdorojamą ir realiu laiku sukuriamą vaizdą, kuris pasižymi ypatingai greita elementų kaita, vaizdinių prisodrinimu ir nenuspėjamumu. Vizualikoje naudojamos „glitch“ ir kitos efektyvios vaizdinės priemonės. Kūrinio sumanymas ir pavadinimas „Metroscan“ susijęs su daugiaprasme žodžio „metro“ kilme (gr. metron – matas). 

Ji siejasi su metropolijos, matavimo, judėjimo ir transportavimo sąvokomis. „Visos šios sąvokos yra „nuskenuojamos“ į labai koncentruotą garsą ir vaizdą – suspaustą didmiesčio informacinę laviną, kuri skaitmeninių technologijų pagalba perlydoma į išgrynintą estetinį rezultatą“, – atskleidžia V.V.Jurgutis. 

Projektą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir LR Kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.