Tvorą puošusios garsaus skulptoriaus pelėdos nutūpė ant žemės

Pelėdų kalne prasidėjo ilgai laukti pokyčiai – užvirė istorinės tvoros restauravimo darbai. Nuo stulpų nukeltos ir bus atnaujintos pelėdos, kurias tarpukariu ant tvoros patupdė garsus skulptorius.

Tvorą puošusios pelėdos restauratorių laukia J.Vienožinskio menų fakulteto kieme. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Tvorą puošusios pelėdos restauratorių laukia J.Vienožinskio menų fakulteto kieme. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Lanauskienė („Lietuvos rytas“)

2017-09-16 09:49

Per 30 pelėdų savaitės viduryje buvo suvežtos į Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto kiemą. Pelėdos ten nutūpė porai mėnesių, kol bus restauruojama fakultetą juosianti tvora.

Planuojama atstatyti sugriuvusias tvoros dalis, atnaujinti stulpus ir po jais esančius pamatus, palyginti medžių iškilnotą žemę, restauruoti metalines tvoros dalis.

Bus nuvalytos ir konservuotos tvorą puošiančios pelėdos. Mažiausiai viena bus išlieta iš naujo.

„Pelėdos neblogai išsilaikė, pažeista tik viena kita. Jas reikia konservuoti – nuvalyti apaugusią dangą, samanėles, tada impregnuoti, kad toliau neirtų.

Bus sutvarkytos ir tos dvi pelėdos, kurios buvo nukritusios nuo tvoros. Vieną teks lieti iš naujo“, – pasakojo Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto dekanė Sigita Saulėnienė.

Vienas restauratorius jau rastas, o antro ieškoma.

„Pelėdos buvo liejamos iš tam tikrų medžiagų: smėlis buvo vežamas nuo Nemuno, maišomas su betonu, daromas mišinys. Kiekvienam objektui reikia specifinių žinių, todėl norime, kad dirbtų profesionalai. O tokių surasti sudėtinga“, – aiškino S.Saulėnienė.

Pelėdoms fakulteto kieme suręstas angaras, kurį vėliau bus galima uždengti. Skulptūroms buvo padaryti specialūs mediniai įdėklai, kad pelėdos būtų pakeltos nuo žemės ir nedrėktų.

„Prašėme, jog pelėdas dėtų prie lango, kad mūsų budėtojas matytų. Norime padaryti apšvietimą, kad naktį pelėdos būtų saugios“, – aiškino dekanė.

Konservavimas vyks fakulteto kieme. Prireikus pelėdos bus nešamos į patalpas.

Tvorą restauruoti tikimasi per du mėnesius. Šie darbai atsieis 75 tūkst. eurų. 20 tūkst. eurų skyrė miesto savivaldybė, likusią sumą – Kauno kolegija. Tiesa, kolegijos atstovai tikisi sulaukti ir užsienio lietuvių bei Kauno bendruomenių paramos.

„Pelėdas išsaugoti nekainuos daug. Daugiausia atsieis sutvarkyti stulpus“, – aiškino Kauno kolegijos direktoriaus pavaduotojas plėtrai ir infrastruktūrai Paulius Baltrušaitis.

Apjuosė mokyklą

Tvora pastatyta tarpukariu, kai 1922 metais šioje vietoje buvo atidaryta Kauno meno mokykla.

Pelėdas 1924 metais sukūrė ir ant tvoros patupdė garsus skulptorius Vincas Grybas.

Būtent dėl šių paukščių vietovė ir imta vadinti Pelėdų kalnu.

Tvora su pelėdomis pripažinta valstybės saugomu kultūros objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.