Į poetinę kelionę – su dviem palydovais

Aktorius ir režisierius Algirdas Latėnas visus pasiilgusius nuoširdaus poetinio žodžio kviečia į savo kūrybos vakarą „Svietiškos giesmės Lietuvai. Antanas Strazdas. Paulius Širvys“.

A.Latėnas Lietuvių kalbos kultūros metus įprasmins A.Strazdo ir P.Širvio poezijos skaitymais įvairiose Lietuvos vietose.<br>D.Matvejevo nuotr.
A.Latėnas Lietuvių kalbos kultūros metus įprasmins A.Strazdo ir P.Širvio poezijos skaitymais įvairiose Lietuvos vietose.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2017, 9:32 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 9:43 AM

Naujoje poezijos programoje susilieja dviejų lyrikų kūryba – šmaikščios, aukštaičių tarme skaitomos Strazdelio eilės ir vieno talentingiausių pokario rašytojų P.Širvio eilėraščiai.

Lietuvių literatūros klasikiniu palikimu tapusi šių dainių kūryba šiandien yra tarsi atsvara kasdienybę užliejusiai paviršutiniškai kultūrai.

Lietuvių kalbos kultūros metus įprasminantis renginys „Svietiškos giesmės Lietuvai. Antanas Strazdas. Paulius Širvys“ kelionę po Lietuvos miestus ir miestelius pradės spalio 4 d. LDK valdovų rūmuose.

A.Strazdas (1760–1833), savo poezija atradęs subtilią ribą tarp sena ir nauja, tapo liaudies poeto pavyzdžiu. Keliaudamas per gyvenimą su liaudies daina jis brandino ir savąją dainą.

Kaip vaizdingai rašė poeto kūrybą tyrinėjęs Juozas Girdzijauskas, „A.Strazdo eilėraštis – tarsi įskiepyta laukinė obelis. Kaip iš tokios obels išauga sukultūrintas vaismedis, taip iš liaudies dainos, įskiepytos nauja poetine idėja, sukuriamas originalus eilėraštis. Taigi Strazdas – talentingas sodininkas.“

P.Širvys (1920–1979) – bene talentingiausias pokario lietuvių rašytojas. Sunku būtų rasti abejingų jo kūrybai – melodingiems, ritmiškiems, išgrynintos minties eilėraščiams, kurių dauguma virto dainomis.

Kaip kadaise A.Strazdas, atsigręždamas į poetinį praeities lobyną, permąstydamas, išjausdamas jį savo siela, P.Širvys grąžino jam savitumą ir gylį, pakerėdamas naujoviškumu. („Sostinė“)

Renginys „Svietiškos giesmės Lietuvai. Antanas Strazdas. Paulius Širvys“. Spalio 4 d. 18 val. LDK valdovų rūmai. Bilietų kaina – nuo 8,80 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.