Lietuva statys naują paviljoną vieninteliame laisvame Venecijos sklype

Kitąmet vyksiančiame svarbiausiame architektūros renginyje pasaulyje, Venecijos architektūros bienalėje, debiutuos Lietuva. Prieš dvejus metus mūsų šalis prisistatė „Baltijos paviljone“ kartu su Latvija ir Estija. Šį kartą iškeltas naujas ambicingas tikslas – statyti savo paviljoną. Toks veiksmas gali pasirodyti įžūlus, nes pretenduojama į vienintelį laisvą sklypą Venecijoje, kuriame dar įmanoma naujo nacionalinio paviljono statyba.

Nomeda ir Gediminas Urbonai, kurie prieš dešimtmetį iškovojo Lietuvai garbingą apdovanojimą Venecijos meno bienalėje. <br> Nuotr. iš LR archyvo.
Nomeda ir Gediminas Urbonai, kurie prieš dešimtmetį iškovojo Lietuvai garbingą apdovanojimą Venecijos meno bienalėje. <br> Nuotr. iš LR archyvo.
  Rengėjų iliustr.
  Rengėjų iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2017, 1:14 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:40 PM

Projektas pavadinimu „Pelkių paviljonas“ atsisako tradicinio reprezentacijos modelio, kai šaliai atstovauja statiškas architektūros objektas. Vietoje to  siūloma įsteigti erdvę, kurioje vyktų architektūrą, Lietuvą ir globalius procesus nagrinėjantys įvykiai. Paviljonas taptų ne pastatu, o nuolatiniu procesu paskutiniame laisvame Venecijos sklype. 

Pelkių tema sietųsi  su Venecijos kilme – juk šis  „skrajojantis miestas“  iškilo raistingoje vietovėje  ir būtų užuomina  į naujas eksperimentavimo ir interpretavimo galimybes klimato kaitos akivaizdoje.

„Pelkių paviljonas“ bus iššūkis visai Venecijos architektūros bienalei, kurioje vis dar dominuoja tradiciniai reprezentacijos būdai. Kartu tai bus eksperimentas, kurio rezultatai nėra iš anksto nuspėjami. Dažnai šalys Venecijos architektūros bienalėje demonstruoja pagal temą atrinktus projektus ar iškabina kitokią baigtinę ekspoziciją, kuri iškart po atidarymo pradeda rinkti dulkes.

Tokiu veiksmu Lietuva bandys užmegzti polemiką su šalimis, kurios įsitvirtino bienalėje,  įsigijusios savo nacionalinius paviljonus ir gretimas teritorijas. Pretenduojama į paskutinį laisvą sklypą Venecijoje, po kurio užstatymo jokia nauja statyba ir bandymai kurti naujus paviljonus bus nebeįmanomi. Lietuva siūlo radikaliai pergalvoti pačią nacionalinio paviljono idėją ir atrasti naujus šiuolaikinius nacionalinio prisistatymo metodus. 

Šią konceptualią  kryptį siūlo jau turinti patirties Venecijoje komanda - „Architektūros fondas“ ir paviljono kuratoriai Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai Nomeda ir Gediminas Urbonai, kurie prieš dešimtmetį iškovojo Lietuvai garbingą apdovanojimą Venecijos meno bienalėje. 

Pasirinktas paviljono „statybos“ būdas skiriant prioritetą įvykiams ir procesui  leidžia paviljoną pradėti konstruoti Lietuvoje. Pirmąja paviljono dalimi taps Nacionalinėje dailės galerijoje rengiamas paskaitų ciklas „Hello World?“. 
Šis pavadinimas yra užuomina į programavimo kalbos sintaksę. 

Šios nemokamos paskaitos, kaip įvadas į „Pelkių paviljoną“, bandys išplėsti ir atrasti naujas reprezentacijos, architektūros ir pedagogikos ribas, kurios būtų toliau nagrinėjamos Venecijos architektūros bienalės metu. Garsūs pašnekovai iš JAV ir Europos kvies nagrinėti naujus diskursus, kritiškai interpretuoti aplinką ir kartu pasinerti į „Pelkių paviljoną“. 

Pirmajame pokalbyje „PELKĖ: mūsų smegenys, planetos inkstai ir bendrabūvio architektūra“, kuris vyks spalio 12 dieną, 20 val.  Nacionalinėje dailės galerijoje, „Pelkių paviljono“ kuratoriai Gediminas ir Nomeda Urbonai pristatys paviljono koncepciją  ir pasiūlys diskusiją, kodėl pelkė šiandien vėl tampa aktuali. 

Tai bus išskirtinė proga susipažinti tiek su Masačusetso technologijos instituto architektūros mokykloje JAV dėstančių tyrėjų darbu, tiek suprasti , kaip bus konstruojamas naujas Lietuvos paviljonas Venecijos architektūros bienalėje.

Nors „Hello World?“ yra įžanginė Lietuvos paviljono Venecijos architektūros bienalėje dalis, kartu tai jau 21-asis Architektūros [pokalbių] fondo organizuojamas ciklas,  kuriame  pasisakyti kviečiami išskirtiniai pašnekovai, ne tik pristatantys ir aptariantys aktualią temą, bet ir suintriguojantys, priverčiantys  mąstyti kitaip.

Šia iniciatyva siekiama skleisti kultūros idėjas visuomenėje, skatinti kritinį mąstymą ir architektūros kultūros formavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas