Naujosios muzikos dienose Vankuveryje skambės dviejų lietuvių kūriniai

Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) naujosios muzikos festivalis šiemet vyks vakarinės Kanados uostamiestyje Vankuveryje. 91 kartą rengiamose ISCM Pasaulio naujosios muzikos dienose bus pristatyti 135 kompozitoriai, 140 naujų kūrinių ir daugiau kaip 30 renginių. 

 E.Medekšaitė.<br> M.Aleksos nuotr.
 E.Medekšaitė.<br> M.Aleksos nuotr.
 V.Germanavičius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 V.Germanavičius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2017, 5:00 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:22 AM

Lapkričio 2–8 d. ISCM programoje - net po 3–7 renginius per dieną. Festivalyje bus pristatyta kūryba iš 50 valstybių, tarp jų - iš Lietuvos. Mūsų šaliai Vankuveryje atstovaus du tarptautinės žiuri atrinkti kūriniai – Vytauto Germanavičiaus kompozicija smuikui solo „Šiąnakt mano šešėlis išnyksta sienoje“ ir Egidijos Medekšaitės „Megh Malhar“ styginių kvartetui.

Ambicingus festivalio organizatorių siekius galima pastebėti jau pažvelgus į renginių žanrų ir formatų įvairovę: nuo simfoninių masyvų iki solo koncertų, nuo tradicinių Azijos instrumentų orkestrų iki kūrybinių muzikos laboratorijų ir multimedijų instaliacijų, nuo akustinių kvartetų ir perkusijos iki elektroninės kūrybos pristatymo ir improvizacinės muzikos sesijų. 

Koncertų partneriai – lyderiaujantys naujosios muzikos ansambliai, tarpžanriniai atlikėjai ir veržlūs improvizuotojai iš skirtingų Kanados muzikos scenų, kurie dalysis kūrybinėmis vizijomis ir atskleis pasaulio kultūrų įvairovę. 

Šalia įprastų komponavimo ir atlikimo praktikų, ryškiausių avangardo epochos kūrinių, festivalis pristatys ir netipinius projektus, kurių kontekstuose skambės siuvamųjų mašinų ir aplinkos objektų garsai ar vos veikiančių „iPod“ skambesiai.

Egidijos Medekšaitės kūrinys „Megh Malhar“ bus atliktas lapkričio 3 d., 17 val. buvusiame lokomotyvų angare senajame depe, kuris buvo pertvarkytas į šiuolaikišką scenos menų centrą „Roundhouse“. Kompozitorės kūrinį interpretuos kanadietiškas „Bozzini Quartet“, vadinamas radikaliai šiuolaikiška styginių „baterija“, kvarteto meno vizionieriumi, drąsiai aplenkiančiu išvažinėtus kelius. 

„Megh Malhar“ yra indiškoji raga, o žodis „megh“ sanskrito kalboje reiškia „debesį“. Ši raga atkuria artėjančios audros ir perkūnijos būseną, taip pat tikima, kad stojus sausrai, ji gali prišaukti lietaus debesis. 

„Mano tikslas, pasitelkiant šią ragą, buvo sukurti žėrinčių lietaus lašų įspūdį, kur kiekvienas lašas – mikroskopinis viso lietaus atspindys“, - aiškino kompozitorė. Pasak jos, atlikdamas šį kūrinį, kvartetas labai lėtu tempu groja įvairias treles, kad išlaikytų trapų garsinį potyrį.

Vytauto Germanavičiaus kūrinio „Šiąnakt mano šešėlis išnyksta sienoje“ (Tonight my Shadow Sinks into the Wall) pristatymas vyks lapkričio 4 d., 12 val., minėtoje „Roundhouse“ erdvėje. Kompozitoriaus kūrinį grieš įvairioms atlikimo praktikoms atvira smuikininkė Müge Büyükelen, kilusi iš Stambulo, bet jau kurį laiką gyvenanti Kanados vakarų provincijos – Britų Kolumbijos – sostinėje Viktorijoje. 

„Šiąnakt mano šešėlis išnyksta sienoje“ parašytas remiantis senovės japonų poetų Matsuo Bashõ ir Oshima Ryota haiku tekstais. Šešių haiku eilėraščių minties glaustumas ir nuotaikų įvairovė garsų tembrines linijas paverčia skirtingomis spalvinėmis projekcijomis. Išbarstytos metaforos kuria aliuzijas į šio pasaulio laikinumą, trapumą ir grožį.

„ISCM Pasaulio naujosios muzikos festivalis Vankuveryje – tai globalus įvykis Amerikos Vakaruose, didžiausias šiuolaikinės muzikos renginys Kanados muzikos istorijoje, inspiruojantis ir jungiantis įvairių pasaulio tautų kompozitorius ir klausytojus. Šių ISCM dienų koncertuose ir kitose nekoncertinėse situacijose dalyvaus geriausi Britų Kolumbijos regiono ir visos Kanados atlikėjai, provokuodami, įtraukdami ir įkvėpdami Vankuverio publiką ir tarptautinę profesionalų auditoriją“ – teigė festivalio organizatoriai.

Pagrindiniai šių metų ISCM dienų rengėjai – Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) Kanados skyrius, Kanados kompozitoriuų lyga, Kanados muzikos renginių organizatorius „Music on Maine“, Kanados visuomeninis transliuotojas CBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.