Muzikantų atsakas Rūtai Vanagaitei – laisvės kovotojams skirta daina

Į žiniasklaidoje užvirusias diskusijas ir  įsiplieskusį skandalą dėl partizano Adolfo Ramanausko-Vanago sureagavo ir  muzikai.

 A.Ramanauskas-Vanagas.
 A.Ramanauskas-Vanagas.
 J.Sakalauskas.
 J.Sakalauskas.
 T.Ramančiūnas.
 T.Ramančiūnas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 31, 2017, 6:19 PM, atnaujinta Oct 31, 2017, 7:32 PM

„Partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas mums yra didvyris. Tokia Lietuva, kurioje mes šiandien gyvename, išliko tik tų žmonių dėka, kuriems laisvos šalies idėja buvo svarbesnė už gyvybę“, – kalbėjo dainininkas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas.

Jau daugiau kaip savaitę nacionalinėje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose vyksta aštrios diskusijos dėl Rūtos Vanagaitės kontraversiškų pareiškimų. Ši tema tapo ginčų objektu dažno lietuvio pokalbiuose, apie tai daug diskutuojama akademinėse bendruomenėse. Tad savo nuomonę panoro išsakyti ir  muzikos meno atstovai.

„Praeityje į panašią situaciją žmonės reagavo ramiau. Tuo metu, kai Algirdas Paleckis pareiškė, kad sausio 13-ąją savi šaudė į savus, klausytis tų sapaliojimų buvo tiesiog skaudu. Lietuvoje yra tūkstančiai tos nakties liudininkų, tarp jų buvo ir mano tėvas, gynęs televizijos bokštą ir stipriai nukentėjęs, kai per jį pervažiavo tankas. Tai, kad po R.Vanagaitės pareiškimų  Lietuvoje žmonės stipriau sujudo, tik parodo, kad šalyje gyvena daug valstybiškai mąstančių patriotų“, – svarstė J.Sakalauskas. 

Jis kartu su grupe klasikinės muzikos atstovų nutarė nelikti nuošalyje ir išreikšti savo nuomonę apie Lietuvos partizanus savaip - pagerbdami juos nauja žinomos dainos „Partizanų būrys“ muzikine interpretacija. 

Jau ne pirmus metus kartu grojantys “Bass arco” kvarteto violončelininkai Tomas Ramančiūnas, Tomas Šatas, Domas Jakštas ir kontrabosininkas Dainius Rudvalis  bei solistas J.Sakalauskas įrašė šią žymią laisvės kovotojų dainą ir ją dedikavo A.Ramanausko-Vanago atminimui.  

Neseniai susibūręs atlikėjų ansamblis sieks rasti rėmėjų ir įrašyti visą albumą, skirtą Lietuvos partizanamas bei laisvės kovotojų atminimui. Tikimasi dainas pristatyti visoje Lietuvoje ir su koncertais aplankyti kuo daugiau nuošalių krašto vietovių, kuriose akademinė muzika skamba labai retai.

„Partizanų dainos – puiki, prasminga muzika.  Išklausėme daug šių dainų interpretacijų ir panorome pasiūlyti Lietuvai savąją.  Dainą „Partizanų būrys“ aranžavo jaunos kartos kompozitorė Lukrecija Petkutė. Laukiame, kada galėsime pristatyti visą tokių kūrinių programą“, -  kalbėjo vienas projekto iniciatorių violončelininkas T.Ramančiūnas.

Pasak jo,  „Bass arco“ visada pabrėžia savo patriotišką poziciją. Ankstesnę  programą ansamblis dedikavo šviesios atminties dainininkui Vytautui Kernagiui, o naujoji bus skirta visiems, kovojusiems už Lietuvos laisvę. 

„Tikimės, ji skambės ne  tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, kuriose gyvena lietuviai“, - vylėsi T. Ramančiūnas.

Jūsų dėmesiui - prieš savaitę grupės „Bass arco“  įrašyta daina „Partizanų būrys“:

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.