Fortepijono muzikos elitas pagerbs pianistę Veroniką Vitaitę

Penktadienį, gruodžio 15 d., Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Didžiojoje salėje rengiamas prof. Veronikos Vitaitės garbei skirtas fortepijono muzikos koncertas.

 „Muzika yra laimė, lydėjusi nuo pat gyvenimo pradžios“, – sako pianistė V.Vitaitė.<br>B.Baublinskienės nuotr. 
 „Muzika yra laimė, lydėjusi nuo pat gyvenimo pradžios“, – sako pianistė V.Vitaitė.<br>B.Baublinskienės nuotr. 
 V.Vitaitė karjeros pradžioje.
 V.Vitaitė karjeros pradžioje.
V.Vitaitė su dukterimi A.Žvirblyte ir anūku P.Anderssonu.
V.Vitaitė su dukterimi A.Žvirblyte ir anūku P.Anderssonu.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-15 15:00

Muzika yra laimė, lydėjusi nuo pat gyvenimo pradžios“, – sako pianistė, kritikų vadinta virtuoze, mokinių – nuostabia pedagoge. Ji išugdė visą plejadą Lietuvoje ir užsienyje garsių pianistų, parengė daugybę įsimintinų koncertinių programų, festivalių ir konkursų.

Koncerte pasirodys visas Lietuvos pianistų žiedas: Petras Geniušas, Jurgis Karnavičius, Daumantas Kirilauskas, Sergejus Okruško, Aidas Puodžiukas, Birutė Vainiūnaitė, Aleksandra Žvirblytė bei Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelgaupto fortepijoninis duetas.

Visi šie pianistai yra LMTA pedagogai. Į pagrindinę akademijos sceną jie tą vakarą lips tam, kad savo programa ir šiltu žodžiu padėkotų prof. V.Vitaitei už ilgametį darbą akademijoje.

Pati V. Vitaitė sako: „Akademiją palieku su nuostabiais, šiltais jausmais. Čia man teko laimė dirbti su Lietuvos muzikos kultūros korifėjais, tokiais kaip Balys Dvarionas, Stasys Vainiūnas, Kipras Petrauskas, Saulius Sondeckis, Raimundas Katilius ir daugybė kitų. Mano profesija man yra labai brangi. Dirbant teko džiaugsmas pergyventi laimingas savo mokinių dienas, kartu su jais patirti sėkmes ir nesėkmes, nuolatos tobulinti save“.

Pasak jaunos muzikologės Ievos Kananavičiūtės, V.Vitaitės kūrybinių, pedagoginių ir kultūrinių veiklų barų bei pasiekimų gausa išties stebinanti. Meistriškas fortepijono skambinimas tiek solo, tiek duetuose, gastrolės daugybėje pasaulio šalių, tarptautinių konkursų vertinimas, ryškiausių Lietuvos atlikėjų konkursų organizavimas, tarptautinių konkursų laureatų ir šiandien Lietuvą pasaulyje garsinančių pianistų ugdymas – tik bendras apibūdinimas visų jos nuveiktų darbų bei pasiekimų per daugiau nei 50 karjeros metų.

1963 m. Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje) V. Vitaitė baigė fortepijono studijas Olgos Šteinberg klasėje. Nuo 1974 m., po aspirantūros studijų Maskvoje, stažuotės Vienoje bei darbo Šiauliuose, ji sugrįžo į akademiją dėstyti, o nuo 1987 m. iki 2009 m. užėmė Fortepijono katedros vedėjos pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.