Kaune kritikuojama pagrindinė miesto eglė sulaukė įdomių konkurenčių

Nemažai kauniečių šiais metais linkę kritikuoti Rotušės aikštės Kalėdų eglę. Todėl savo išmonę ir sugebėjimus galėjo pademonstruoti miesto bendruomenės, kūrusios pagrindinės eglės palydoves kitose vietose. Kai kam tai pasisekė.

Prie Kauno technikos kolegijos studentai sukonstravo ekologišką eglę iš nereikalingų kompaktinių plokštelių. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie Kauno technikos kolegijos studentai sukonstravo ekologišką eglę iš nereikalingų kompaktinių plokštelių. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno technikos kolegijoje prie įėjimo sukurta ir dar viena eglė iš įvairių knygų.
Kauno technikos kolegijoje prie įėjimo sukurta ir dar viena eglė iš įvairių knygų.
Sąjungos aikštėje įžiebiant eglę kauniečius linksmino Kalėdų Senelis.
Sąjungos aikštėje įžiebiant eglę kauniečius linksmino Kalėdų Senelis.
Šiemet eglė papuošta ir Studentų skvere.
Šiemet eglė papuošta ir Studentų skvere.
Aleksotiškiai savo žaliaskarę pavadino lietaus egle ir dekoravo aukso spalvos puošmenomis.
Aleksotiškiai savo žaliaskarę pavadino lietaus egle ir dekoravo aukso spalvos puošmenomis.
Palaimintojo Jono Pauliaus II koplyčios teritorijoje auganti pušis įgavo eglės formą.
Palaimintojo Jono Pauliaus II koplyčios teritorijoje auganti pušis įgavo eglės formą.
Daugiau nuotraukų (6)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2017, 1:39 PM, atnaujinta Dec 17, 2017, 1:42 PM

Pagrindinė Kauno eglė buvo įžiebta gruodžio 2 dieną. Dabar mieste jau yra nemažai jos palydovių.

Keliose miestiečiams įprastose vietose – Vienybės aikštėje ar prie Kauno pilies eglių šiemet nematyti. Tačiau pagrindinį švenčių simbolį savo gyvenamuosiuose rajonuose ar prie mokymo įstaigų įžiebė bendruomenių nariai.

Kai kurios eglės papuoštos panaudojus nereikalingus daiktus, kitur – pagerbiant ateinančius Geltonojo Šuns metus.

Pušį pavertė Kalėdų egle

Šilainių gyventojai buvo įpratę, kad jų gyvenamojo rajono eglė būtų puošiama aikštėje prie seniūnijos. Tačiau šiais metais pagrindinis šio gyvenamojo rajono Kalėdų medis įkurdintas prie Palaimintojo Jono Pauliaus II koplyčios Baltų prospekte.

Šilainių seniūnaitis Jonas Marcinkus pasakojo, kad tradicinių Kalėdų eglių puošmenas ankstesniais metais nudraskydavo vėjas, todėl suko galvą, kaip to išvengti.

Koplyčios klebonas Andrius Alminas pasiūlė papuošti prie maldos namų augančią seną pušį su beveik apvalia laja. Kauniečiai sumanė, kad medį reikia apgaubti specialia konstrukcija. Ji primena eglės formas. Kad didelių puošmenų nenuplėštų vėjas, buvo panaudotas žalias tinklas.

„Dieną tinklas šiek tiek matyti, tačiau vakare, kai įsižiebia girliandos, medis panašus į papuoštą eglę. Tokia idėja patiko gyventojams“, – sakė J.Marcinkus.

Parinko naują vietą

Naujoje neįprastoje vietoje šiemet papuošta ir Dainavos gyvenamojo rajono eglė. Anksčiau žaliaskarė būdavo puošiama Draugystės parke. Kadangi dabar vyksta jo atnaujinimo darbai, buvo ieškoma naujos vietos susiburti.

Išgenėtame, naujais takais, suolais ir pavėsinėmis papuoštame Dainavos parke bendruomenei pavyko aptikti ten augančią nemažą eglę, todėl ji ir buvo papuošta.

Bendruomenė eglės puošybai panaudojo įprastus burbulus. Taip pat eglė nušvito naujomis melsvomis šviesomis.

Dainavos seniūnė Elena Skirmantienė sakė, kad iš viso eglei apšvieti buvo panaudota 200 metrų lempučių girliandų.

Puošmenas gamino patys

Viena pirmųjų mieste Kalėdų eglę prie savo mokymo įstaigos įžiebė Dainavos progimnazijos bendruomenė. Šventė vyko gruodžio 4-osios rytą.

Progimnazijos direktorė Jolanta Vengalienė pasakojo, kad mokykloje yra tradicija kiekvieno pirmadienio rytą visai bendruomenei rinktis į renginį „Ryto ratas“.

„Kiekvieną kartą aptariame vis naują temą. Prasidėjus advento savaitei tą rytą skyrėme pokalbiui apie viltį. Jo metu buvo įžiebta ir eglutė. Jos šviesa – tarsi viltis, kad ateina naujas šviesus metas“, – sakė J.Vengalienė.

Puošmenas eglei taip pat kuria patys mokiniai. Šiais metais jie panaudojo įvairias nereikalingas medžiagas ir iš jų pagamino dekoracijas. Eglė papuošta kompaktinėmis plokštelėmis, iš sintepono ir senų laikraščių pagamintomis sidabrinėmis gėlėmis.

„Egle džiaugiasi ne tik mokiniai. Vakare ji būna apšviesta, todėl prie jos renkasi aplinkiniai gyventojai“, – sakė progimnazijos vadovė.

Sukūrė dvi originalias egles

Prie Kauno technikos kolegijos vaivorykštės spalvomis nuo gruodžio 6-osios spindi pačių studentų sukonstruota eglė.

Kolegijos studentų atstovybės prezidentas Eimantas Kuznecovas pasakojo, kad tradicija prie kolegijos statyti pačių jaunuolių pagamintas egles atsirado prieš trejus metus.

Ankstesniais metais būdavo naudojamos eglišakės. Šiemet mokymo įstaigos bendruomenė nusprendė pastatyti eglę, kuriai būtų panaudoti nereikalingi daiktai.

„Pasirinkome senas kompaktines plokšteles. Iš 3 tūkstančių diskų sumontavome eglę. Nuo apšvietimo ji mirguliuoja ir matyti iš tolo“, – pasakojo E.Kuznecovas.

Dar vieną išradingą eglę studentai pastatė ir pačioje kolegijoje. Tai iš įvairių knygų išmoningai sudėta eglės kontūrus primenanti leidinių krūva, papuošta lempučių girlianda.

Pagerbė Geltonąjį Šunį

Aleksoto bendruomenei įspūdingas egles jau ne vienus metus dovanoja kuris nors vietos gyventojas. Šiais metais gražuolė eglė į aikštelę prie seniūnijos atkeliavo iš aleksotiškės Genovaitės Grigienės kiemo.

Eglės puošmenas, kaip ir kiekvienais metais, kūrė architektė dizainerė Aurelija Kudirkienė.

„Šiemet buvo lietingi metai, todėl ir savo eglę pavadinome lietaus egle. Ją puošėme auksinio atspalvio lietučiu. Taip pat ir aukso spalvos burbulais, kurie įkomponuoti į apskritimo formos konstrukcijas“, – pasakojo Aleksoto gyventoja.

Auksinė spalva šių metų eglės puošybai pasirinkta neatsitiktinai, mat artėja Geltonojo Šuns metai.

Pagamino dovanų dėžes

Vilijampolės gyventojai praėjusį penktadienį taip pat sulaukė Kalėdų Senelio ir įžiebė savo eglę Sąjungos aikštėje.

„Tai patogi ir visiems pasiekiama vieta, todėl aikštėje augančią eglę puošiame ne vienus metus. Tam panaudojome jau turimas puošmenas, burbulais ir kitomis dekoracijomis pasirūpino bendruomenės centras „Veršva“, – pasakojo Vilijampolės seniūnaitė Diana Bučinskienė.

Kadangi sniego nebuvo, eglės aplinką taip pat norėjosi dekoruoti spalvingiau.

Todėl seniūnaitė pati pagamino dideles spalvingas dekoratyvines dovanų dėžes, kurios buvo padėtos po egle.

Kai kuriose seniūnijose – po dvi puošmenas

Nomeda Prevelienė

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja

„Šią žiemą ne visose miestiečiams įprastose vietose pastatytos Kalėdų eglės. Jos nėra Vienybės aikštėje, nes vietovė pertvarkoma. Prie Kauno pilies eglės taip pat nėra. Buvo pasirinkta ir įgyvendinta kita idėja – papuoštas ir apšviestas Santakos parkas.

Kitomis miesto eglėmis rūpinosi seniūnijos ir kauniečių bendruomenės. Egles papuošė Aleksoto, Dainavos seniūnijos. Šilainiškiai ir Vilijampolės gyventojai turi po dvi egles. Šilainiuose eglę galima pamatyti ir Romainių gatvėje. Vilijampolėje antroji eglė įžiebta prie Lampėdžio ežero.

Petrašiūnuose Kalėdų eglė stovi prie R.Kalantos gatvės žiedo. Žaliakalnio gyventojai į eglutės įžiebimo šventę rinkosi S.Lozoraičio gatvėje, prie Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.