Druskininkų kultūros puoselėtojo premija skirta maestro Mikui Suraučiui

Druskininkiečiui kompozitoriui ir atlikėjui Mikui Suraučiui skirti Druskininkų kultūros puoselėtojo 2017 metų premiją – 1000 eurų bei laureato diplomą – nuspręsta už reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą kultūros ir meno srityje, puoselėjant ir skleidžiant profesionalųjį bei mėgėjų meną, ugdant Druskininkų bendruomenės tradicijas, plėtojant edukacinę veiklą, kuriant menines programas, rengiant, įgyvendinant naujus kultūros projektus, dalyvaujant ir reprezentuojant Druskininkų savivaldybę respublikiniuose, tarptautiniuose festivaliuose, konkursuose, organizuojant kultūros renginius druskininkiečiams bei kurorto svečiams.

 Rimutės Viniarskaitės nuotr.<br> M.Suraučius.
 Rimutės Viniarskaitės nuotr.<br> M.Suraučius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2018, 10:25 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:40 PM

Kaip rašo laikraštis „Mano Druskininkai“, praėjusių metų pabaigoje paviešinus informaciją apie kandidatūrų premijai teikimą, Druskininkų savivaldybė gavo Druskininkų kultūros centro siūlymą ir Lietuvos muzikų rėmimo fondo rekomendaciją dėl 2017 metų Druskininkų kultūros puoselėtojo premijos skyrimo kompozitoriui ir atlikėjui M. Suraučiui. Savivaldybės taryba gruodžio 28-ąją saušauktame posėdyje pritarė M. Suraučiaus kandidatūrai. Druskininkų kultūros puoselėtojo premija ir mero Ričardo Malinausko pasirašytas diplomas M. Suraučiui bus įteikti tradicinės, sausio pabaigoje Druskininkų savivaldybės rengiamos Padėkos šventės metu, kai pagerbiami labiausiai Druskininkams ir Druskininkų kraštui nusipelnę gyventojai, verslo įmonės bei darbuotojai.

2017-ųjų rugpjūčio 25 dieną Druskininkų Pramogų aikštėje koncertinė įstaiga „Combo“ ir Druskininkų kultūros centras organizavo kompozitoriaus ir atlikėjo M. Suraučiaus jubiliejinį koncertą, skirtą maestro 70-ečiui. Koncerto metu skambėjo M. Suraučiaus sukurtos dainos, kurias atliko žymūs Lietuvos estrados atlikėjai: Aleksandras Ivanauskas (Fara), Česlovas Gabalis, Irena Ašakaitė, Povilas Meškėla, jaunieji atlikėjai, Druskininkų mišrus choras ir kiti. Koncertą nufilmavo ir neseniai transliavo nacionalinė televizija, įrašą galima pamatyti LRT programų archyve. Koncerto metu Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacija LATGA prezidentas, kompozitorius Teisutis Makačinas už reikšmingą indėlį į Lietuvos dainos ir roko muzikos istoriją maestro M. Suraučiui įteikė aukščiausią LATGA apdovanojimą – Auksinę žvaigždę.

Kultūros sričiai ir menui nusipelnęs kūrėjas, maestro M. Suraučius, pasiteiravus, ką jam reiškia tai, kad bus pagerbtas bei įvertintas už ilgametį, rezultatyvų ir prasmingą darbą, nuoširdžiai atsakė, kad dėmesys ir pagerbimas jį džiugina. „Žinoma, kad malonu, ką čia ir kalbėti. Nereikia veidmainiauti ar meluoti – nei sau, nei kitiems, kad toks įvertinimas nėra svarbus. Manau, kiekvienas apsidžiaugia, kai atkreipiamas dėmesys į jo triūsą, darbą. Esu per savo gyvenimą buvęs daugelyje scenų, žinau, kad dėmesys atlikėjui visada yra malonus. Menininkui ypatingai svarbu, kad jo kūryba būtų pastebėta, įvertinta. Galbūt kai kam atrodo, kad menininkui svarbiausia saviraiška, kad jis kuria „sau“? Taip nėra. Juk menas ir kuriamas pirmiausia žmogui – klausytojui, žiūrovui.

Kuriama, kad kas nors, iš šalies, pamatytų, išgirstų, įvertintų. Ir galbūt pasidžiaugtų ar, įkvėptas kūrinio, susimąstytų“, – sakė M. Suraučius.

Instrumentinių vokalinių grupių „Bassvim“ bei „Plius minus“ įkūrėjas ir meno vadovas, kompozitorius ir dainininkas, gyvąja lietuviškos estrados legenda įvardijamas maestro M. Suraučius gimė, gyvena ir kuria Druskininkuose.

M. Suraučiaus kūrybinės sėkmės žvaigždė labiausiai spindėjo 1968-1984 metais, tačiau ir šiais laikais, dėl savo muzikinių pasiekimų maestro gerai žinomas, jį atpažįsta ne tik sovietmetį menantys žmonės, bet ir jaunesnės kartos atstovai. M. Suraučių ir dabar galima išvysti scenoje, įvairių švenčių metu dainuojantį savos kūrybos arba kitų kompozitorių sukurtas dainas. M. Suraučius yra ir puikus garso režisierius, koncertmeisteris, akompaniatorius, muzikos programuotojas.

1965 metais, mokydamasis Druskininkų muzikos mokykloje, M. Suraučius buvo pirmosios Lietuvoje bigbito grupės įkūrėjas. Jo vadovaujama grupė „Bassvim“ savo muzikos stiliumi tapo bitlomanijos pasekėja ir lyderė Lietuvoje. 1971 metais M. Suraučiaus vokalinis instrumentinis ansamblis buvo hipių kultūros puoselėtojas. Po metų, pirmame ansamblių festivalyje „Bigbito ritmai“ M. Suraučiaus grupė pripažinta geriausiu kolektyvu. Pats maestro laimėjo prizą bei festivalio geriausio instrumentalisto vardą. 1974 metais pirmajame respublikiniame ansamblių konkurse grupė tapo laureate, o M. Suraučius vėl pripažintas geriausiu instrumentalistu.

Po metų tarprespublikiniame konkurse „Gintarinė triūba“, Kaune M. Suraučiaus grupė laimėjo pagrindinį prizą. Tų pačių metų rudenį respublikiniame konkurse laimėjo atranką į Pasaulio jaunimo festivalį Maskvoje. Netilpdama kuriamos muzikos rėmuose, „Plius minus“ nuo 1982 metų, su kabaretu „Tarp girnų“ ir tuomečiu jo vedėju Vytautu Kernagiu atskleidė visiškai naują savo amplua. Tais pat metais M. Suraučius sukūrė 3 dalių roko operą „Dekameronas“. Nuo 1993-ųjų M. Suraučius dalyvavo kabarete „Salionas Brilijantinas“.

Iš gausybės apdovanojimų M. Suraučiui vis dėlto brangiausias 1984 m. Maskvos estrados teatre organizuotame visasąjunginiame publicistinės dainos konkurse pelnytas laureato vardas. Padėką pasirašė žinomas rusų rašytojas ir poetas, konkurso pirmininkas Robertas Roždestvenskis.

Per savo gyvenimą M. Suraučius, drauge su žinomais poetais, yra sukūręs per 300 dainų. Jis taip pat parašė Druskininkų himnu tapusį kūrinį „Druskų miestas“. M. Suraučiaus iniciatyva Druskininkuose nuolat organizuojami bigbito muzikos jubiliejiniai koncertai.

Laikraščio „Mano Druskininkai“ informacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.