Pradėdamas 2018-uosius Nacionalinis simfoninis orkestras kviečia susipažinti iš arčiau

2018-uosius Nacionalinė filharmonija pradeda Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) koncertu „Orkestras iš arti“. Koncertas vyks jau sekmadienį, sausio 14 d., Jame solo gros būrys talentingų LNSO muzikantų, diriguos orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas.

Koncerte „Orkestras iš arti“ visas būrys talentingų LNSO muzikantų atliks įdomias, retai skambančias partitūras solo su orkestru.Trimitininkas L.Lapė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Koncerte „Orkestras iš arti“ visas būrys talentingų LNSO muzikantų atliks įdomias, retai skambančias partitūras solo su orkestru.Trimitininkas L.Lapė.<br> D.Matvejevo nuotr.
Koncerte „Orkestras iš arti“ visas būrys talentingų LNSO muzikantų atliks įdomias, retai skambančias partitūras solo su orkestru.Tūbininkas S.Kirsenka.<br> D.Matvejevo nuotr.
Koncerte „Orkestras iš arti“ visas būrys talentingų LNSO muzikantų atliks įdomias, retai skambančias partitūras solo su orkestru.Tūbininkas S.Kirsenka.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2018, 3:39 PM

Šio koncerto pavadinimas „Orkestras iš arti“ – tarsi koncerto motto, kuris jau tapo gražia tradicija. Ne vienus metus sausio mėnesį LNSO rengia muzikinį prisistatymą. Jame visas būrys talentingų LNSO muzikantų Filharmonijos Didžiosios salės scenoje demonstruoja savo meistriškumą atlikdami įdomias, retai skambančias partitūras solo su orkestru. Tai muzikantai nuo stygininkų iki pūtikų, nuo pirmojo orkestro pulto iki boso partijų atlikėjo. Visi jie į sceną žengia kaip solistai. Tad kviečiame susipažinti iš arčiau.

Koncerte solo gros fleitininkė Lina Baublytė, smuikininkas Paulius Biveinis, smuikininkė Barbora Domarkaitė, fleitininkas Giedrius Gelgotas, klarnetininkas Vytautas Giedraitis, smuikininkė Ramunė Grakauskaitė, tūbininkas Sergijus Kirsenka, trimitininkas Laurynas Lapė, smuikininkė Kristina Morozova, smuikininkas Algimantas Peseckas, smuikininkė Vilija Peseckienė, kontrabosininkai Dainius Rudvalis ir Vytenis Šležas, klarnetininkas Antanas Taločka, kontrabosininkas Augustinas Treznickas.

Net neabejojame, kad esate girdėję, kaip solo griežia kontrabosas. Tačiau šį sykį Jūsų laukia staigmena – kviečiame pasiklausyti kontrabosų dueto! O ar teko girdėti mažosios fleitos ir tūbos duetą? Taigi koncerto programoje – įvairiausių ir gan neįprastų instrumentinių derinių (nuo dviejų soluojančių kontrabosų iki mažosios fleitos ir tūbos dueto), taip pat epochų ir stilių muzika, puikiai atspindinti margaspalvį orkestro muzikantų pasaulį.

Greta kitų šalių kompozitorių kūrinių – puiki proga išgirsti ir LNSO violončelininko bei kompozitoriaus Arvydo Malcio kūrybą.Anot muzikologės Lauros Rauličkienės, dualistinėA. Malcioasmenybė žavi bipoliškumu: būdamas kompozitorius ir atlikėjas, jis puikiai pažįsta klasikinės ir šiuolaikinės muzikos pasaulius. O savąjį kuria pasitelkdamas neoklasicizmo formas, ekspresionizmo aštrumą, impresionizmo spalvas, aleatorikos, sonorizmo, postminimalizmo muzikos kalbos elementus, nevengdamas atsigręžti į buvusių epochų palikimą ir panaudoti „muzikos muzikoje“ komponavimo techniką.

LNSO ir solistų koncerte skambės A. MalcioKoncertas klarnetui ir kameriniam orkestrui (2007) – nuosaikaus modernizmo kompozicija, kurioje plačių intervalų šiuolaikinės kalbos klarneto leksika derinama su neoromantinėmis begalinėmis melodijomis.

Šį koncertą paskatino parašyti garsus norvegų klarnetininkas Rogeris Arve Vigulfas, su kuriuo kompozitorius bendradarbiauja. Kūrinį A. Malcys skyrė LNSO klarneto koncertmeisterio Algirdo Doveikos šviesiam atminimui.

Koncertas „Orkestras iš arti“. Sausio 14 d. 19 val. Lietuvos nacionalinė filharmonija, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.