W. A. Mozarto operą Kaune su VDU studentais stato Zalcburgo muzikos profesoriai

Kovo pabaigoje Kaune numatoma Wolfgango Amadeaus Mozarto operos „Figaro vedybos“ premjera. Parengti šį populiarų kūrinį scenai kauniečiams studentams padeda vieno garsiausių pasaulyje muzikos universiteto Zalcburgo Mozarteumo dėstytojai bei profesoriai.

Dr. M.Malkiewicziu, G.Bandzinaitė ir VDU studentai.
Dr. M.Malkiewicziu, G.Bandzinaitė ir VDU studentai.
Dr. M.Malkiewiczius ir G.Bandzinaitė Kaune.
Dr. M.Malkiewiczius ir G.Bandzinaitė Kaune.
G.Bandzinaitė po koncerto Kauno filharmonijoje 2017 m. spalio 27 d.
G.Bandzinaitė po koncerto Kauno filharmonijoje 2017 m. spalio 27 d.
Prof. A.Macco po koncerto ir meistriskumo kursų VDU Muzikos akademijoje  2017 m. spalio 23 d.
Prof. A.Macco po koncerto ir meistriskumo kursų VDU Muzikos akademijoje  2017 m. spalio 23 d.
Prof. dr. J.Wallnigas pasidalys patirtimi su VDU Muzikos akademijos studentais.
Prof. dr. J.Wallnigas pasidalys patirtimi su VDU Muzikos akademijos studentais.
Prof. dr. J.Wallnigas pasidalys patirtimi su VDU Muzikos akademijos studentais.
Prof. dr. J.Wallnigas pasidalys patirtimi su VDU Muzikos akademijos studentais.
Prof. W.Niessneris, pianistė Kotryna Kaklauskaitė ir T.Ladiga Kaune.
Prof. W.Niessneris, pianistė Kotryna Kaklauskaitė ir T.Ladiga Kaune.
W.Niessner su projekto dalyviais 2017 m. rugsėjo 28 d.
W.Niessner su projekto dalyviais 2017 m. rugsėjo 28 d.
W.Niessneris dalysis patirtimi su VDU Muzikos akademijos studentais.
W.Niessneris dalysis patirtimi su VDU Muzikos akademijos studentais.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 12, 2018, 2:30 PM

W.A.Mozarto vardu pavadintas universitetas Zalcburge įkurtas prieš 200 metų pagerbiant šiame mieste gimusį vieną garsiausių pasaulio kompozitorių. Šiandien tai – viena labiausiai gerbiamų muzikos švietimo institucijų, kurioje savo patirtimi ir žiniomis dalijasi muzikos pasaulio korifėjai. Su Mozarteumu ryšius užmezgė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademija, kuriai tai galimybė aukščiausio lygio muzikinio lavinimo subtilybes perduoti Lietuvos studentams.

Pasak VDU Muzikos akademijos Dainavimo katedros vedėjo prof. Tomo Ladigos, Mozarteumas yra Austrijos mieste, kuris savo dydžiu vos prilygsta Klaipėdai, tačiau iki šiol yra vienas reikšmingiausių muzikų rengimo centrų pasaulyje.

„Mokslo aukštumas ženklina Nobelio premija, to meno srityje, ypač muzikos, jai atstoja dalyvavimas Zalcburgo muzikos festivalyje arba Niujorko "Metropolitan" operoje. Šiandien svorio centrai persikėlė iš Milano „La Scalos“ į Londoną, Niujorką. Tačiau Zalcburgas vis dar yra tarp lyderių, kuris jau daugelį dešimtmečių susirenka geriausius muzikos specialistus“, – pasakojo vienas bendradarbiavimo iniciatorių T.Ladiga.

Kaune operą rengiantiems studentams talkina penki dėstytojai iš Austrijos ir režisierius Michaelas Woodwoodas iš Didžiosios Britanijos. Iš Mozarteumo atvyksta muzikos eruditai, profesoriai, ekspertai: dirigentas profesorius emeritas Josefas Wallnigas, pianistas Wolfgangas Niessneris, vokalo pedagogė, pianistė Gaiva Bandzinaitė, profesorius dr. Michaelas Malkiewiczius ir vokalo pedagogas profesorius Andreas Macco.

VDU atstovas Martynas Gedvila priminė, kad bendradarbiavimo idėja kilo praėjusį vasarį, kai G.Bandzinaitė ir M.Malkiewiczius vedė meistriškumo kursus Vytauto Didžiojo universitete.

„Pastebėjome, kad lietuvių studentai gražiabalsiai, mokomi teisingai dainuoti, muzikalūs, imlūs ir daugelis domisi studijomis užsienyje. Labai aukštai vertinu VDU dainavimo pedagogų darbą – tiek dėmesio dainavimo studentams Mozarteume, ko gero, neskiriama. Žinodami, kaip sunku įstoti į aukštąsias mokyklas svetur (skiriasi vertinimo kriterijai, skoniai, išsilavinimo pobūdis), pasiūlėme dalį Mozarteume dėstomų subtilybių atvežti į Kauną“, – paaiškino G.Bandzinaitė.

Austrijoje dirbanti muzikė neslepia, kad Mozarteumo atstovams ir patiems buvo įdomu patikrinti dėstymo efektyvumą kitoje terpėje, todėl į VDU dalytis savo žiniomis atvyksta ne vienas, o net penki svečiai iš Zalcburgo. Anot G.Banzdinaitės, nuspręsta studentams pasiūlyti „Figaro vedybas“, kadangi ši  W.A.Mozarto opera turi daug veikėjų, galimybių studentams individualiai atskleisti partijas pasitelkiant muzikines, stilistines priemones.

„Manau, tai galėtų pažadinti sąmoningumą, dėmesį detalėms, jų atlikimo kokybei ir sykiu padėtų VDU studentams konkuruoti su kolegomis tarptautinėje rinkoje, pavyzdžiui, konkursuose, perklausose“, – teigė Mozarteumo pedagogė.

O prof. T.Ladiga pabrėžė, kad „Figaro vedybos“ yra itališka opera, o VDU studentai turi galimybę mokytis italų kalbos (kaip ir apie 30 kitų kalbų), kuri yra palankesnė dainavimui už, pavyzdžiui, vokiečių kalbą.

Mozarteume jau dvidešimt metų dirbanti G.Bandzinaitė pastebėjo nemažai skirtumų tarp savo darbovietės ir VDU Muzikos akademijos studentų. Pirmiausia todėl, kad Lietuvoje labiausiai vertinamas balsas, arba vadinamoji „medžiaga“, o Austrijoje visuma: muzikalumas, kalba, raiška, charizma ir t. t.

„Operos projekte dalyvauja puikūs besiskleidžiantys dainininkai, žavios asmenybės. Kauniečiai man atrodo nepaprastai smalsūs, balsingi, lankstūs, pozityvūs. Daug kas dainuoja labai natūraliai. Nors, palyginti su vilniečiais, jie dar neįsisąmonino, kaip kūrinį išmokti padeda „YouTube“. Linkėčiau jiems greičiau mokytis, leistis į stilistines subtilybes (pavyzdžiui, W.A.Mozarto rečitatyvus), drąsiau imtis XX a. muzikos, užsienio kalbų – juk tokie gražūs balsai, geras vokalinis paruošimas“, – gerų žodžių negailėjo G.Bandzinaitė.

W.A.Mozarto kūriniai visame pasaulyje pripažinti sunkiausia disciplina, kurios išmokti norintys kasmet per stojamuosius egzaminus šimtais šturmuoja Mozarteumą Zalcburge, kur kiekvienos perklausos reikalavimuose yra bent vienas garsiojo kompozitoriaus kūrinys. Pasak G.Bandzinaitės, Mozarteume siūlomas platus spektras disciplinų, kurios leidžia priartėti prie XVIII a. muzikos stilistikos, istorinio atlikimo.

VDU Dainavimo katedros vedėjas prof. T.Ladiga tikino, kad ryšys su Mozarteumu itin reikšmingas muzikantų rengimui Lietuvoje. Pasak jo, skirtumas tarp mūsų šalies ir Mozarteumo lygmens yra tarsi tarp LKL ir NBA krepšinio pasaulyje.

„Man ir pačiam, jau ne pirmą dešimtmetį dirbančiam muzikui, labai įdomu – čia tikra muzikos filosofija. Tarytum restauratorius atkasa apatinį sluoksnį ir tau tyliai sako – čia yra tikras Mozartas“, – apie bendradarbiavimą su Austrijos universitetu pasakojo muzikas.

Prof. T.Ladigos teigimu, dalijimasis patirtimi su muzikos pedagogais užsienyje yra svarbus ir todėl, kad šiandien muzikanto darbas yra kupinas naujų iššūkių, rizikos ir nežinomybės – studentams reikia suteikti kuo tvirtesnius pagrindus sėkmingai muziko karjerai. Vis dėlto neretai tai reiškia, kad gali tekti aukoti pramogas, pomėgius, asmeninį gyvenimą.

VDU studentų ir Mozarteumo dėstytojų operos „Figaro vedybos“ premjera. Kovo 23, 24 d. Kaune.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.