Žymus poetas jubiliejų paminės kartu su aktoriais ir bardais

Sausio 21 d. 18 val. į Šv. Kotrynos bažnyčią sostinėje pasveikinti Rimvydo Stankevičiaus rinksis poeto draugai ir bendražygiai: dainuojantys aktoriai Kostas Smoriginas, Saulius Bareikis, Gediminas Storpirštis, Mindaugas Ancevičius su grupe, grupės “Skylė” branduolys – Rokas Radzevičius ir Aistė Smilgevičiūtė, taip pat Olegas Ditkovskis ir Neda, eiles skaitys aktoriai Rimantas Bagdzevičius ir Andrius Bialobžeskis, pritariant Domantui Razauskui. 

 R.Stankevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 R.Stankevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Smoriginas.<br> Rengėjų nuotr.
 K.Smoriginas.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Smilgevičiūtė ir R.Radzevičius.<br> Rengėjų nuotr.
 A.Smilgevičiūtė ir R.Radzevičius.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 15, 2018, 11:45 AM

Šventiniame koncerte atlikti kelis kūrinius pažadėjo ir Marijonas Mikutavičius – jų autorystė daug kam gali tapti atradimu. Tikėtina, kad vakaro šeimininkas, poeto bičiulis rašytojas, scenaristas Alvydas Šlepikas ne tik pasidalins istorijomis iš spalvingo ir įdomaus Rimvydo gyvenimo, bet ir pakvies patį autorių paskaityti savo eiles. 

Kūrybos vakare „Už vaiką ir vėją, už medų ir bitę...” skambės R.Stankevičiaus sukurtos eilės, skaitomos ir dainuojamos žinomų Lietuvos menininkų.  

Sudėtingo minties piešinio, aštrių vizijų novatoriškuose Rimvydo eilėraščiuose iškyla vienišas, besišaukiantis Dievo individas mįslingos būties tėkmėje. „Man jau seniai atrodo, kad ne poezija yra mūsų uždavinys, o mes esame poezijos uždaviniai. Poezija tiesiog eina, o mes kiek sugebame nusistatyti savo bangeles ir pasiekti jos registrą, tiek jos ir išgriebiame iš tos upės, užrašome kalba ir atiduodame žmonėms. 

Manau, kad poezija turi tokių tikslų, apie kuriuos mes nenutuokiame... Tai yra kažkas tarp maldos ir šamaniško šokio. Poezija susijusi su žmonių sielomis. Ar galime apie jas pasakyti ką nors konkretaus? Ar įmanoma? Įtariu, kad tai yra Dievo reikalai”, - svarstė poetas. 

Paklaustas, kuo skiriasi dainų ir poezijos tekstai Rimvydas sakė: „Dainų tekstams reikia daugiau melodingumo, ritmikos ir mažesnio prasminio tankio. Rašydamas tekstą dainai negali sudėti į vieną eilutę beprotiško kiekio informacijos. Pusę jėgos reikia palikti atlikėjams. Juk daina – ne tik tekstas, bet ir muzika bei balsas. Per geras tekstas dainą užmuša. Jis turi būti vienas pats sau. Tai jau poetinis tekstas”. 


Rimvydas Stankevičius – poetas, prozininkas, eseistas, žurnalistas. Gimė Elektrėnuose. Vilniaus universitete studijavo lituanistiką, įgijo lietuvių literatūros magistro laipsnį. Nuo 1997 m. dirba reporteriu dienraštyje „Respublika“. 2001 m. Lietuvos televizijoje vedė kultūrinę laidą „Kultūros spąstai“. 

2000 m. pagal R.Stankevičiaus inscenizaciją Nacionaliniame dramos teatre pastatytas Sauliaus Mykolaičio režisuotas spektaklis „Stop mašina“. 2002 m. drauge su kompozitoriumi Roku Radzevičiumi jis sukūrė roko operą „Jūratė ir Kastytis“, yra oratorijos „Sakurų prisiminimai“ libreto autorius (premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre – 2014 m.). 

Poetas rašo tekstus ir dainoms. Jo poezija yra išversta į vokiečių, lenkų, švedų, suomių, anglų ir kitas kalbas, publikuota užsienyje išleistuose almanachuose. Šiuo metu R.Stankevičius gyvena ir dirba Vilniuje, nuo 2004 m. yra  Lietuvos rašytojų sąjungos narys. 2016-aisiais  jam įteikta Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija.


Neabejingi gerai muzikai ir prasmingiems tekstams Bardai. Lt  kviečia kartu atšvęsti poeto Rimvydo Stankevičiaus jubiliejų ir susitikti sausio 21 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje poezijos ir muzikos vyksme „Už vaiką ir vėją, už medų ir bitę...”. Bilietus (kaina -12-20 Eur)
platina TIKETA. Vakaro metu surinkti pinigai bus skirti R. Stankevičiaus poezijos rinkinio-tripticho išleidimui, bendradarbiaujant su Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.