Paliesiaus dvare – vėl gera muzika

Šį šeštadienį, sausio 20-ąją, Paliesiaus dvaro koncertų salė PASAGA pradeda ketvirtąjį klasikinės muzikos koncertų sezoną.

 Paliesiaus dvaro koncertų salė PASAGA.
 Paliesiaus dvaro koncertų salė PASAGA.
 Paliesiaus dvaras.
 Paliesiaus dvaras.
 Paliesiaus dvaras.
 Paliesiaus dvaras.
 Paliesiaus dvaras.
 Paliesiaus dvaras.
 Legendinis džiazo atlikėjas norvegas Tord Gustavsen.
 Legendinis džiazo atlikėjas norvegas Tord Gustavsen.
 Pianistas Andrius Žlabys.
 Pianistas Andrius Žlabys.
 Pianistas J. M. Luizada.
 Pianistas J. M. Luizada.
 Lenkijos pianistas Jan Krzysztof Broja.
 Lenkijos pianistas Jan Krzysztof Broja.
 Pianistė Guoda Gedvilaitė.
 Pianistė Guoda Gedvilaitė.
 Smuikininkas Gidon Kremer.
 Smuikininkas Gidon Kremer.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 17, 2018, 10:42 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 11:14 AM

Taip, neapsirikote, Ignalinos rajone, Baltarusijos pasienyje įsikūrusiame dvare jau ketvirti metai rengiami būtent klasikinės muzikos koncertai.

Klasikinė muzika – populiari

Pernai ir užpernai kiekvieną mėnesį Paliesiaus dvare vyko po du-tris klasikinės muzikos koncertus, kiekvienas jų sutraukė pilnas sales žiūrovų.

Atlikėjai dažnai klausia koncertų organizatorių – „iš kur jūs imate tiek žiūrovų“? O žiūrovai ir klausytojai – iš Ignalinos, Zarasų, Visagino, Švenčionių ir kitų aplinkinių miestų ir gyvenviečių, taip pat nemažai klausytojų atvyksta iš Vilniaus – juk Paliesiaus dvaras – ne tik puiki erdvė koncertams, bet ir proga pabėgti nuo miesto šurmulio, pailsėti, pasilikti savaitgaliui čia įsikūrusiame viešbutyje, pasimėgauti išskirtine dvaro restorano virtuve.

Tačiau svarbiausia – nuo didžiųjų miestų nutolęs dvaras įrodė, kad žmonėms, nesvarbu, kur jie gyventų, reikalinga gera muzika, dvaro veikla paneigia nusistovėjusią nuomonę, kad regionuose pasisekimą turi tik popsas, populiarioji muzika.

„Tikrai labai džiaugiamės, kad Paliesiaus dvare rengiame klasikinės muzikos koncertus. Apie juos, atstatydami dvarą, tikrai negalvojome. Tačiau taip atsitiko, kad išskirtinis dvaro statinys, restauruotas dvaro pasagos formos pastatas (stambūs senųjų arklidžių sienų fragmentai), kada jis buvo uždengtas moderniu stiklo ir metalo konstrukcijų gaubtu, įgavo unikalią akustiką.

Tada pasirinkimo nebeturėjome – erdvė pati pasirinko vietą koncertams. Įsigijome gerą instrumentą, stengiamės čia sukurti jaukią atmosferą, kamerinė aplinka tam itin tinkama – juk mūsų koncertų salė talpina tik daugiau negu šimtą klausytojų“, – sako dvarą atkūręs gydytojas Julius Ptašekas.

Stiklo ir metalo konstrukcijos gaubtu uždengta visa renginiams tinkama erdvė užima 500 kv. m., tačiau ji mūro sienų liekanų suskirstyta į atskiras jaukias besijungiančias erdves, išlaikančias vientisumo įspūdį ir suteikiančias galimybę įvairiems renginiams.

Koncertuoja ir pasaulio žvaigždės

Anot koncertų salės PASAGA meno vadovo pianisto ir tapytojo Viktoro Paukštelio, prieš trejetą metų Paliesiaus dvaras, pirmą kartą pakvietęs klausytojus į klasikinės muzikos koncertą, nesuklydo – čia skambanti klasikinė muzika dabar jau tapo dvaro vizitine kortele, o PASAGOJE koncertavusių mūsų šalies ir užsienio atlikėjų sąrašas tikrai nenuvilia – visus žavėjo legendinis džiazo atlikėjas norvegas Tord Gustavsen, vienas geriausių pasaulio F. Chopin kūrinių atlikėjų prancūzas pianistas J. M. Luizada, Amerikoje dabar gyvenantis charizmatiškasis Andrius Žlabys, vienas garsiausių Lenkijos pianistų Jan Krzysztof Broja, klasikinės muzikos virtuozai, tarptautinis „Potsdamo trio” ansamblis, kuriam vadovauja Kanadoje gyvenantis mūsų tautietis smuikininkas Atis Bankas, žavingoji pianistė, dabar Vokietijoje gyvenanti Guoda Gedvilaitė, violončelininkas A. Ramm iš Rusijos ir daugybė kitų pasaulinio garso atlikėjų.

PASAGOS koncerto salės sceną išbandė ir maestro V. Noreika, ir pianistai P. Geniušas, G. Alekna, H. Papadopoulos... Būna atvejų, kai atlikėjai atvyksta tik koncertui Paliesiaus dvare, garsas apie čia esančią unikalią erdvę, puikią akustiką ir ypatingą publiką pasklidęs jau gana plačiai.

Metų įvykis – smuikininko Gidon Kremer viešnagė

Pernai metų pabaigoje Paliesiaus dvaras sulaukė ypatingo svečio – čia savo muzikinį kūrinį įrašinėjo garsusis smuikininkas Gidon Kremer, patvirtinęs PASAGOS salės akustiką. Kodėl jis pasirinko Paliesiaus dvarą? Maestro įvardino gerą salės akustiką, čia tvyrančią ramybę, kuri leidžia susikaupti kūrybai ir rimtiems darbams.

Iki tol PASAGOS muzikos įrašų studijoje buvo įrašyti trys muzikiniai diskai, tačiau G.Kremer pasirinkimas tapo didžiuliu postūmiu dvarui vystyti būtent šią, įrašų studijos, veiklą. Beje, G.Kremer užsiminė, kad jis būtinai sugrįš į Paliesiaus dvarą, išsakė net savo ketinimus čia kurti savo rezidenciją.

Ar bus lemta šiems gražiems planams išsipildyti, parodys laikas, tačiau G.Kremer viešnagės pabaigoje Paliesiaus dvare surengtas koncertas draugams jau įvyko ir paliko didžiulį įspūdį tiems, kurie buvo šios muzikos šventės dalyviais.

Fortepijonas karaliauja

PASAGOS koncertų salė ypač traukia pianistus – atlikėjai nori išbandyti čia esantį Steinway & Sons fortepijoną. Tai antikvarinis instrumentas, priklausęs Prūsijos princui Georgui Fridrichui (Georg Friedrich Prinz von Preussen) ir stovėjęs karaliaus rūmų centrinėje administracijoje.

Šis kolekcinis instrumentas – tai vienas iš geriausių čipendeilo rokoko stiliaus meistriškumo pavyzdžių (Chippendale furniture style) su garsiomis „Ball&Claw” stiliaus kojomis, visu savo grakštumu ir dizaino išskirtinumu pagamintas XVIII a. stiliumi garsiausio Anglijos meistro Tomo Čipendeilo (Thomas Chippendale).

Fortepijonui saugiai laikyti sudarytos visos sąlygos – tuomet, kai nevyksta koncertai, instrumentas laikomas specialiai jam pagamintame stikliniame futliare, kuriame palaikoma reikalinga drėgmė ir temperatūra.

2018-ųjų repertuare – nemaži pokyčiai

Šių metų PASAGOS koncertų salės repertuaras išsiskiria tuo, kad gerokai prasiplės muzikos žanrai: skambės klasikinė muzika, džiazas, koncertuos bardai, skambės gitaros... Šiemet keletas koncertų bus su rubrika „ Jaunimo scena“. Paliesiaus dvaras daugeliui jaunų talentų tampa puikia kūrybinio starto vieta, siekiama, kad tas startas jauniems žmonėms paliktų pačius geriausius įspūdžius, paskatintų siekti meno aukštumų. Lietuvos 100-mečio šventę švęsime su maestro V.Noreikos ugdytiniais S.Strazdu ir J.Janužu, koncertuos violončelininkas A.Gocentas, profesorė R.Lampsatytė pristatys visą būrį jaunų atlikėjų iš viso pasaulio.

„ Turime tokią paprastą nuostatą ir pagrindinį reikalavimą muzikai – ji turi būti gera, o ją atlieka talentingi atlikėjai“, – sako meno vadovas Viktoras Paukštelis. Šiemet PASAGOS salės koncertinį sezoną sausio 20-ąją pradės „Džiazo [Ne]standartai“, jauni ir talentingi džiazo kūrėjai ir atlikėjai vokalistė Girmantė Vaitkutė ir pianistas Andrej Polevikov žada pilną improvizacijų ir interpretacijų renginį. Beje, dėl bilietų greičiausiai jau pavėlavote – jie išpirkti, PASAGOS salė bus pilnutėlė.

Džiazas karaliaus net keliuose šių metų koncertuose, tačiau jie bus labai skirtingi. Štai daugybę apdovanojimų pelniusi prancūzų džiazo trio „Gauthier Toux Trio“ turėtų sužavėti publiką savo muzika ir virtuoziškumu, kuriamu unikaliu lyrinio džiazo fonu. Pažintis su vibrafonu įvyks garsaus džiazo pianisto A.Šlausto ir jauno vibrafono virtuozo M.Šinkūno koncerte.

Išgirsime Kauno fortepijoninį trio, koncertuos N.Katilienė ir svečias iš Norvegijos S.Skjervold, gėrėsimės A.Sabulytės ir J.Sakalausko atliekamomis operečių arijomis, koncertuos garsūs pianistai D.Levkovich, A.Žlabys, G.Januševičius, klausysimės operos solistės V.Miškūnaitės ir daugelio kitų.

Na, o gegužė Paliesiaus dvare tradiciškai vėl tampa išskirtiniu mėnesiu – bardas K.Smoryginas koncertuos Motinos dieną, o kiek vėliau scena bus atiduota suomei Rikkai Hakolai ir jos programai OPERA SHOW. Gegužę taip pat nudžiugins garsusis prancūzas pianistas J.M.Luizada, kuris koncertuos kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru.

„Tikrai džiaugiamės, kad pasiseka suburti puikių atlikėjų būrį, kad nenuviliame savo žiūrovų. Tikimės, kad šie metai pratęs gražias muzikos tradicijas Paliesiaus dvare“, – sako meno vadovas V.Paukštelis, kurio koncertų Paliesiuje irgi sulauksime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.