Onutės Narbutaitės muzika jaunimui sugulė į estetiškus natų rinkinius

Tęsiant vieną sėkmingiausių Lietuvos muzikos informacijos centro leidybos iniciatyvų – publikuoti profesionalių Lietuvos kompozitorių edukacinį repertuarą įvairių amžiaus tarpsnių jaunajai auditorijai – išleisti du Onutės Narbutaitės natų rinkiniai: „Du kart du“ mažų vaikų chorui ir „Vasara“ jaunučių ir jaunių chorui. 

 O.Narbutaitė.<br> M.Aleksos nuotr.
 O.Narbutaitė.<br> M.Aleksos nuotr.
 Nauji O.Narbutatės muzikos leidiniai.
 Nauji O.Narbutatės muzikos leidiniai.
 Nauji O.Narbutatės muzikos leidiniai.
 Nauji O.Narbutatės muzikos leidiniai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 5:27 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:28 PM

Rinkiniuose – 1972–1999 metais skirtingais kūrybiniais šuorais rašyti įvairaus sudėtingumo kūriniai: nuo dainų-žaidimų pradinukams iki kompozicijų, įsitvirtinusių ne tik vyresniųjų klasių mokinių, studentų, bet ir moterų chorų koncertiniame repertuare. 

„Muzikos rašymas vaikams ir suaugusiems iš esmės niekuo nesiskiria, nes kurdamas visada keli sau tuos pačius reikalavimus ir sieki tam tikro estetinio rezultato“, - sakė kompozitorė Onutė Narbutaitė. – Kita vertus, yra vienas esminis skirtumas – kuriant muziką vaikams, ji ir rašoma vaikams, o ne klausytojų auditorijai. Svarbiausias čia yra muzikuojantis adresatas – vaikas, todėl man rūpi, kad jam būtų įdomu, smagu ir malonu, kad jis patirtų ir ką nors naujo“. 

Prie abiejų edukacinių leidinių parengimo prisidėjo Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ mokytoja Jurgita Dirgėlaitė, kuri visas kompozitorės natas peržvelgė besirengdama autoriniam O.Narbutaitės koncertui „Riešutų žydėjimas“. 

2016-ųjų vėlyvą pavasarį Vilniaus rotušėje įvykusio „Liepaičių“ koncerto sėkmė ir aktualumas kaip tik ir paskatino pagaliau išleisti kompozitorės chorinę kūrybą. Leidiniuose netrūksta vaikams gerai pažįstamų herojų bei linksmų ir vaizdingų dainelių pavadinimų – „Mikės Pūkuotuko dainelė“, „Mikė debesėlis“, „Peliukų mokykla“, „Jūrų veršiukėlis“, „Bitė ritė baltaragė“, „Gyvulėlių skraidymas“, „Senos mašinos“ ir kt.

Ši muzika į savo pasaulį įtraukė ne vieną jaunąjį atlikėją. „Kompozitorė leido tiesiog mums pafantazuoti ir būti jauniems“, – įspūdžiais po koncerto dalijosi aštuonmetė „liepaitė“. 

Pirmame natų rinkinyje „Du kart du“ – 8 dainos mažų vaikų chorui, kuriose naudojami vaikams tinkami instrumentai iš Carlo Orffo instrumentų arsenalo (barškučiai, būgneliai, metalofonai, lazdelės, trikampiai ir pan.), tačiau neturint vienų ar kitų, juos galima nesunkiai pakeisti panašiais. 

Kompozitorė tikisi, kad šias natas atsivertę vaikai „skaičiuodami, kramsnodami su Pūkuotuku, ūkaudami su laumėmis ar šokinėdami per balutes, patirs muzikavimo drauge džiaugsmą“. 

Kalbėdama apie antrąjį dainų rinkinį „Vasara“ O.Narbutaitė vylėsi, kad šios dainelės priartins vaikams žaismingą ir fantazijų kupiną poeto Sigito Gedos pasaulį, leis atpažinti savo pačių patirtis ir svajones, o gal atrasti kažką naujo. 

Čia publikuojama 15 kompozitorės dainų, kurių dalis parašyta autorei dar besimokant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje, kur kompozicijos pradmenis jai suteikė Bronius Kutavičius. Rinkinio pabaigoje – viena populiariausių kompozitorės dainų „Vasara“, nepaisant lietuviško teksto, atliekama ir užsienio chorų.

„Smagu, kad Onutės Narbutaitės edukacinės muzikos natos pradėjo naują, legalų, estetišką, natų leidybos kokybės standartus atitinkantį bendro gyvavimo etapą, nes iki tol natos funkcionavo aktyviu partizaniniu būdu, kaip daugybę sykių ant biuro popieriaus perkopijuotos ir lipnia juostele suklijuotos paskiros kopijos, darytos iš rankraščių ar jau nusidėvėjusių ir iš vartojimo dingusių senų leidinių“, – komentavo Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Asta Pakarklytė. 

Natų leidybą finansavo Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Asociacija LATGA.

Natų leidinius galima įsigyti Lietuvos muzikos informacijos centro elektroninėje parduotuvėje www.mic.lt arba užsukus į biurą A. Mickevičiaus g. 29, Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.