Tiesiogiai iš dramos vietos: „Versmė“ skelbia dramaturgijos idėjų konkursą

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) pradeda šių metų dramaturgijos festivalio „Versmė“ pirmąjį etapą ir skelbia dramaturgijos idėjų konkursą.

 „Versmės“ kūrybinėse dirbtuvėse.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „Versmės“ kūrybinėse dirbtuvėse.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „Versmės“ kūrybinėse dirbtuvėse.<br> D.Matvejevo nuotr.
 „Versmės“ kūrybinėse dirbtuvėse.<br> D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-22 15:18

Jaunieji autoriai ir scenos meno kūrėjai šiemet kviečiami burtis į kūrybines grupes ir pažinti dokumentinio teatro kūrimo specifiką. Norinčius dalyvauti konkurse Lietuvos nacionalinis dramos teatras kviečia teikti paraiškas iki kovo 15 d., o festivalį šiemet pradeda šūkiu „Direct Drama“. 

Kviečia pamiršti teoriją

Nuo 2005 m. LNDT vykdoma iniciatyva skatinti jaunųjų dramaturgų kūrybą  jau keliskart  keitė savo formą: prasidėjęs kaip pjesių konkursas ir vieši skaitymai, netrukus projektas virto intensyviu edukaciniu procesu ir net dramaturgijos festivaliu.

Šiemet prie „Versmės“ prijungus Šiuolaikinės dramaturgijos skaitymus, kurie vykdavo kaip atskiras renginys, programoje numatoma ne tik skelbti idėjų konkursą ir tęsti edukacinę programą, bet ir kviesti žiūrovus į verstinių dokumentinio teatro tekstų  skaitymus.

Viena iš festivalio „Versmė“ organizatorių Viktorija Ivanova sako: „2017 metais surengėme atviras paskaitas ir seminarus,  skirtus supažindinti lietuvių kūrėjus  su dokumentinio teatro specifika, kryptimis, o šiemet kviečiame pamiršti teoriją ir pradėti gilintis į praktiką.

Siūlome nebegalvoti apie  sąvokas „dokumentika“ ar „dokumentininkai“ ir  imti nagrinėti gyvas istorijas bei savotišką tiesioginę dramą – tebūnie toks grubus tiesioginio kino (direct cinema) ir dokumentinio teatro sugretinimas). Kviečiame teatro (ypač tekstų) kūrėjus „užpūsti žvakę“, prie kurios laukiama mūzų ar įkvėpimo, ir su diktofonu kišenėje ar įjungta i-phone’o kamera tiesiog leistis fiksuoti to, kuo kvėpuoja šiandiena“.

Virsmas iš nacionalinės į šiuolaikinę

Organizatoriai teigia specialiai šiemet pasirinkę anglišką festivalio šūkį. „Direct Drama“ yra angliškas šūkis, tačiau kodėl festivaliui, iš nacionalinio virtus šiuolaikiniu, nepamėginus pažvelgti šiuolaikiškai? – klausė festivalio koordinatorė Agnė Pulokaitė. – Angliškame „direct“ telpa ne tik lietuviškas žodžio „tiesioginis“ atitikmuo – čia ir „režisuoti“ ir žodžio „direction“ (liet. kryptis) pradžia.

Šiemet ir kviesime iš pradžių  rinktis kryptį, tuomet eiti ties(iog)iai prie dramų, o švelniai jas parežisavus – į teatro sceną pristatyti jų auditorijai. O visiems šiuolaikinės dramaturgijos gerbėjams, kurių kasmet, tikimės, tik daugės, pristatysime ne tik kūrybinių dirbtuvių ieškojimų rezultatus, bet ir šiuolaikinių į lietuvių kalbą išverstų teatro tekstų skaitymus, tad versmių bus ne tik festivalio pavadinime“.

Burs spalvingas kūrėjų grupes

Šiemet jaunieji autoriai skatinami burtis į kūrybines grupes, kuriose dalyvautų ne tik tekstų kūrėjai, būsimi dramaturgai, bet ir režisieriai, tarpdisciplininio meno kūrėjai, antropologai, įvairaus profilio specialistai. Paraiškas teikti gali ir pavieniai asmenys, nebūtinai grupės, tačiau darbas su mentoriais ateinančią vasarą vyks komandiniu principu ir LNDT pasilieka teisę komandą suformuoti savo nuožiūra, jei paraiškos autorius neras kolegų pats.

Būsimajame teatro sezone LNDT sieks reflektuoti įvairias skirtingas bendruomenes, juolab kad nuo kito sezono savo patalpas sostinės centre paliekantis teatras daugiau keliaus po regionus.

Tačiau bendruomenės apibrėžiamos ne tik geografine platuma ar amžiumi: Lietuvoje ir pasaulyje šiuo metu aktyviai kuriasi įvairios eko-bendruomenės, naujųjų laikų hipiai (niekur nedingę ir senųjų laikų hipių atsiminimai). Pavyzdžių galima ieškoti tiek pietų kraštuose besikuriančiuose kiniečių miesteliuose, tiek ukrainiečių komunoje Naujojoje Akmenėje.

Įkvėpimu idėjai gali tapti ir praeities atspindžiai gausioje škotų bendruomenėje Kėdainiuose, Paulavos respubliką gaubiantys faktai ir mitai, o kur dar LDK kolonijos Gambijoje ir Tobage? Ne mažiau įdomu, ir kaip ateityje atrodys pirmieji Lietuvos neformalai ar kuo virsta romų taboras – visa tai taip pat galima medžiaga dokumentinio teatro kūrėjams.

Dalyvauti konkurse kviečiami jauni kūrėjai iki pageidautina 35 m. amžiaus, savo dokumentinio spektaklio idėjos pristatymą iki š.m. kovo 15 dienos jie prašomi siųsti el. paštu versme@teatras.lt. Daugiau informacijos apie konkursą ir jo sąlygas – interneto svetainėje www.teatras.lt ir Facebook paskyroje „Versmė“.

Papildomos informacijos nuo vasario vidurio kreiptis galima ir el.paštu versme@teatras.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.