Kauniečiams – išskirtinė proga susipažinti su frankofoniškų šalių kultūra

Algimanto Treikausko vadovaujamo Kauno miesto simfoninio orkestro ir solistų iš Prancūzijos koncertu penktadienio vakarą oficialiai pradedamas Frankofonijos mėnuo Kaune.

 Kovą kauniečiai turės galimybę geriau pažinti Prancūziją, Kanadą, Šveicariją ir frankofoniškas Afrikos šalis.
 Kovą kauniečiai turės galimybę geriau pažinti Prancūziją, Kanadą, Šveicariją ir frankofoniškas Afrikos šalis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 11:56 AM

Frankofonija vienija šalis ir regionus, kuriuose pagrindinė arba paplitusi kalba yra prancūzų. Kovą kauniečiai turės galimybę geriau pažinti Prancūziją, Kanadą, Šveicariją ir frankofoniškas Afrikos šalis.

Kaip naujienų agentūrai ELTA duodama interviu sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių skyriaus vedėja Emilija Šakalienė, ši savivaldybė pirmoji iš Lietuvos savivaldybių ėmėsi iniciatyvos sujungti miesto organizacijas ir pristatyti kauniečiams plačią frankofoniškų renginių programą. Joje – 24 renginiai, kurių paskutinis vyks kovo 28-ąją.

Susipažinti su frankofoniškų šalių kultūra kvies koncertai, spektakliai, paskaitos, konferencijos, literatūrinės popietės, filmų peržiūros, nemokamos ekskursijos, gurmaniškos vakarienės ir nemažai kitų renginių. 

Kovą kauniečiai turės progų apsilankyti koncertuose, kur pasirodys iš užsienio atvykę ir vietiniai muzikos atlikėjai. Vyks grupės iš Prancūzijos „Lo'Jo“, atlikėjo iš Kanados Keitho Kounos, Grenoblio konservatorijos dėstytojų pasirodymai. Prancūzų kompozitorių „les chansons” bei operų arijas dainuos VDU Muzikos akademijos studentės.

Šiuolaikinio šokio mėgėjai turės galimybę išvysti Kauno šokio teatro „Aura“ teatre viešėsiančios choreografės Bea Debrabant (Prancūzija) ir Birutės Letukaitės šokio spektaklį „Norėčiau būti paparčio žiedu“. Nacionaliniame Kauno dramos teatre įvyks režisierės Inesos Paliulytės spektaklis „Aš – Moljeras“, skirtas Prancūzų kultūros centro (1993-2014 m. buvusio Robert'o Schumano centro) veiklos 25-mečiui.

Savivaldybės atstovės Renatos Bartusevičiūtės teigimu, nemokama ekskursija „Prancūzų pėdsakais Kaune” bus skirta tiek miestiečiams, tiek miesto svečiams. Besidomintiems verslu ir ekonomika skirta konferencija „Frankofonija, ekonomika ir politika“, kurioje dalyvaus Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Philippe'as Jeantaud, Šveicarijos ambasadorius Latvijoje, Lietuvai ir Estijai Konstantinas Obolenskis, VDU rektorius prof. Juozas Augutis, VDU Frankofonijos šalių universitetinio centro vadovė prof. Aurelija Leonavičienė.

Didžioji dalis Frankofonijos mėnesio renginių yra nemokami. 

Frankofonijos šalis vienija prancūzų kalba, tačiau kultūriniai šalių skirtumai yra nemaži. Frankofonija – tai 84 valstybės visuose žemynuose ir daugiau kaip 890 milijonų žmonių, kalbančių prancūzų kalba ar jos besimokančių.

Tarptautinė Frankofonijos diena kasmet švenčiama kovo 20-ąją, minint 1970 metais įkurtą Tarptautinę Frankofonijos organizaciją, kurios narė stebėtoja nuo 1999-ųjų yra ir Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.