Portugališkojo bliuzo magas atvers sielą

Po anšlaginių pasirodymų į Lietuvą vėl atvyksta portugalų dainininkas Telmo Piresas – vienas iš nedaugelio vyriškų balsų fado padangėje. Klausytojai turės progą išgirsti, kokia geidulinga gali būti melancholija.

 Po pirmosios viešnagės itin šiltai Lietuvą prisimenantis T.Piresas vėl koncertuos mūsų šalyje.
 Po pirmosios viešnagės itin šiltai Lietuvą prisimenantis T.Piresas vėl koncertuos mūsų šalyje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 12:28 PM

T.Piresas – šiuolaikinis fado atlikėjas, poetas, kompozitorius. Kerinčio balso portugalas kaitina kraują ir suvilgo ašara klausytojo akis.

„Telmo apdovanotas tokiu balsu, kuris apgobs jūsų pečius it šiltas, lengvas vasaros vėjelis, dvelkiantis nuo jūros“, – taip atlikėją, užkariavusį portugališkojo bliuzo pasaulį, liaupsina muzikos kritikai.

Lisabonos gatvelių labirintas, saldesniais už karamelę kvapais gundančios kavinukės, karališkojo miesto šurmulys, o gal atvirkščiai - šiltos sutemos švelniai krapnojant portugališkam lietui – tokie vaizdai iškyla klausantis T.Pireso dainų.

Skirtingai nei daugelis fado dainininkų, gardinančių savo repertuarą popso prieskoniais ir modernia instrumentuote, T.Piresas lieka ištikimas portugališko muzikos žanro autentikai. Savo galingu balsu, lydimu portugališkos ir klasikinės gitaros skambesių, atlikėjas prikelia fado naujam gyvenimui.

2016 m. vasarą T.Piresas, pakviestas Šv.Kristupo festivalio rengėjų, pirmą kartą lankėsi Lietuvoje. Kas jam labiausiai tuomet įsirėžė į atmintį?

„Ko gera, originalus nebūsiu sakydamas, kad likau pakerėtas lietuvių šilumos ir svetingumo. Jūs – tarsi kokie Šiaurės portugalai. Mes su grupe jautėmės kaip namie. O apie publiką nė nekalbu: klausanti atvira širdimi ir užgniaužusi kvapą. Esate nuostabi šalis. Per patį pirmąjį koncertą išmokau tarti „Ačiū!“, – įspūdžiais dalijosi dainininkas.

Tuomet T.Piresas koncertavo Kairėnų botanikos sode po atviru dangumi. Nors buvo darganotas vasaros vakaras, žmonės nepabūgo gamtos išdaigų ir atidžiai klausėsi dainų, plojo į taktą.

„Buvau tiesiog šokiruotas. Negalėjau patikėti savo akimis, kad daugiau kaip 700 žmonių pliaupiant lietui, vėjui plėšiant skėčius iš rankų kantriai sėdi, klausosi kažkokio portugalo, kurio net kalbos nesupranta!

Prieš koncertą žvalgiausi į dangų ir galvą guldžiau, kad teks pasirodyti prieš jūrą tuščių kėdžių. Portugalijoje tokiu oru koncertas turbūt apskritai neįvyktų. Tačiau Vilnius pribloškė. Pblika mane ne tik kad sužavėjo – ji mane sujaudino iki ašarų. Todėl nekantrauju su ja susitikti vėl“, – šypsojosi svečias iš Portugalijos. 

Fado atlikėjo T.Pireso koncertai. Kovo 2 d. 20 val. Klubas “Ramybė”, Palanga.

Kovo 3 d. 21 val. 30 min. „JazzCellar11“ Vilnius.

Kovo 4 d. 18 val. 30 min. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.