Startuoja projektas „Virtualus choras: Lietuva [Vol. 2]“

Lietuvos muzikos ir teatro akademija kviečia chorinio dainavimo mėgėjus ir profesionalus dalyvauti projekte „Virtualus choras. Lietuva“. Skelbiama registraciją į chorą, kuris šių metų liepos 6-ąją, minint Valstybės dieną, giedos „Tautišką giesmę“ ir Vaclovo Augustino naują kūrinį „Sanctus“. Diriguos Modestas Pitrėnas. 

 Virtualus choras dainuoja 2016 m.<br>D.Matvejevo nuotr.
 Virtualus choras dainuoja 2016 m.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2018, 3:39 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:41 PM

2018 metai – šimtosios Lietuvos valstybės atkūrimo metinės. Tai puiki galimybė suvienyti po visą pasaulį išsibarsčiusią tautą, kūrybišką ir dainingą kraštą, bendram tikslui. Šiai progai dedikuotas projektas „Virtualus choras: Lietuva [Vol.2]“ kviečia visus šalies piliečius ir išeivius parengti ir, švenčiant Valstybės dieną, sudainuoti du kūrinius. 

Pirmą kartą „Virtualus choras. Lietuva“ buvo suburtas 2016 metais. Projektas sulaukė sėkmės bei Lietuvoje apsilankiusio vieno garsiausių šiuolaikinių chorui kuriančių kompozitorių, virtualaus choro idėjos kūrėjo Erico Whitacre’o palaikymo.

Virtualus choras – tai kompiuterinėmis programomis sukurtas audiovizualinis įrašas, kuriame nufilmuotos individualios vokalinės partijos sujungiamos į bendrą chorą. 

Projekte „Virtualus choras: Lietuva [Vol.2]“ mielai laukiami Lietuvos ir kitų kraštų gyventojai, įvairių socialinių sluoksnių, tautybių, pilietybių ir profesijų atstovai, be amžiaus cenzo apribojimų. 

Pagrindinis reikalavimas dalyviams – klausa, muzikinis raštingumas ir balsas. Pagal pateiktą partitūrą, dirigento vaizdo įrašą ir kitas instrukcijas kiekvienas norintis galės atlikti ir įrašyti vieną iš kiekvieno kūrinio partijų. Vėliau surinkta atskirų partijų vaizdo ir garso įrašų medžiaga bus sujungta į vientisą kūrinį, kuris bus pateiktas kartu su specialiai kuriama vaizdo projekcija.

Pirmoji lietuviško virtualaus choro premjera įvyko 2016 m. birželio 17 d. per „Kultūros naktį“. Projekte dalyvavo 100 choristų: 93 atlikėjai iš Lietuvos, 6 – iš JAV, 1 – iš Ispanijos. Dainininkai atliko Juozo Gudavičiaus kūrinį „Kur giria žaliuoja“. Pristatymo metu virtualų chorą papildė gyva instrumentinio ansamblio improvizacija.

„Šiemet minimas Lietuvos valstybės 100-metis pasufleravo projekto repertuaro pasirinkimą. Pirmiausia nutarėme atlikti „Tautišką giesmę“, kurią diriguoti pakvietėme Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovą ir vyriausiąjį dirigentą Modestą Pitrėną. Taip pat nutarėme inicijuoti specialiai virtualaus choro medijai skirto naujo opuso sukūrimą. 

Su šiuo pasiūlymu kreipėmės į vieną ryškiausių lietuvių choro muzikos autorių ir praktikų, kompozitorių, choro „Jauna muzika“ meno vadovą ir dirigentą Vaclovą Augustiną“ – dalinosi mintimis projekto iniciatorė Ingrida Alonderė.   „Įjungiau nenutrūkstamo skambėjimo funkciją, atsisėdau ant supamos kėdės, užsimerkiau ir leidau tam skambančiam trigarsiui giliai giliai įsiskverbti mano sąmonėn, gal net užsnūdau. „Sanctus, sanctus, sanctus“ – skambėjo galvoj, lyg tolimų varpo dūžių aidas“ – apie naują kūrinį „Sanctus“ kalba Vaclovas Augustinas.

„Virtualus choras: Lietuva [Vol. 2]“ pristatymas – „Tautiškos giesmės“ ir naujo V. Augustino kūrinio „Sanctus“ virtualus atlikimas – įvyks 2018 m. liepos 6 d. minint Valstybės dieną.   Norėdami dalyvauti, susipažinkite su informacija ir instrukcijomis internetinėje svetainėje www.virtualuschoras.lt. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?