Šeštadienį Vilniuje - magiška saksofono ir akordeono kelionė

Kovo 10 d., šeštadienį, „Vilniaus White Piano Hall“ koncertų salėje – netikėtas duetas, kuris žavės programa nuo argentinietiško Astoro Piazzollos tango iki originalių saksofono improvizacijų, lyriškų solo akordeonui ir svaiginamų prancūziškų musette pasažų iki nenuspėjamų džiazo lobių.

Akordeonininkas A.Balachovičius ir saksofonininkas V.Labutis susibūrė į duetą. 
Akordeonininkas A.Balachovičius ir saksofonininkas V.Labutis susibūrė į duetą. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2018, 10:11 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:12 AM

Į tokį išskirtinį duetą susibūrė du Lietuvos virtuozai – akordeonininkas Andrius Balachovičius ir saksofonininkas Vytautas Labutis. Tai atlikėjai, puikiai žinomi tiek džiazo, tiek pramoginės muzikos gerbėjams, o jų muzikinis pokalbis bus kupinas netikėtumų ir gerų emocijų.

Pasak jų: „Tokia muzika iškart randa kelią į klausytojo širdį, nes suskamba čia ir dabar, priverčia svajoti ir nusišypsoti. Juk improvizacija yra beribė, o jei ji susipina su pramogine varjetė stilistika – gera nuotaika garantuojama!”

Koncerto išvakarėse pakalbinome muzikus.

– Kaip kilo mintis susiburti į tokį netikėtą duetą? Gal planuojate koncertinę turnė?

Vytauas Labutis: „Mintis susiburti į duetą mums kilo spontaniškai, šio tandemo krikštatėviu galime vadinti legendinį kompozitorių Miką Vaitkevičių. Su Andriumi susitikdavome ir anksčiau, tačiau tik epizodiškai, grojant įrašų sesijose ar didesniuose projektuose. Todėl vienas kito gabumus jau buvome įvertinę ir nekilo jokių abejonių, kad mums pavyks sukurti įdomų projektą dviese. Planuose yra ne vienas koncertas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Andrius Balachovičius: Muzikuoti kartu su maestro V.Labučiu svajojau jau seniai. Tokia galimybė pasitaikė, kai Balio Dvariono muzikos mokykloje vyko festivalis „Senieji Vilniaus stogai“, skirtas šviesaus atminimo kompozitoriui M.Vaitkevičiui atminti.

Rengėjai paprašė pagroti keletą kūrinių iš M.Vaitkevičiaus repertuaro. Pasiūlius pagroti drauge, maestro mielai sutiko. Juolab kad savo muzikos mokslus V.Labutis pradėjo M.Vaitkevičiaus akordeono klasėje. Tai buvo pirmasis dueto „V.Labutis ir A.Balachovičius“ pasirodymas. Po sėkmingo koncerto ir gausybės teigiamų atsiliepimų sutarėme, kad reikia tęsti bendradarbiavimą.

Įdomiausia tai, kad dar niekas negirdėjo mūsų naujosios programos, o jau turime pasiūlymų koncertuoti keliuose festivaliuose . Matyt, atėjo laikas, kai geras vardas kalba pats už save. Viena vertus – tai labai malonu, tačiau sykiu įpareigoja išlaikyti aukščiausią atlikimo lygį.

– Ko gali tikėtis klausytojai, apsilankę šeštadienio koncerte? Ar tai bus pirmasis šios programos viešas atlikimas?

Vytauas Labutis: Visų pirma klausytojai išgirs programos premjerą, o ir sulauks netikėčiausių akordeono ir saksofono muzikos derinių, juolab kad dalį muzikos sudaro improvizacija. Taigi netikėtumų gali sulaukti ne tik klausytojai, bet ir patys atlikėjai. (Šypsosi.)

– Kalbant apie klasiką ir džiazą, kaip manote, ką duoda džiazas klasikinį išsilavinimą turinčiam muzikantui?

Vytauas Labutis: Džiazas praplečia akiratį. Jis leidžia laisviau interpretuoti natose fiksuotą muziką, kartais jai suteikiant spontaniškumo, kuris būdingas džiazui.

Andrius Balachovičius: Džiazo pasaulis – kaip beribis vandenynas. Iš pradžių jis tave gąsdina sunkiai suvokiamais masteliais. Vėliau neapsakoma garsų bei ritmų įvairovė, neribotos galimybės eksperementuoti ir tobulėti pradeda žavėti. Netrukus jau supranti, kad be improvizacijos negali. Neri stačia galva į improvizacijos vandenyną ir supranti, kad kranto nebepasieksi.

– Kas daro didžiausią įtaką jūsų grojimui, nuotaikai?

Vytauas Labutis: Du dalykai: muzikos “medžiaga” bei scenos partneris.

Andrius Balachovičius: Atmosferos slėgis ir saldumynų kiekis... O jei kalbėtume rimtai – scenos partnerio profesionalumas, geras instrumentas, jauki erdvė. Beje, šeštadienio koncerto erdvė „White Piano Hall“  išties viena tų vietų, kurioje malonu koncertuoti dėl puikios akustikos ir namų atmosferos.

– Kas jums yra muzika? Kaip pasikeistų jūsų pasaulis, jei staiga liautumėtės girdėti?

Vytauas Labutis: Muzika yra dar vienas pasaulis. Imčiausi kitos kūrybinės veiklos, pavyzdžiui, pieščiau, konstruočiau.

Andrius Balachovičius: Muzika – gyvenimo būdas. Labai baisus klausimas, į kurį neturiu atsakymo.

– Ar įsivaizduojate, kad galėtumėte veikti ką nors kita?

Vytauas Labutis: Tikrai rasčiau kitų veiklų. Gyvenime yra daugybė įdomių dalykų.

Andrius Balachovičius: Turiu daugybę su muzika nesusijusių minčių. Manau, kad šiais laikais turime dideles galimybes realizuoti bet kokias kūrybines idėjas. Tačiau bus geriau, jeigu darysiu tai, ką moku geriausiai – groti.

Muzika yra puikus ir saugus būdas atitrūkti nuo kasdienės rutinos bei problemų virtinės. Šiuo metu neįsivaizduoju savęs be muzikos. Muzikavimas teikia didelį malonumą, ypač kai jauti, kad suteiki malonumą ir klausytojams.

Koncertas „Magiška saksofono ir akordeono kelionė“. Kovo 10 d. 19 val. „White Piano Hall“ koncertų salė Vilniaus senamiestyje (Kėdainių g. 1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.