Lietuvos dizainerių SOS - kūrėjų organizacija užgrobta?

Grupė Lietuvos dizainerių sąjungos (LDS) narių kreipėsi į kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson prašydami įvertinti susiklosčiusią išskirtinę situaciją dėl Tautvydo Kaltenio. Šis, pasak jų, netgi pašalintas iš kūrybinės sąjungos pirmininko pareigų, nebebūdamas jos narys, skelbiasi esąs teisėtas LDS vadovas, organizacijos vardu toliau darbuojasi savo naudai.

Iš Lietuvos dizainerių sąjungos pašalintas T.Kaltenis ir toliau save vadina teisėtu šios kūrybinės organizacijos vadovu.
Iš Lietuvos dizainerių sąjungos pašalintas T.Kaltenis ir toliau save vadina teisėtu šios kūrybinės organizacijos vadovu.
Dizaineriai tikisi, kad L.Ruokytė-Jonsson nekartos savo pirmtako, buvusio kultūros ministro Š.Biručio, klaidų - atkreips dėmesį į jų pareiškimą.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Dizaineriai tikisi, kad L.Ruokytė-Jonsson nekartos savo pirmtako, buvusio kultūros ministro Š.Biručio, klaidų - atkreips dėmesį į jų pareiškimą.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis

Mar 26, 2018, 6:54 PM, atnaujinta Mar 27, 2018, 2:24 AM

Dėl krizės kaltina pirmininką

Pareiškime, kurį pasirašė keturiasdešimt žinomų meno kūrėjų, Lietuvos dizainerių sąjungos narių, teigiama, jog dėl T.Kaltenio veiklos šiuo metu susidarė krizinė situacija, reikalaujanti neatidėliotino valstybės institucijų dėmesio.

Prašoma ištirti ir įvertinti LDS pirmininku save tebevadinančio T.Kaltenio veiklos metodus dėl sąjungai skiriamų valstybės biudžeto lėšų panaudojimo, sąmoningo kūrybinės organizacjos žlugdymo savanaudiškais tikslais.

„LDS nariai, meno kūrėjai, nesutikdami su sąjungos įstatų ir moralės normų neatitinkančia T.Kaltenio veikla, aukodami savo laiką ir asmenines lėšas,  jau trejus metus siekia teisingumo.

"Teismuose laimime, bet teisėtvarkos smagračiai, susidūrus su įgūdusiu bylinėjimosi specialistu T.Kalteniu, sukasi lėtai. Todėl jis ir toliau prisistato kaip teisėtas LDS vadovas, vienasmeniškai vykdo veiklą, artinančią sąjungą prie moralinio ir finansinio bankroto“, - rašoma LDS narių peticijoje.

Pareiškėjai nurodo, jog dar 2015 metais grupė aktyvesnių Lietuvos dizainerių sąjungos narių kreipėsi į tuometį kultūros ministrą Šarūną Birutį - prašė LDS valdybos pirmininko T.Kaltenio nebeskirti Lietuvos kultūros ir meno tarybos nariu.

Laiške Š.Biručiui reikšta abejonių dėl T.Kaltenio veiklos skaidrumo, atkreiptas dėmesys į galimą viešųjų ir privačių interesų painiojimą. Tąkart dizaineriai tinkamos valdžios reakcijos nesulaukė - ministras jų laišką, regis, padėjo į gilų stalčių.

Vedliui – etikos sargų spyris

LDS nariai apie T.Kaltenio veiklą informavo ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK). Jų pareiškime nurodytus faktus ištyrę etikos sergėtojai praėjusiais metais priimtame sprendime konstatavo,  jog T. Kaltenis, būdamas Lietuvos dizainerių sąjungos valdybos pirmininku, naudojosi savo pareigomis siekdamas finansinės naudos sau.

Kultūros ministerija jau buvo atkreipusi dėmesį į T.Kaltenio veiklą – pastebėjo, kad dalyvaudamas Kultūros ir meno tarybos (KMT) posėdžiuose, kur buvo priimami su LDS veikla susieti sprendimai, jis, kaip suinteresuotas asmuo, nenusišalindavo, bet aktyviai reiškėsi, netgi pats siūlė save įtraukti į darbo grupę projektų teikimo gairių pataisoms rengti.

T.Kaltenio veikla nepatenkinti kūrėjai piktinasi, kad siekdamas asmeninės naudos jis be LDS valdybos pritarimo vieną po kito inicijuoja teisminius procesus. Pagal jo skundus dėl KMT veiklos pradėti du atskiri civiliniai teismo procesai.

Vienoje T.Kaltenio užkurtoje civilinėje byloje nagrinėjamas LDS skundas, susijęs su KMT sprendimu nefinansuoti projekto, kuriam jis pats vadovauja. Kitoje - reikalaujama pripažinti teisėtomis jo asmeninio atlygio išlaidas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pernai tyrė faktus apie įtarimų sukėlusią T.Kaltenio veiklą. Etikos sergėtojų sprendime konstatuota, kad LDS valdybos pirmininkas T. Kaltenis naudojosi savo pareigomis siekdamas  naudos sau.

Ministerija laukia ataskaitų

Kultūros ir meno taryba dalies 2016 metais Lietuvos dizainerių sąjungos vykdytų projektų išlaidų nepripažino pagrįstomis, prašė pakartotinių finansinių ataskaitų, bet T.Kaltenis, pasak peticijos autorių, jų kažkodėl nepateikė.

KMT dabar reikalauja sugrąžinti lyg ir ne pagal tiesioginę paskirtį naudotas valstybės biudžeto lėšas, skirtas T.Kaltenio nuo 2001 metų vadovaujamai Lietuvos dizainerių sąjungai.

„T.Kaltenis vienasmeniškai naudojasi LDS vardu savo projektams įgyvendinti. Įvėlęs į klampius teisminius ginčus ir Kultūros ministeriją, siekia sau naudinga linkme įtakoti KMT sprendimus“, - teigiama Lietuvos dizainerių sąjungos narių pareiškime.

LDS projektų daliniam finansavimui Kultūros ministerija pernai skyrė 9500 eurų. Už šias lėšas sąjungos vadovybė privalėjo atsiskaityti iki 2017-ųjų spalio. Pareiškėjų žiniomis, ministerija ataskaitų negavo, jos remtas projektas nepradėtas įgyvendinti.

Išnaikino ir kadencijų ribas

„Pagal LDS įstatus ketveriems metams išrinktas pirmininkas anksčiau negalėjo vadovauti sąjungai ne lgiau kaip dvi kadencijas. Tačiau T.Kaltenis, kaip teigia oponentai, pašalino ir šią kliūtį - prieš trejus metus sušaukė mažumos suvažiavimą, kur įstatai buvo pakeisti, panaikinti ir vadovo kadencijų apribojimai.

„Asociacijos, kurioms suteiktas meno kūrėjų statusas, keisdamos įstatus, privalo juos pateikti Kultūros ministerijai, kad ji įvertintų, ar pataisos atitinka įstatymų normas ir reikalavimus.

Keičiant LDS įstatus, to nebuvo padaryta. Deklaruojamas sąjungos adresas - fiktyvus arba slepiamas, susisiekti su T.Kalteniu neįmanoma“, - D.Ruokytę-Jonsson informuoja LDS nariai.

T.Kaltenis ir LDS revizijos komisijos pirmininkas Algirdas Jazbutis, pasak pareiškėjų, nemato jokios būtinybės teikti sąjungos finansinės veiklos ataskaitų – suvažiavimuose jos nėra tvirtintos nuo 2008 metų.

Juridinių asmenų registro tvarkytojams atskaitomybės dokumentai neteikiami daugiau nei metus. Viešųjų pirkimų tarnybai niekaip pavyksta susisiekti su T.Kalteniu ir išsiaiškinti, kokią veiklą jis vykdo.

Kūrėjų organizacija užgrobta?

Peticijos autoriai T.Kaltenį įtaria organizavus šmeižto kampaniją prieš tuos LDS narius, kurie reikalavo viešinti sąjungos finansinės veiklos, valstybės biudžeto lėšų įgyvendinamiems projektams gavimo bei naudojimo ataskaitas: „Siekdamas nutildyti oponentus jis kreipėsi į teisėsaugos institucijas su išgalvotais, niekuo nepagrįstais kaltinimais, kurie viską ištyrus buvo atmesti.

Vertindami dabartinę Lietuvos dizainerių sąjungos būklę pareiškėjai T. Kaltenį vadina savanaudžiu, tvirtina, kad jis su saujele klusnių parankinių faktiškai užgrobė visuomeninę organizaciją. Jam vadovaujant kūrybinė sąjunga įsiskolino valstybės institucijoms, neteisėtai atleistiems darbuotojams, taip pat ir antstoliams.

Pareiškime primenamos ir neskundžiamos teismų nutartys, kuriose konstatuota, jog T.Kaltenis elgėsi - vienasmeniškai - neturėdamas įgaliojimų sušaukė LDS mažumos suvažiavimą, nepakvietęs į jį kitų sąjungos narių. Ten esą jau buvo priimti tik jam palankūs sprendimai, o notarė, kaip vėliau nustatyta teismuose, neteisėtai patvirtino rezultatus.

Pašalintas iš sąjungos gretų

Prieš metus opozicija, sušaukusi savo suvažiavimą, T.Kaltenį pašalino ne tik iš LDS pirmininko pareigų, bet ir iš sąjungos. Jam mesti kaltinimai dėl neteisėto sąjungos steigimo dokumentų pakeitimų registravimo, vienašališkų sprendimų, nesantaikos įtampos ir kurstymo, dezinformacijos apie teisminius ginčus.

Dalis Lietuvos dizainerių sąjungos narių piktinasi, kad pagrindinius visuomeninių organizacijų veiklos principus, jų nuomone, paminęs T.Kaltenis ir toliau lyg niekur niekuo juos ignoruoja - nedalyvauja arba nepagrįstai atsisako dalyvauti LDS valdybos posėdžiuose, nevykdo nutarimų.

„T.Kaltenis nebūdamas nei LDS narys, nei jos valdybos pirmininkas, negali atstovauti visiems sąjungos nariams. Teisėsaugos įstaigos dėl jo veiklos pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Mes tikimės, kad greitai bus išaiškintos visos savanaudiško sąjungos valdymo aplinkybės ir siekiai meno kūrėjų organizaciją paversti valstybės biudžeto lėšų plovykla“, - peticijoje skelbia prieš buvusį vedlį sukilę LDS nariai.

Pliekia visus priekabiautojus 

T.Kaltenis viešojoje erdvėje ir toliau prisistato kaip teisėtai išrinktas LDS pirmininkas, smerkia oponentus, bylinėjasi dėl sąjungos antspaudo, sąskaitos banke valdymo, prieigos prie socialinio tinklo „Facebook“ paskyros „Lietuvos dizainerių sąjunga“ perleidimo ir kitokių reikalų.

Pareiškime atkreiptas dėmesys  į pastaruoju metu gerokai pašlijusius T.Kaltenio santykius su dizaino pedagogais, kitais akademinės bendruomenės nariais sostinėje įsiplieskusio kūrėjų seksualinio priekabiavimo skandalo fone.

„Jis desperatiškai puolė juodinti kolegas socialiniuose tinkluose, savo nepagrįstais skundais mėgina pakirsti Vilniaus dailės akademijos vadovų ir pedagogų reputaciją“, - nurodoma kolektyvinėje LDS narių peticijoje.

Peticijos autoriai piktinasi ir tuo, jog nenorėdamas niekam užleisti pirmininko posto T. Kaltenis teisminiuose procesuose naudojasi ne savo asmeninėmis lėšomis, o LDS narių, netgi ir tų su kuriais bylinėjasi, mokesčiais.

Vadovų nauda - tik iš veiklos

Pats T. Kaltenis jo veiklą kritiškai vertinančius kolegas vadina „skundikais“, kurie neva kažkaip sugebėjo įtakoti jam, kaip LDS vadovui, nepalankų, todėl, pasak jo, „absurdišką“ VTEK sprendimą dėl asmeninių ir viešųjų interesų painiojimo.

Pašalintas iš pareigų T.Kaltenis aiškina daug metų LDS vadovavęs visuomeniniais pagrindais - be jokio atlygio už pareigas. Jis mano, kad Lietuvoje kūrybinėms sąjungoms gali vadovauti ir narystės ryšiais su jomis nesaistomi asmenys.

„Visi kūrybinių organizacijų pirmininkai „gauna asmeninę naudą“ iš veiklos, kai būna tiesiogiai jose įdarbinti, arba iš vykdomų projektų. Kas čia bloga?" - opozicijos kaip iš gausybės rago metamus kaltinimus ironiškai vertina T.Kaltenis.

  ***                                     

LDS narių pareiškimas apie padėtį šioje organizacijoje perduotas Švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei, Seimo Kultūros ir Švietimo bei mokslo komitetų pirmininkams Ramūnui Karbauskiui ir Eugenijui Jovaišai, Lygių galimybių kontrolierei Agnetai Skardžiuvienei, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.