Kurie 100 lietuvių pateks ant proginio pašto ženklų bloko?

Vieni žmonės svajoja patekti ant žurnalo viršelio, o kitų veidai puošia pašto ženklus. Iki šiol Lietuvoje ant pašto ženklų atsidurdavo tik istorinės asmenybės, bet laikai keičiasi. Jau šių metų birželį Lietuvos paštas išleis pirmąjį pašto ženklų bloką, ant kurio bus įamžinta 100 dabarties žmonių, kurie savo darbais telkia lietuvius visame pasaulyje. 

Įamžinti proginiame pašto ženkle „Pasaulio Lietuva“ komisija atrinko ir poetą, vertėją, eseistą T.Venclovą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įamžinti proginiame pašto ženkle „Pasaulio Lietuva“ komisija atrinko ir poetą, vertėją, eseistą T.Venclovą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 1:03 PM, atnaujinta Apr 27, 2018, 1:04 PM

Proginiame pašto ženkle, pavadinimu „Pasaulio Lietuva“ bus įamžinti tokie visame pasaulyje garsūs lietuviai kaip menininkas Jonas Mekas, plaukikė Rūta Meilutytė, dailininkas Samuelis Bakas, Nobelio ekonomikos premijos laureatas Robertas Šileris, arkivyskupas Gintaras Grušas, dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla. Juos ir dar 14 nusipelniusių asmenybių atrinko speciali komisija, sudaryta iš pasaulio lietuvių organizacijų atstovų.

Vis dėlto didžiąją dalį vietų ant pašto ženklų bloko – net 80 – paskelbtame konkurse iškovojo žmonės, per platformą www.4000000.lt pakvietę daugiausia lietuvių jungtis šimtmečio „Tautiškai giesmei“. Ją visame pasaulyje giedosime šių metų liepos 6-ąją 21 val. Lietuvos laiku.

„Šis konkursas labai aiškiai parodė, su kuriais lietuviais užsienyje mes turime glaudų ryšį, o kurie ryšiai nyksta. Žmonės gausiai kvietė lietuvius Europoje ir Šiaurės Amerikoje, kurie yra du pagrindiniai šiuolaikinės išeivijos kontinentai.

Deja, to paties negalime pasakyti apie ryšius su lietuviais Pietų Amerikoje, Australijoje, nors tai yra žemynai, kuriose įsikūrė daug tarpukario išeivių. Jei norime, kad Lietuva liepos 6-ąją skambėtų visame pasauly, šių svarbių žemynų negalime apeiti,” – sakė „Lietuva 4.000.000” iniciatyvos vadovas Raimundas Daubaras.

Iniciatyvos organizatoriai ragino Lietuvos žmones, kurie turi pažįstamų lietuvių Australijoje, Azijoje, Pietų Amerikoje, išsiųsti jiems kvietimą kartu giedoti šimtmečio „Tautišką giesmę“. Tą galima padaryti per platformą www.4000000.lt – tik taip matysime, kiek lietuvių į kvietimą atsiliepė ir kur jie pasklidę.

„Naujienos iš Lietuvos sunkiai pasiekia tuos lietuvius pasaulyje, kurie nutolę ne tik geografiškai, bet ir per kartas. Vienintelis būdas juos pakviesti – per asmeninius ryšius, po vieną. Patirtis rodo, kad jei jiems parodome dėmesio, jie labai džiaugsmingai įsitraukia, dalyvauja. Jie labai gerai prisimena savo lietuviškas šaknis, jomis didžiuojasi“, – sakė iniciatyvos komunikacijos vadovė Aušra Kukelkaitė.

Visą 100 lietuvių, kurių atvaizdai atsidurs ant proginio, atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirto pašto ženklų bloko, galite rasti oficialiame iniciatyvos „Lietuva 4.000.000“ tinklapyje www.4000000.lt.

 „Pasaulio Lietuva“ nusipelniusių žmonių 20-ukas, kurį atrinko konkurso komisija

Prof. Algirdas Avižienis, pasaulinio garso informatikas

Antanas Mockus, buvęs Bogotos meras

Antanas Saulaitis, kunigas, aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas

Birutė Prašmutaitė, Australijos lietuvė, pasaulio lietuvių Dainų švenčių organizatorė

Eleonora Jonušienė, Amerikos lietuvių verslo asociacijos Los Andžele įkūrėja

hab.dr. Egidijus Aleksandravičius, pasaulio Lietuvos tyrinėtojas, istorikas

Gintaras Grušas, arkivyskupas

Jurgis Didžiulis, muzikantas ir visuomenės veikėjas

Jūratė Kazickaitė, ilgametė Kazickų fondo vadovė

Jonas Mekas, menininkas

Mirga Gražinytė-Tyla, dirigentė

Rimas Domanskis, aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas

Rimvydas Baltaduonis, LR Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas, JAV lietuvių bendruomenės aktyvistas

Rūta Meilutytė, olimpinė plaukimo čempionė

Rūta Šepetys, rašytoja

Robertas Šileris, Yale'io universiteto profesorius ir Nobelio ekonomikos premijos laureatas

Samuelis Bakas, dailininkas

Sigita Šimkuvienė, JAV lietuvių bendruomenės pirmininkė

Stanley Balzekas Jr., Lietuvių kultūros muziejaus Čikagoje įkūrėjas

Tomas Venclova, poetas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.