Aloyzo Petriko literatūrinė premija – Jurgai Vilei ir Linai Itagaki

Pirmąja dr. Aloyzo Petriko literatūrine premija bus apdovanotos dvi autorės – Jurga Vilė ir Lina Itagaki už komiksų knygą vaikams „Sibiro haiku“ (leidykla „Aukso žuvys“).

J.Vilė ir L.Itagaki tapo pirmosiomis dr. A.Petriko literatūrinės premijos laureatėmis už komiksų knygą vaikams „Sibiro haiku“.<br>„Feel Photo“ nuotr.
J.Vilė ir L.Itagaki tapo pirmosiomis dr. A.Petriko literatūrinės premijos laureatėmis už komiksų knygą vaikams „Sibiro haiku“.<br>„Feel Photo“ nuotr.
„Sibiro haiku“ – vienos šeimos tremties istorija.
„Sibiro haiku“ – vienos šeimos tremties istorija.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 1:14 PM, atnaujinta May 4, 2018, 1:15 PM

Premijos steigėjas ir mecenatas – verslininkas A.Petrikas, JAV ir Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation“ prezidentas. Premija skiriama už lietuvių rašytojų kūrinius vaikams ir jaunimui. Šia premija pratęsiama Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 metais, tradicija. Anuomet šios premijos iniciatorius buvo tuometis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus valdybos pirmininkas Aloyzas Petrikas (1893–1964 m.).

Šiemet premijai taip pat buvo pasiūlyti Daiva Čepauskaitė (eilėraščių knyga „Baisiai gražūs eilėraščiai“), Neringa Dangvydė (knyga „Vaikas su žvaigžde kaktoje“), Violeta Palčinskaitė (poezijos knyga „Eilėraščiai iš namų“), Rebeka Una (knyga „Šeštadienį, aštuntą valandą“), Vilė Vėl (apysaka „Pereik tiltą, kvaily“), Sigitas Poškus (knyga „Šokanti karvė, arba Maišatynė“), Giedrė Rakauskienė (knyga „Dramblys ir antis“).

Vertinimo komisijoje dalyvavo Lietuvos rašytojų sąjungos deleguoti atstovai Donatas Petrošius, Renata Šerelytė ir Regimantas Tamošaitis, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto nariai Gintarė Bernotienė ir Donata Mitaitė.

J.Vilė Vilniaus universitete, Filologijos fakultete, studijavo prancūzų filologiją, Paryžiaus Naujosios Sorbonos universitete Paris III įgijo Vaizduojamųjų menų bendrųjų mokslų diplomą DEUG; studijavo filmų archyvavimą ir restauravimą. Šiuo metu gyvena Ispanijoje, veda lietuvių kalbos pamokas Almerijos regione gyvenantiems lietuviams (lietuvių mokyklėlė „Vaivorykštė“). Kino ir teatro festivalių koordinatorė, vertėja.

L.Itagaki studijavo Vytauto Didžiojo universitete anglų kalbą ir literatūrą, papildomai mokėsi japonų kalbos. Dalyvaudama studijų mainų programoje išvyko į Tokiją, studijavo tarptautinę ekonomiką ir verslo administravimą. Į Lietuvą sugrįžo po šešerių metų, įstojo į Vilniaus dailės akademiją (grafika). Klaipėdos lėlių teatre dirba dizainere, Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultete – komunikacijos koordinatore, Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro Meno kieme dėsto japonų kalbą ir veda kūrybines dirbtuves.

„Sibiro haiku“ – vienos šeimos tremties istorija. Knyga išleista 2017 m. (antras leidimas – 2018 m.). J.Vilė ją skyrė aštuoniasdešimtmetį pasitinkančiam savo tėčiui, kuris į Sibiro tolius buvo ištremtas ankstyvoje vaikystėje. Kalbinama autorė sakė, kad knyga atsirado norint išsaugoti tėčio tremties istoriją, taip pat su ja supažindinti tiek savo, tiek visos Lietuvos vaikus. 

Kultūros ministerijos rengiamame „Knygos meno“ konkurse šios knygos dailininkei L.Itagaki paskirta pagrindinė Metų premija už inovatyvų aktualios temos pateikimą, taiklų šrifto panaudojimą, jo dermę su įtaigiomis iliustracijomis knygoje.

Birželio 28 d. 17 val. 30 min. Rašytojų klube (Lietuvos rašytojų sąjunga, K.Sirvydo g. 6, Vilnius) laureatėms bus įteiktas diplomas ir 3000 eurų piniginė premija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.