Išgirskite: pasaulinio garso klasikinės muzikos žvaigždės traukia į Paliesių

Nuoširdus ir šiltas pokalbis su menininkais broliais tapytoju, pianistu Viktoru ir kompozitoriumi Vytautu Paukšteliais apie artėjantį, jau antrus metus Paliesiaus dvare organizuojamą ciklą „Pasaulio žvaigždės Paliesiuje“. 

 Broliai tapytojas, pianistas Viktoras ir kompozitorius Vytautas Paukšteliai.
 Broliai tapytojas, pianistas Viktoras ir kompozitorius Vytautas Paukšteliai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2018, 9:04 AM

Jo koncertuose bus galima pasiklausyti „Metropolitan Opera“ solistės R.Hakolos, pianisto, fortepijono mago J. M.Luisados, flamenko ir klasikinės gitaros grando J. M. Canizareso ir džiazo muzikos žvaigždžių kolektyvo „Tord Gustavsen trio“.

- Kiek laiko Paliesiaus dvaras vykdo koncertinę veiklą?

Viktoras: Paliesiaus dvaras koncertinę veiklą vykdo jau penktus metus. Kasmet ši veikla auga, plečiasi. Pirmaisiais metais surengėme iš viso 10–12 koncertų, o dabar turime 34 koncertus per mėnesį, iš viso 50 koncertų per metus. Ir mes labai džiaugiamės, kad dažnai salė būna pilna.

- Į kokį žiūrovą Paliesiaus dvaras orientuojasi?

Viktoras: Paliesiaus dvare visi žiūrovai laukiami. Džiugu, kad jau yra susikūręs nuolatinis muzikos mėgėjų ratas. Taip pat kiekviename koncerte pamatome vis naujų klausytojų.

Džiaugiamės, kad turime puikios akustikos salę, kurioje gali koncertuoti pasaulinio garso muzikantai. Dvarą palyginčiau su Vakarų Europoje esančiais dvarais, kuriuose vyksta aukščiausio lygio koncertai.

Lietuvoje dar nėra dažnas reiškinys, kad žvaigždė atvažiuotų koncertuoti ne į sostinę, o į šalies pakraštyje esančią vietą.

- Kodėl tik klasikos atlikėjai?

Vytautas: Pas mus koncertuoja ne tik klasikos atlikėjai. Rengiame ir džiazo muzikos, ir senovinės muzikos koncertus. Mes ne prieš išgirsti ir elektroninę muziką. Mūsų amplitudė plečiasi. Esame atviri įvairiems pasiūlymams ir tikrai neapsiribojame klasika.

- Papasakokite daugiau apie pačius atlikėjus, kurie artimiausiu metu koncertuos dvare.

Viktoras: Papasakosime apie kelis šiais metais suplanuotus koncertus. Šį ciklą pavadinome „Pasaulio žvaigždės Paliesiuje“.

Vytautas: Koncertas, kurio labai nekantriai laukiame, tai gegužės 20 d. įvyksiantis Riikkos Hakolos pasirodymas. R.Hakola yra garsiosios „Metropolitan Opera“.

Paliesiuje ji koncertuos kartu su kolektyvu ir pristatys išskirtinę programą „Opera Show“. Ši programa rodoma geriausiose pasaulio salėse Berlyne, Vienoje. Tai ne tik dainavimas, bet ir režisuotas pasirodymas, spektaklis. Ypatingas renginys. Dvaro Pasagos salėje viskas atrodys labai įdomiai.

Viktoras: Tada išskirčiau Jeaną Marcą Luisadą, kuris jau trečią kartą atvažiuoja į Paliesių. Šį kartą jis koncertuos nauju amplua, nes gros kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru.

J.M.Luisada, jaunystėje tituluotas muzikos princu, dabar jau pelnęs muzikos karaliaus titulą. Garsėja preciziška technika bei klausytojus užvaldančia muzikos magija.

Apdovanotas burtininko savybe, kurią, deja, turi ne kiekvienas muzikantas. Jo muzika užburia ir pakelia į aukštesnį dvasinį lygmenį.

Visu tuo bus galima įsitikinti gegužės 26 d. Paliesiaus dvare, o dieną prieš, t. y. gegužės 25 d., jis koncertuos Klaipėdos koncertų salėje. Nuoširdžiai rekomenduoju klaipėdiečiams ateiti į J. M. Luisados koncertą.

Vytautas: Dar vienas ir ne mažiau laukiamas – rugpjūčio 25 d. įvyksiantis Canizareso koncertas. Canizaresas yra vienas ryškiausių flamenko ir klasikinės gitaros meistrų pasaulyje. Jis dovana Rytų ir netgi, sakyčiau, Šiaurės Europai.

Gitaristas groja su tokiais grandais kaip Paco de Lucia bei panašiais atlikėjais. Ir jis nė kiek nenusileidžia jiems nei technika, nei dvasia, drįstu teigti, kad gal net pralenkia juos.

Canizaresą galima vadinti legendiniu atlikėju, pelniusiu galybę apdovanojimų ir įrašiusiu daugybę diskų. Jis yra gerai žinomas Ispanijoje, Japonijoje, Pietų Amerikoje. Didelė dovana mums, kad jis atvažiuoja į Lietuvą.

Taip pat noriu paminėti, kad jis grojo su Berlyno filharmonijos orkestru, turėjo pasaulinį turą su Simonu Rattle’iu, kurio metu grojo įspūdingą, gyvai visame pasaulyje transliuojamą Paco De Lucios „Concierto De Aranjuez“ koncertą gitarai su orkestru.

Rugpjūčio 25 d. įvyksiantis šio muzikanto koncertas tikrai bus vienas metų įvykių ne tik Paliesiaus dvare, bet ir visoje Lietuvoje.

Viktoras: Na, ir paskutinė iš žvaigždžių – rugsėjo 12 d. pasirodysiantis Tordas Gustavsenas. Atlikėjas jau koncertavo Paliesiuje, taip pat festivalyje „Kaunas Jazz“.

Šiemet jis pristato savo naują kompaktinę plokštelę ir į Lietuvą atvyksta tik vienai dienai. Tai bus trio koncertas pasaulinio turo metu. Prieš tai jis turi koncertą Belgijoje, po to Amsterdame. T. Gustavsenas yra vienas ryškiausių pasaulio pianistų.

- Kokia koncertų organizavimo virtuvė? Tai, ko nemato žiūrovas.

Viktoras: Viskas prasideda nuo kontakto su žmogumi, nes mums svarbu, kad tas žmogus, kurį kviečiame į Paliesiaus dvarą, ne tik būtų žvaigždė, svarbu, kad jis būtų aukščiausio meistriškumo ir aukščiausios dvasios muzikantas. Tai mums svarbiausia.

Be galo reikšminga dar ir tai, kad žmogus būtų išskirtinis, o ne iš tų muzikantų, kurie nuolat groja Lietuvoje. Mums labai rūpi atvežti tai, ko kitos salės neturi, stengiamės, jog žiūrovas išgirstų ką nors, ko niekur kitur neišgirs.

Ir muzikantams, nebe pirmą kartą atvykstantiems į Paliesiaus dvarą, didžiausias džiaugsmas groti tokią akustiką turinčioje salėje. Kaip įmanoma siekiame žiūrovams parodyti individualybę bei talentą. Mūsų koncertuose žiūrovui niekada nebus nuobodu.

- Kiek laiko esate šioje srityje? Tikriausiai nuo gimimo?

Vytautas: Muziką tiek aš, tiek Viktoras studijuojame nuo penkerių metų. Vadybinis darbas mums abiem yra tiesiog kaip hobis. Nes aš esu kompozitorius, Viktoras – tapytojas ir pianistas. Mums yra malonumas atvežti gerus atlikėjus į Lietuvą.

- Kas traukia žiūrovus į Paliesių?

Viktoras: Žiūrovus traukia koncertai, geras maistas, aplinka, puiki salės akustika, malonus aptarnavimas, gamta, tyla.

Vytautas: Visas kompleksas išskirtinumų.

- Kaip prisikviečiate pasaulinio lygio žvaigždes į Paliesiaus dvarą?

Viktoras: Kai kurie atvažiuoja pasitelkus tam tikrus ryšius. Kadangi šioje srityje dirbame ne vienus metus, su kai kuriais atlikėjais jau esame užmezgę ryšį, kitus parekomenduoja draugai, pažįstami.

Muzikantai atvyksta pas mus, jiems čia patinka. Grįžę namo jie skleidžia garsą apie mus, rekomenduoja kolegoms, draugams. Žmonės išgirsta apie salę ir jiems įdomu atvažiuoti, pamatyti, kaip ten viskas yra.

- Ką dar Paliesiaus dvare būtų galima nuveikti, be koncertų?

Vytautas: Labai daug ką būtų galima nuveikti. Pirmiausia tai yra fizinio krūvio klinika, kurioje galima gydytis nuo streso sukeltų pasekmių, atsipalaiduoti. Galima gydytis nuo antsvorio.

Tai daugiau pagalba žmogui sugrįžti į sveiką gyvenseną. Grįžti į balansą, tam tikrą vidinę ramybę. Savaitę praleidęs dvare, atlikdamas specialiai suderintus fizinius pratimus, žmogus pagyja ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai.

Viktoras: Dvaras yra viešbutis, kuriame galima tiesiog poilsiauti. Čia yra puiki virtuvė. Turime du nuostabius virėjus, kurie derina šiuolaikinę virtuvę su kaimiška. Tikrai yra ko paragauti.

Paliesiaus dvaro valgiaraštį sudaro apie 20 patiekalų. Stengiamės maistą pirkti iš vietinių ūkininkų. Vietiniuose ežeruose sugauta šviežia žuvis. Mūsų virtuvėje tikrai galima atrasti tuos tikrus autentiškus dalykus.

Vytautas: Dar ką išskirčiau, tai aplinką ir aptarnavimą. Personalas paprastas, patikimas ir draugiškas. Aplink Paliesių įrengti takai, kuriais galima pasivaikščioti, ir viešbutis, kuriame kiekvienas atras poilsį, ramybę ir jaukumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.