​Dainų šventės Liaudies meno parodoje išsaugotos tradicijos ir naujų interpretacijų įvairovė

Dainų šventės metu rengiama lietuvių liaudies meno paroda teisėtai laikoma didžiausiu įvykiu tautodailininkų gyvenime. Jos metu pristatomi pastarųjų penkerių metų kūriniai, atspindintys visus to laikotarpio pasiekimus, išsaugotas, o retkarčiais ir atkurtas tradicijas, naujų interpretacijų įvairovę.

Vytas Jaugėla. Laivelis.<br> R.Penkausko nuotr.
Vytas Jaugėla. Laivelis.<br> R.Penkausko nuotr.
 Gintautas Akstinas. Šv.Pranciškus. <br> R.Penkausko nuotr.
 Gintautas Akstinas. Šv.Pranciškus. <br> R.Penkausko nuotr.
 Regina Mataitienė. Puodynė.<br> R.Penkausko nuotr.
 Regina Mataitienė. Puodynė.<br> R.Penkausko nuotr.
Rūta Indrašiūtė. Lėkštė. <br> R.Penkausko nuotr.
Rūta Indrašiūtė. Lėkštė. <br> R.Penkausko nuotr.
 Rūta Indrašiūtė. Ąsotėlis. <br> R.Penkausko nuotr.
 Rūta Indrašiūtė. Ąsotėlis. <br> R.Penkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-06-08 15:02, atnaujinta 2018-06-18 12:00

Liepos 3 d. 16 val. Vilniaus Švč.Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje duris atversianti Liaudies meno paroda lankytojų lauks iki liepos 31 d. Parodos ekspoziciją sudarys liaudies dailės darbai, atskleidžiantys plačią tradicinių dailės šakų panoramą, juos pristatys apie pusė tūkstančio talentingų Lietuvos meistrų. Meniškiausi, geriausiai ir įdomiausiai tradiciją atspindintys kūriniai buvo atrenkami visuose šalies regionuose.

„Šiemet, švęsdami valstybės jubiliejų, esame laimingi, kad gaivinanti tradicijos versmė vis dar trykšta – atsinaujindama, primindama, ką paveldėjome, kuo esame saviti įvairiaspalviame šiuolaikiniame pasaulyje“, – džiaugėsi parodos kuratorė, dailėtyrininkė Teresė Jurkuvienė.

Kaip įprasta, parodoje bus eksponuojami vaizdinės dailės – skulptūros, tapybos, grafikos, popieriaus karpinių – kūriniai, dailiųjų kaimo amatų pavyzdžiai – audiniai, mezginiai, tradiciniai dirbiniai iš molio, metalo, medžio, – paprotinės dailės darbai – sodai, margučiai, Vilniaus verbos.

Šių metų parodos naujovė yra du skyriai, kurie suteiks ekspozicijai ypatingą atspalvį, pritinkantį minimai valstybės sukakčiai. Norėta pabrėžti šiuolaikinio liaudies meno ištakas, XIX amžiaus kaimo dailiuosius amatus, taip pat parodyti jo ateitį – moksleiviško amžiaus vaikų kūrinius.

Tradicinius liaudies dailės dirbinius, į kuriuos panašūs buvo eksponuoti pirmosiose lietuvių dailės parodose, parodai paskolino Lietuvos dailės muziejus. Vaikų dirbiniai atrinkti moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ parodose.

Parodoje savo kūrinius pristatys per penkis šimtus autorių. Jų biografijos įvairios, kai kurie visą savo gyvenimą vertėsi tradicinių dirbinių gamyba, dažnai paveldėję amatą šeimoje, kitiems kūryba yra malonus laisvalaikio užsiėmimas, kartais atrastas tik antroje gyvenimo pusėje, netikėtai atsiskleidus įgimtiems gabumams.

Pastarųjų profesijos, iš kurių valgyta duona, kuo įvairiausios – daug pedagogų, inžinierių, ekonomistų, yra gydytojų, agronomų, vadybininkų, teisininkų, mokslo daktarų. Kai kurie autoriai yra garsūs, gerai žinomi Lietuvoje ir už jos ribų, su kitais liaudies meno gerbėjai susipažins pirmą kartą. Vyriausia parodos autorė, 1921 m. gimusi tapytoja Elena Ruzgienė, yra beveik vienmetė su Lietuvos Respublika, o jauniausiems, pristatytiems vaikų skyrelyje, tėra dešimt metų.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui dedikuojama Dainų šventė „Vardan tos...“ birželio 30 d. Kaune ir liepos 1–6 d. Vilniuje pakvies į penkiolika renginių. Sostinės aikštėse, parkuose, bažnyčiose, koncertų salėse vyks renginiai ir koncertai, kuriuose pasirodys chorai, vokaliniai, kanklių bei dainų ir šokių ansambliai, pučiamųjų ir liaudies instrumentų orkestrai, mėgėjų teatrai, folkloro kolektyvai, tradicinių amatų meistrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.