Paroda kvies nerti į džiazuojantį tarpukario kasdienybės ritmą iki rudens

Pasinerti į svaigų, džiazuojantį tarpukario kasdienybės ritmą dar kelis mėnesius kvies paroda „Kasdienybės geometrija. Art deco Kauno interjeruose“, jau sulaukusi didelio lankytojų dėmesio.

Paroda veika P. ir A.Galaunių gyvenamajame name, kurį modernizmo estetikos dvasia suprojektavo inžinierius architektas A.Funkas.<br> R.Tenio nuotr.
Paroda veika P. ir A.Galaunių gyvenamajame name, kurį modernizmo estetikos dvasia suprojektavo inžinierius architektas A.Funkas.<br> R.Tenio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-10 09:28

Valstybės šimtmečiui paminėti skirta paroda – galimybė dalytis žiniomis, patirtimi ir nuotaikomis apie tarpukario laikinosios sostinės gyvenamosios aplinkos kultūrą ir estetiką.

Neatsitiktinai ši paroda surengta M.K.Čiurlionio dailės muziejaus pirmojo direktoriaus Pauliaus Galaunės ir jo žmonos operos solistės Adelės Galaunienės gyvenamajame name, kurį modernizmo estetikos dvasia suprojektavo inžinierius architektas Arnas Funkas.

Namas, pastatytas prieš 85 metus, ištvėręs nepalankią sovietinę nacionalizaciją, išsaugojo beveik nepakitusią eksterjero ir vidaus erdvių autentiką.

Pastaraisiais metais pradėtas pastato vidaus patalpų atnaujinimas atvėrė dar daugiau autentiškumo – restauruota grindų danga, atkurta kambarių koloristika grąžina į tarpukario laikotarpį ir atspindi būdingiausius prieškario interjerų bruožus.

Lankytojai kviečiami grožėtis atkurtomis pastato erdvėmis ir tarpukario Kauno interjerų dvasią kuriančiais parodos „Kasdienybės geometrija“ eksponatais, kuriuos maloniai sutiko paskolinti antikvaras Gintautas Mekionis.

Parodoje rodomi išskirtinai kauniečių interjeruose naudoti baldai, puošybos detalės ir reikmenys, būdingi art deco stilistikai ir bylojantys apie tarpukario interjerų madas.

Parodoje svarią vietą užima ir vaizduojamosios dailės kūriniai. Tuo metu kūrusių Stasio Ušinsko, Adomo Galdiko, Kazio Šimonio, Marcės Katiliūtės ir kitų autorių darbuose matomos naujos ir modernios tuo laikotarpiu formų ir siužetų traktuotės, stilizavimas tik dar labiau paryškina parodos visumą, charakterizuojančią geometrizuotą kasdienybę.

Palaikydami pastarųjų metų iniciatyvą pristatyti Kauną kaip Lietuvos art deco sostinę muziejininkai ir pakvietė lankytojus į A. ir P.Galaunių namus patirti šiek tiek nostalgiškos svaigaus laikotarpio dvasios, pasisemti žinių apie tarpukario interjerų estetinę sampratą, tiesiog pasigrožėti tuo, kas dar gyva prisiminimuose ar girdėtuose pasakojimuose, pasidalyti savomis istorijomis.

Paroda veiks iki rugsėjo 30 dienos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.