Klasikinės muzikos mėgėjams bus ką veikti visą „Kultūros naktį“

Jau už kelių dienų, birželio 15 d., į Vilnių sugrįš festivalis „Kultūros naktis“. Šiemet kultūrą švęsime žaisdami futbolą Katedros aikštėje, dėkodami Islandijai, ieškodami operos fantomų bei bandydami išsižadėti šmėklų. 

 „Kultūros naktis“ neįsivaizduojama be maestro P.Geniušo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 „Kultūros naktis“ neįsivaizduojama be maestro P.Geniušo.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2018, 12:22 PM, atnaujinta Jul 7, 2018, 10:55 AM

Vis dėlto nuskriausti neliks ir klasikinės muzikos mėgėjai. Jų vienos nakties kultūros festivalyje laukia ypatinga programa – nuo kompozicijų rūmuose iki muzikos bažnyčiose ir varpais atliekamų kūrinių, koncertų aikštėse.

Profesorių duetas aikštėje

Jau tradicine tapusioje ir festivalio lankytojų itin laukiamoje fortepijoninės muzikos naktyje „Juodais baltais“ Lukiškių aikštėje pasirodys ryškiausi jaunosios kartos pianistai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, o vidurnaktį koncertą vainikuos maestro Petro Geniušo pasirodymas. 

Šįkart su profesoriumi P.Geniušu koncertuos ir pianistas prof. Jurgis Karnavičius. Fortepijoninis duetas atliks kompozitoriaus Igorio Stravinskio kūrinį „Šventasis pavasaris“.

Skambantys Valdovų rūmai

Valdovų rūmų Didžiajame kieme išgirsime M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkų koncertą „Skamba šokiai“. Programoje - jaunosios kartos profesionalių muzikų pasirodymai, kuriuose skambės ir senoviniai šokiai, ir šiuolaikinė klasika. 

Publika galės ne tik išvysti scenoje gabiausius šalies jaunuosius atlikėjus, kuriems akompanuos styginių kvartetas, bet ir pagilinti žinias apie šokius, kurių ne vienas kadaise buvo sušoktas ir Valdovų rūmų menėse. 

Koncerto programoje – Astoro Piazzollos, Claude'o Debussy, Camille Saint-Saenso, Carlo Marios von Weberio, Henryko Wieniawskio ir kitų autorių kūriniai.

Šimtmečio scena

Pačioje Vilniaus širdyje – Prezidentūros kiemelyje – naktinėtojų lauks „Šimtmečio scena“, sumanyta prieš dvejus metus startavusio klasikinės muzikos projekto „Vaidilos klasika“ rengėjų. 

Lietuvos gimtadienio proga ji suburs tarptautinį pripažinimą pelniusius Lietuvos atlikėjus, svečius iš užsienio bei jaunuosius talentus. Tarp vakaro artistų pasirodys ir Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, fleitos virtuozė Misao Hatozaki iš Japonijos, choras „VIVA“.

 Istorijos iš kariljono gimtinės

,,Kultūros nakties“ metu suklusti pakvies Šv.apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios karilionas - juo „skambančias varpų istorijas“ pasakos Christiaanas Winteris iš Nyderlandų. Ir tikrai neatsitiktinai – juk Nyderlandai yra šio ypatingo instrumento gimtinė, todėl šios šalies gyventojai įpratę jį girdėti kiekvieną savaitę. 

Koncerte Vilniuje liesis itin įvairūs pasakojimai – niekada negirdėti ir jau gerai pažįstami, siekiantys Renesanso ir Baroko laikus bei primenantys šiandieną. Pirmą kartą Lietuvoje išgirsime ir kelis kūrinius iš atlikėjo gimtinės.

Po bažnyčios skliautais

Europos kultūros paveldo metų proga Bazilijonų vienuoliai pakvies į susitikimą, kuriame pasidalys savo gyvenimu po bažnyčios skliautais. Susitikimą vainikuos Galicijos kamerinio choro „Jevšanas“ (Ukraina) pasirodymas. Jame skambės sakralinė, pasaulio ir Ukrainos kompozitorių muzika chorui.

Programą pratęs merginų vokaliniai ansambliai „In Campo Aperto“ bei „Paraskevi“, klausytojams pristatysiantys Rytų ir Vakarų Bažnyčių sakralinę muziką. Vakarą užbaigs „Duo Barocco“ - mecosopranų Saulės Šerytės ir Renatos Dubinskaitės duetas, pristatysiantis kartu su vargonininke Virginija Survilaite Didžiosios savaitės Sutemų liturgijai skirtą prancūzų baroko kompozitoriaus Francois Couperino kūrinį „Sutemų skaitiniai“ (Lecons de tenebres, 1714).

Maratonas truks 7 valandas

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rengiamas 7 valandų trukmės klasikinės ir šiuolaikinės muzikos maratonas Centriniuose akademijos rūmuose pažers gražiausių arijų, styginių instrumentų, šiuolaikinės akademinės ir improvizacinės muzikos. 

Vos po valandą trunkantys renginiai jaukiose kamerinėse LMTA Juozo Karoso salės ir Balkono teatro erdvėse siūlys muzikos gurmanams išskirtinių pojūčių. Renginio metu skambės  Mauritio Kagelio, Georgeso Aperghiso, Simono Steeno Anderseno, Salvatore's Sciarrino ir Dieterio Schnebelio bei kitų autorių muzika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.