„Ars SummerFest“ – festivalis, atsiradęs iš meilės Vilniui

Trečius metus skaičiuojantis muzikos festivalis „Ars SummerFest“ klasikinės muzikos mėgėjus traukia ne tik unikaliu Lietuvoje formatu, bet ir ambicijomis.  Šiemet „Ars SummerFest“ muzikos gurmanams žada daug staigmenų, tarp kurių – pasaulinio lygio žvaigždžių koncertai, pasirodymai netradicinėse erdvėse ir net gatvės koncertai!

 „Ars SummerFest“ iniciatoriai – violončelininkas G.Pyšniakas ir smuikininkė D.Dėdinskaitė. 
 „Ars SummerFest“ iniciatoriai – violončelininkas G.Pyšniakas ir smuikininkė D.Dėdinskaitė. 
 „Ars SummerFest“ iniciatoriai – violončelininkas G.Pyšniakas ir smuikininkė D.Dėdinskaitė. 
 „Ars SummerFest“ iniciatoriai – violončelininkas G.Pyšniakas ir smuikininkė D.Dėdinskaitė. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2018, 10:43 AM

„Ars SummerFest“ iniciatoriai – violončelininkas Glebas Pyšniakas ir smuikininkė Dalia Dėdinskaitė. Aktyviai visame pasaulyje koncertuojantys muzikantai sutiko pasidalyti mintimis apie šių metų festivalį ir planus sudrebinti Vilniaus muzikinį gyvenimą.

 Kaip kilo mintis Lietuvoje rengti tokio formato festivalį?

Glebas: Labai paprastai: norėjome surengti Lietuvoje jaunųjų muzikų festivalį-klasikinės muzikos kursus Baltijos šalyse, kuriose jaunieji atlikėjai galėtų ne tik tobulinti įgūdžius, bet ir rengti solidžius koncertus. Be to, festivalyje koncertuoja ne tik jaunieji virtuozai, bet ir jų profesoriai – iškyla savotiškas tiltas tarp kylančių žvaigždžių ir subrendusių menininkų.

Šio festivalio tikslas – pritraukti gabiausius muzikus į Lietuvą, supažindinti juos su mūsų turtinga kultūra, o Lietuvos klausytojams suteikti proga išgirsti ką nors nauja.

Dalia: Su Glebu gyvendami Vienoje buvome kviečiami dalyvauti daugybėje festivalių-meistriškumo kursų. Tokio formato renginiai yra didelė klasikinės muzikos šventė, į kurią suvažiuoja žymiausi pasaulio profesoriai bei aukštumų siekiantys studentai. Sykiu jie susipažįsta su naujomis vietomis, plečia kolegų ir bendraminčių būrį.

Vilniui toks festivalis duoda labai daug – jį kiekvienais metais aplanko vis daugiau muzikų, kurių kiekvienas atveža ką nors nauja ir kartu įgyja naujos patirties. Taip Vilnius darosi vis reikšmingesnis klasikinės muzikos žemėlapyje, o tai ir yra mūsų, lietuvių muzikų, misija.

– Kokią įtaką jums padarė gyvenimas pasaulio klasikinės muzikos lopšyje  Vienoje ir kodėl nusprendėte grįžti į gimtąjį Vilnių? Kuo skiriasi muzikinis gyvenimas šiuose miestuose?

Dalia: Viena padarė visapusišką įtaką tiek gyvenimui, tiek muzikavimui. Manau, jog man labai pasisekė, kad žmonės, kurie mane supo, yra man autoritetai, labai aukšto išsilavinimo ir tikras vertybes puoselėjančios asmenybės.

Į Vilnių nusprendėme grįžti, nes namai yra namai. Niekur taip gerai nesijaučiu kaip čia. Kai grįžome, pajutau, kaip atsirado pagrindas po kojomis, ir dabar, žinant, kad tavo namai yra tikri ir tavęs laukia, visas gyvenimas bei kelionės teikia daug daugiau malonumo.

Glebas: Mylime tėvynę, geriausias miestas mums – Vilnius. Tiesa, su Viena ryšių nenutraukėme – Dalia dėsto didžiausiame ir viename prestižiškiausių pasaulio muzikos universitetų Vienoje, tačiau bazuojamės Vilniuje. Kodėl? Nes norime čia atvežti ir sukurti ką nors nauja, o Vienoje jau visko yra.

Dalia: Vienoje muzikinis gyvenimas labai turtingas ir turiningas – šimtmečius puoselėtos tradicijos, viskas nusistovėję ir turi savo vietą. Vilnius – daug potencialo turintis miestas, kuriame viskas dinamiška, nuolat kinta. Ko gera, toks ir skirtumas.

 – Kaip kilo mintis rengti klasikinės muzikos koncertus tokiose netikėtose erdvėse kaip kavinės, oro uostas ir net gatvėje?

Dalia: Atlikdami klasikinę muziką norime peržengti vadinamosios akademinės muzikos ribas. Muzika skirta visiems, norime, kad klasikinė muzika skambėtų visur ir darytų žmones laimingus.

Glebas: Norime, kad Vilnius kasmet būtų miestas, alsuojantis klasika. Įsivaizduojate, dvi savaites visur – ir salėse, ir kavinėse, ir gatvėse skamba klasika.

– Per dvejus metus festivalyje dalyvavo atlikėjų net iš 20 pasaulio šalių ir trijų žemynų, o šių metų „Ars SummerFest“ ketina stebinti muzikos korifėjų pasirodymais. Kaip pavyksta geriausiose pasaulio koncertų salėse koncertuojančius atlikėjus pritraukti į Lietuvą?

Dalia: Manau, kad svarbiausia yra pati festivalio idėja ir kad stengiamasi viską atlikti kuo profesionaliau. Sykiu labai svarbu nuoširdus bendravimas.

Glebas: Atlikėjus kviečia ne organizacija, o visų pirma mes, atlikėjai. Su daugeliu atvykstančiųjų esame daugiau ar mažiau pažįstami. Kviečiame prisidėti prie mūsų idėjos, pamuzikuoti kartu ir kai kurie, būdami net labai užsiėmę, sugeba rasti laiko atvykti pas mus.

Dalia: Be to, visiems labai svarbu pamatyti Vilnių – dauguma profesorių čia nėra niekada buvę! Pavyzdžiui, pasaulinio garso altininko Gartho Knoxo žmona turi lietuviškų šaknų ir jau seniai norėjo čia apsilankyti.

Glebas: Žinau, kad nemažai žmonių myli Vilnių, o, pavyzdžiui, mano dėstytoja, legendinė violončelininkė Natalija Gurman – tiesiog jį dievina.

– Kaip vos per keletą metų pavyko sukurti tokio masto festivalį? Kokia „Ars SummerFest“ sėkmės paslaptis?

Dalia: Nuoseklumas ir tikėjimas tuo, ką darai. Dvi savybės, kurių mokausi iš šio festivalio sėkmės.

Glebas: Atvirai pasakius, nesitikėjau, kad kils toks didžiulis susidomėjimas. Džiaugiuosi, kad kasmet festivalis vis didėja. Perspektyvos didžiulės – didžiulės. 

– Kaip manote, ar klasikinė muzika gali būti įdomi specialaus pasiruošimo neturinčiam klausytojui?

Glebas: Be jokios abejonės. Gal tik pradedančiajam reikia šiek tiek papasakoti apie ją. Todėl mes ir einame į atviras socialines erdves, kuriose ne tik pagrosime, bet ir papasakosime apie muziką bei atlikėjus.

Dalia: Juk įrodyta, kad gerai atliekama klasikinė muzika tiesiog fiziškai negali nepatikti netgi jokio pasiruošimo neturinčiam klausytojui. Kiek daryta klasikinės muzikos bandymų su vandeniu, augalais, gyvūnais, kristalais... Tai kaip žmogui gali būti kitaip? Žmogus juk irgi gamtos dalis!

– Ar Vilnius turi potencialo tapti klasikinės muzikos centru Baltijos šalyse?

Dalia: Potencialas yra! Tik turime atrasti būdą, kaip muziką pateikti šiame dinamiškame mieste, kuriame galbūt nėra nusistovėjusios senos muzikavimo tradicijos, tačiau žmonės yra atviri ir paslankūs.

Tokia turi būti ir klasikinė muzika, toks yra mūsų festivalis – atviras, prieinamas, dinamiškas, jaunatviškas, nuoširdus ir mylimas. Galime pasisemti patirties ir idėjų iš svetur, bet svarbiausia turėti savitus išskirtinius bruožus, kurie, manau, kiekvienais metais vis aiškiau ryškėja.

Glebas: Anksčiau Vilnius buvo svarbus europinis kultūros centras. Šiandien kultūra auga, visko daugėja, tad, manau, einame tinkamu keliu. O Vilnius, mano patriotišku įsitikinimu, jau dabar yra Baltijos šalių kultūros centras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.