Rašytojui Tomui Venclovai – Getingeno universiteto garbės daktaro laipsnis

Poetui, publicistui, vertėjui, literatūros tyrinėtojui, akademikui Tomui Venclovai birželio 22 dieną įteiktas Getingeno universiteto filosofijos fakulteto garbės daktaro laipsnis. Ceremonija vyko pasaulietiniams renginiams skirtoje Šv.Povilo bažnyčioje (Paulinerkirche).

T.Venclovas tapo dar vieno universiteto garbės daktaru. <br> A.Aleksandravičiaus nuotr.
T.Venclovas tapo dar vieno universiteto garbės daktaru. <br> A.Aleksandravičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2018, 12:38 PM, atnaujinta Jun 24, 2018, 12:50 PM

„Man didelė garbė gauti daktaratą viename žymiausių Europos ir pasaulio universitetų. Jis garsus ypač pasiekimais tiksliųjų mokslų srityje, bet humanitarui svarbūs tokie su juo susiję vardai kaip Georgas Christophas Lichtenbergas, Jacobas ir Wilhelmas Grimmai, Arthuras Schopenhaueris, Nicolai Hartmannas, Ulrichas von Wilamowitzius-Moellendorfas“, –  savo kalboje pabrėžė T.Venclova.

Poetas taip pat paminėjo du Lietuvos veikėjus, kurie studijavo šiame universitete: Vilniaus universiteto klasikinės filologijos profesorių Gottfriedą Groddecką ir Jurgį Zauerveiną-Girėną, sukūrusį Mažosios Lietuvos himną „Lietuvninkais mes esam gimę“. Neužmirštas buvo ir Getingeno universiteto profesorius Hermannas Minkowskis, vienas žymiausių pasaulio matematikų, gimęs Kaune, Aleksote. Jo ir jo brolio Oskaro, irgi mokslininko, vardu yra pavadinta viena Kauno gatvė.

Getingeno Jurgio Augusto universitetas yra vienas reikšmingiausių Vokietijos universitetų, išskirtinį dėmesį skiriantis moksliniams tyrimams. Universitetą 1737 metais įkūrė Didžiosios Britanijos karalius Jurgis Antrasis, kuris taip pat buvo Hanoverio kunigaikštis, vardu Jurgis Augustas.

Universitetas greitai tapo vienu didžiausių universitetų to meto Europoje, pasaulyje garsėjantis matematikos mokslų laimėjimais. Jame dirbo net 45 Nobelio premijos laureatai. 1933 metais į valdžią atėjus Hitleriui dauguma mokslininkų buvo priversti pasitraukti.

Po Antrojo pasaulinio karo universitetas vėl atgijo ir tapo vienu svarbiausių Vokietijos universitetų. Šiuo metu universitete yra 13 fakultetų, jam priklauso 40 institutų ir mokslinių centrų, čia studijuoja 31 654 studentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.