Kultinis „Kronos“ kvartetas pristato kompozitorę Onutę Narbutaitę

Vienas žymiausių ir įtakingiausių pasaulyje styginių ansamblių – San Franciske įsikūręs „Kronos Quartet“ – paskelbė savo tinklapyje ir feisbuko paskyroje apie jo užsakymu sukurtą lietuvių kompozitorės O.Narbutaitės kvartetą „just strings and a light wind above them“, patalpino jo natas su anotacija ir autorės vaizdo interviu.

 O.Narbutaitė.<br> M.Aleksos nuotr.
 O.Narbutaitė.<br> M.Aleksos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-26 16:33

50 kūrinių ateičiai

Tai unikalaus edukacinio ansamblio projekto „Fifty for the Future“ dalis. Kolektyvas net penkiasdešimčiai žinomų ir perspektyvių muzikos kūrėjų – 25 moterims ir 25 vyrams – užsakė sukurti opusus styginių kvartetui kaip laisvai prieinamą mokomajį repertuarą jauniems mėgėjų bei profesionalų kvartetams, kurie nori išbandyti moderniausias styginių kvarteto technikas, susipažinti su naujausiomis komponavimo kvartetui tendencijomis.

Visą šį repertuarą atlieka ir „Kronos“. Edukacinio projekto kūrinių partitūros, įrašai ir kita informacinė medžiaga yra nemokamai prieinami internete. Nuo 2015-ųjų, kai projektas startavo, pirmieji 20 jo kūrinių buvo parsisiųsti daugiau kaip 8.500 kartų 76 pasaulio šalyse.

Šiuo metu iš planuojamų pusšimčio kompozicijų yra sukurtos 25. O.Narbutaitės kūrinys papildė mokomąjį repertuarą kartu su Philipo Grasso nauju kūriniu „Quartet Satz“.

Stulbinama galimybių mozaika

Lietuvės opuso „just strings and a light wind above them“ premjerą „Kronos“ kvartetas pristatė šią gegužę naujojoje Hamburgo Elbės filharmonijoje tarptautinio Hamburgo muzikos festivalio metu. Iki tol jis nebuvo grojęs lietuvių muzikos, nors per 45 gyvavimo metus užsakė kompozitoriams ir aranžuotojams per 950 kūrinių.

„Šis maždaug 10 minučių trunkantis laiko fragmentas – tarsi betikslis tuščio peizažo stebėjimas. Greičiausiai įsivaizduojamo peizažo, kuriame nieko nevyksta, tik kintančios šviesos virpesiai ir lengvas vėjas sujudina ištemptas stygas ir moduliuoja jų atspalvius, – pasakojo apie savo naują kompoziciją O.Narbutaitė. – Po įvairialypės patirties ateina redukcijos, stabtelėjimo, ištuštėjimo poreikis. 2016-aisiais parašiau kūrinį fortepijonui pavadinimu „Tuštumoje“. Kompozicija kvartetui savaip pratęsia su daugiaprasme tuštumos sąvoka susijusią liniją, ženklinančią dabartinį mano laiką.“

Anksčiau informacija apie „Kronos“ darbą būdavo sunkiai pasiekiama, bet pusantro milijono dolerių kainuosiantis „Fifty for the Future“ projektas išsprendė šią problemą.

„Tai jaudinamas „Kronos“ gyvenimo etapas. Dabar daug ką atrandame – daugiausiai laiko aš praleidžiu studijuodamas visiškai nežinomų autorių kūrybą, skirtą „Kronos“. Kai projektą užbaigsime, atsiskleis visa stulbinamų kvarteto žanro galimybių mozaika. Ir ji bus prieinama kiekvienam žmogui. Tai pagyvins kvartetų gyvenimą“, – prieš vizitą į Vilnių 2016-aisiais pasakojo „Lietuvos rytui“ ansamblio įkūrėjas ir strategas Davidas Harringtonas.

Populiarina ir įrašai bei natos

Šis sezonas O.Narbutaitei įsimintinas ir dėl kitų įvykių. Graco Menų universitete buvo surengtas jos kamerinių kūrinių autorinis koncertas, kuriame kompozitorė pristatė ir komentavo šios aukštosios mokyklos studentų bei kitų austrų muzikantų atliekamą savo programą.

Menininkės simfoninis kūrinys „La barca“ skambėjo svetur, interpretuojamas dviejų jaunų dirigentų. Šiuolaikinės muzikos festivalio „Poznanės muzikos pavasaris“ atidarymo koncerte jį atliko Pamario filharmonijos simfoninis orkestras, diriguojamas vieno perspektyviausių lenkų dirigentų Jakubo Chrenowicziaus. O Mirga Gražinytė su Birmingemo simfoniniu orkestru šį opusą įtraukė į koncerto Birmingame programą ir ją dedikavo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui.

Užsienio muzikos profesionalų inicijuotų, Baltijos šalių 100-mečiams skirtų koncertų programose taip pat atliekamas Onutės Narbutaitės kamerinis opusas „Winterserenade“. Jis jau skambėjo Sietle, festivalyje Švedijoje, o rugpjūtį bus atliktas Alandų salose Suomijoje.

Šios šalies įrašų kompanija „Alba Records“ išleido Ostrobotnijos kamerinio orkestro ir dirigento Juha Kango plokštelę „Dedicated to“, kurioje šalia trijų suomių kompozitorių ir latvio Peterio Vasko muzikos įrašytas Onutės Narbutaitės kūrinys „Was there a butterfly?“. Šis CD pateko tarp geriausiai „Helsingin Sanomat“ kritikų įvertintų 2017 m. leidinių ir buvo nominuotas Suomijos įrašų apdovanojimui „Emma“.

Klasikinės muzikos įrašų kompanijų pasaulinė lyderė „Naxos“, bendradarbiaudama su Lietuvos muzikos informacijos centru, išleido O.Narbutaitės autorinę simfoninės muzikos plokštelę „no yesterday, no tomorrow“. Be to, Lietuvos muzikos informacijos centras taip pat išleido du kompozitorės natų rinkinius – „Dukart du“ ir „Vasara“. Juose surinktos visos vaikų chorui parašytos dainos, o netrukus turėtų pasirodyti ir autorinis kelių pjesių mažiesiems pianistams leidinys „Sraigė ir žiogas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.