Prezidentas Valdas Adamkus: „Nėra jėgos, didesnės už viltį“

Šeštadienį Nidoje prasidėjo 22-asis tarptautinis Thomo Manno menų festivalis. Tai paskutinis renginys iš Pirmojo pasaulinio karo šimtmečiui skirto penkerių metų ciklo „Modernybės palikimas. Šimtas metų po Didžiojo karo“ apie didžių epochų ir imperijų žlugimą, naujų nepriklausomų valstybių susikūrimą.

 V.Adamkus.<br> Thomo Manno festivalio nuotr.
 V.Adamkus.<br> Thomo Manno festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2018, 12:29 PM

Šiemečio festivalio moto pasirinkta Th.Manno kūrybos frazė „... su gera mina pasveikinti demokratinį Naują pasaulį“.

Atidarydamas šventę jos globėjas kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pažėrė įkvepiančių minčių šia tema.

„Pasaulis nuolat banguoja tarsi Kuršių marios, ant kurių kranto esame. Ramius taikos laikotarpius keičia nauji iššūkiai, sukrėtimai, o šiuos – nauji susitarimai, lydimi vilties: gal šį kartą žmonės suvoks, kad visi esame vienoje valtyje, viename pasaulyje, ir kito nebus.

Kalbėdamas tokius žodžius, aš lieku optimistas – tikiu žmogumi. Aš sąžiningai prisipažįstu: nežinau, koks bus naujas pasaulis, kiek jame bus demokratijos ir kokia veido išraiška jį pasitiksime. Bet sąžiningai pripažįstu: nėra jėgos, didesnės už viltį.

Savo gyvenime patyriau daug įvairių išmėginimų, esu buvęs ir labai netoli fizinio sunaikinimo. Tačiau viltis visada nugalėdavo. Ji gelbsti ir vienišą žmogų, ir tautą, ir pasaulį. Taip buvo, ir taip bus visada.

Todėl leidžiu sau ir linkiu jums pasitikėti ir tikėti šiuo pasauliu. Linkiu turėti drąsos priimti pasaulį tokį, koks jis yra – su visomis jo problemoms, neteisybe, skriaudomis ir tragizmu, bet kartu – su visu jo vidiniu ir išoriniu grožiu.

Apsidairykime, atsiverskime knygą, įsiklausykime į muzikos garsus ir pakelkime akis į paveikslą – tai ir yra pasaulis, praeities, dabarties ir ateities. Thomo Manno ir kiekvieno iš mūsų pasaulis.

Mūsų susitikimas šiame festivalyje – neatskiriama šio pasaulio dalis“, – kalbėjo V.Adamkus.

Prezidentas pasidžiaugė, kad Th.Manno festivalis jau 22 metus kasmet sukviečia humanistinės minties ir meno mėgėjus į parodas, paskaitas, diskusijas ir koncertus.

„Tai liudija, kad šito reikia. Žmonėms reikia išmintingų žodžių, tikrųjų vertybių, tikrojo meno. Žmonėms reikia ir tikro gyvenimo, sąžiningo, nesumeluoto ir neišgalvoto. Tokio, kokį matė ir užrašė iškilus vokiečių rašytojas Thomas Mannas. Tokio gyvenimo galimybę mums ir primena Th.Manno festivalis“, – sakė V.Adamkus.

Jo nuomone, simboliška, kad humanizmo idėjas skleidžiančios, šiemet mininčios Baltijos valstybių šimtmečius šventės pradžia sutapo su Vestfalijos taikos premijos įteikimu Baltijos valstybių prezidentams.

Baigdamas kalbą V.Adamkus palinkėjo susirinkusiems tikros vilties ir pasitikti naują pasaulį atvira širdimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.