Valdovų rūmus japonai sudrebins „Šėtono puota“

Lietuvoje išskirtinį koncertą surengs mišrus Japonijos choras. Tai – ne paprastas koncertinis kolektyvas, o reiškinys, apimantis visą šalį. Chore dainuoja 250 muzikos mėgėjų, diriguojamų Japonijos nacionalinės chorų draugijos garbės pirmininko Keiiči Asai ir Tokijo muzikos akademijos dėstytojo, kompozitoriaus Šinčiro Ikebės.

 Chore dainuoja 250 muzikos mėgėjų.<br> Rengėjų nuotr.
 Chore dainuoja 250 muzikos mėgėjų.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-24 14:28

Choras, šią vasarą rengiantis koncertus Baltijos šalyse, kartu su įspūdingu tradicinių japoniškų būgnų ansambliu atliks Šinčiro Ikebės siuitą „Šėtono puota”. Siuita pasakoja apie Japonijos įvykdytą Kinijos okupaciją. Tai yra nepaprastai prieštaringa ir sudėtinga tema japonams, todėl, kaip sako kompozitorius, tokio kūrinio atlikimas chorui – nemenkas iššūkis.

Okupacijos metu žuvo 20 milijonų kinų ir buvo suformuotas specialus būrys, kuriame tarnavę japonų gydytojai atliko bandymus su kinų žmonėmis ir vykdė bakteriologinį karą. Japonijai kapituliavus, Kinijoje nebuvo likę nei vieno gyvo žmogaus, patyrusio šio japonų būrio žiaurumus.

Japonijos mokyklose šios temos vengiama, Vyriausybė iki šiol slepia dokumentus, o aukų artimieji pralaimėjo dešimt metų trukusius teismo procesus. „Šėtono puota“ – kūrinys apie šiuos istorinius įvykius ir jį atliekančių japonų bandymas prisiimti atsakomybę už tai, ką prieš kelias dešimtis metų padarė jų tautiečiai.

Kūrinio kompozitorius, Tokijo muzikos akademijos dėstytojas, Kurašiki Sakujo muzikos akademijos muzikos katedros vyriausiasis konsultantas, „Tokyo Opera City“ muzikos direktorius Šiničiro Ikebė kūrinį interpretuoja kaip amžinos taikos šauksmą.

„Baltijos šalys – tai valstybės, nuo XII–XIII amžių išgyvenusios sudėtingą istoriją ir sukūrusios savitas kultūras. Baltijos šalys – tai ir chorų šalys. Man atrodo, be galo prasminga čia, šiose žemėse, atlikti „Šėtono puotą“ kaip amžinos taikos pasauliui šauksmą. Savo balsais, skambėjusiais koncertuose Japonijoje bei septyniuose turuose užsienyje, ir muzikos garsais norime suvirpinti Baltijos padangę ir pasiekti Jūsų visų širdis.”

„Šėtono puota“ nuo 1990 m. buvo atlikta 28 Japonijos prefektūrose, Kinijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Pietų Korėjoje, Rusijoje. Šiųmečiai pasirodymai Baltijos šalyse – aštuntosios trupės gastrolės užsienyje.

Koncertas vyks liepos 27 d. 19 val. Valdovų rūmų Renginių salėje. Renginys nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija internetu: https://registracija.valdovurumai.lt/lenro4jd

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.