Ant Didžiosios sinagogos griuvėsių stovinčioje mokykloje kursis menininkai ir švietėjai

Vilniaus savivaldybė išnuomojo patalpas Vokiečių gatvėje, Didžiosios sinagogos komplekso teritorijoje. Buvusioje pradinėje mokykloje netrukus įsikurs net 10 nuomininkų, kurie steigs kūrybines dirbtuves, rengs parodas, įgyvendins švietėjiškus, inovatyvius ir meno projektus, mokys amatų, čia vyks teatro, vizualiojo meno edukacinės pratybos. Visa tai bus įgyvendinama paveldo aplinkoje, buvusios Didžiosios sinagogos – Vilniaus žydų kultūros ir švietimo centro – teritorijoje, beveik 1000 kv. m ploto pastate.

Ant Vilniaus didžiosios sinagogos pamatų pastatytoje buvusioje pradinėje mokykloje netrukus įsikurs net 10 nuomininkų.
Ant Vilniaus didžiosios sinagogos pamatų pastatytoje buvusioje pradinėje mokykloje netrukus įsikurs net 10 nuomininkų.
Vilniaus didžioji sinagoga 1914–1918 m.
Vilniaus didžioji sinagoga 1914–1918 m.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 4:55 PM

Iš 27 konkurso dalyvių buvo atrinktas labiausiai konkurso sąlygas atitikusių pasiūlymų dešimtukas.

„Labai džiaugiamės, kad patalpų nuomos konkurso laimėtojai buvo sumanūs ir kūrybingi, teikdami pasiūlymus paisė pagarbos šiai išskirtinei vietai, kurioje šiemet archeologai padarė sensacingų atradimų. Vilniaus didžiosios sinagogos dvasinis ir kultūrinis paveldas įpareigoja pagarbiai ir oriai įprasminti vietovę, todėl, nors ir laikini, naujakuriai savo kūryba ir švietėjiška veikla prisidės prie pasirengimo įprasminti reikšmingą Vilniaus ir pasaulio kultūrai erdvę“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Konkursą laimėjusi Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykla imsis edukacinės veiklos, rengs parodas, įkurs kūrybines dirbtuves.

VšĮ „Lietuvos Junior Achievement“ išsinuomotas patalpas skirs švietimo veiklai, startuolių dirbtuvėms, verslumo ir inovacijų stovykloms, mokys jaunuolius finansinio raštingumo.

Asociacija „Meno ir mokslo laboratorija“ imsis kultūrinės ir edukacinės veiklos, patalpose bus pristatomi ir interaktyvūs meno bei mokslo eksponatai, rengiamos paskaitos, kameriniai spektakliai, meno ir mokslo (astronomijos) sąsajų pažinimo stovyklos moksleiviams.

Dvi amatininkės supažindins visuomenę su knygrišystės amatu, o Vilniaus žydų religinė bendruomenė rengs įvairias pratybas, pažindins su žydų tradicijomis ir kalba.

Dar trys menininkės planuoja įsirengti tapybos kūrybines dirbtuves.

Keletas konkurso laimėtojų rengs vaikų, paauglių ir suaugusiųjų teatrinės improvizacijos pratybas, pažindins su kino, teatro, rašymo, vizualiojo meno pagrindais ir užkulisiais.

Pastatas, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinė mokykla, nuo praėjusių metų yra tuščias. Savivaldybė su visais 10 atrinktų pasiūlymų autorių sudarys patalpų nuomos sutartį, kuri galios iki 2020 metų. Vėliau pastatą planuojama nugriauti ir iki 2023 m. įamžinti Vilniaus didžiąją sinagogą, sutvarkyti aplinką.

„Jau šį rudenį, rudens pradžioje, planuojame surengti architektūrines dirbtuves. Idėjos gali būti labai inovatyvios arba labai paprastos – dėl dalinio sinagogos atkūrimo, eksponatų eksponavimo.

Bet aišku viena – ši vieta turi būti atvira visiems piliečiams, viso pasaulio žydams, kuriems ši vieta ypač brangi. Apie tai, kad būtinai reikia atstatyti – kalbos nėra, mes su žydų bendruomene esame sutarę, kokie turėtų būti tikslai. Labai svarbu, kad tai netaptų paprastu atstatymu, tai yra tokia vieta, kuri turi būti kviečianti užeiti, būtų patraukli visų tautų jaunimui.

Atstatymo apimtis priklauso nuo to, kiek sveikų kolonų rasime po žeme po archeologinių tyrimų ir kaip tai bus galima eksponuoti. Tai nuspręsime per architektūrines dirbtuves. Turime labai daug idėjų, kaip tai parodyti, kaip iš dalies rekonstruoti“, – sakė R.Šimašius.

Vilniaus didžioji sinagoga, pastatyta XVI amžiaus pabaigoje sostinės senamiestyje, ilgainiui tapo visoje Europoje Vilniaus miestą garsinančiu švietimo centru. Būtent dėl šioje vietoje plėtojamų žydų dvasinio gyvenimo tradicijų Vilnius įgavo Šiaurės Jeruzalės vardą ir iki šiol viso pasaulio istorikai, tyrinėjantys žydų paveldą Europoje, domisi Vilniumi.

Sovietmečiu nugriautos sinagogos vietoje jau trečius metus vykdomi archeologiniai tyrinėjimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.