Pirmą kartą Lietuvos kino ekranuose – Ingmaro Bergmano „Persona“

Šiemet kino pasaulis mini vieno žymiausių švedų kino ir teatro režisieriaus, rašytojo Ingmaro Bergmano gimimo 100-ąsias metines. Renginių, minint šią progą, gausa gali pasigirti ir Lietuva. Vienas jų – sostinės „Skalvijos“ kino centro rengiamas „Kino klasikos vakarų“ ciklas, kuriame rugpjūčio sekmadieniais bus rodomas I.Bergmano filmas „Persona“ (1966 m.).

Kadras iš filmo „Persona“.
Kadras iš filmo „Persona“.
Kadras iš filmo „Persona“.
Kadras iš filmo „Persona“.
Kadras iš filmo „Persona“.
Kadras iš filmo „Persona“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-08-03 15:17

Anot „Skalvijos“ kino centro programos sudarytojos Sonatos Žalneravičiūtės, dauguma kino kritikų šį filmą išskiria kaip vieną svarbiausių ir ryškiausių gausioje I.Bergmano kūryboje, tačiau, kad ir kaip būtų keista, Lietuvos kino ekranuose „Persona“ nebuvo rodyta.

„Šiandien jaučiu, kad kurdamas filmą „Persona“, o vėliau „Verksmai ir šnabždesiai“ (1973 m.) padariau viską, ką galėjau. Ir šiais dviem atvejais, turėdamas visišką laisvę, aš pasiekiau žodžiais neapsakomas paslaptis, kurias gali perteikti tik kinas“, – apie filmo išskirtinumą yra pasakojęs pats kūrėjas.

Anot kino kritikų, jis yra vienas tų retų kino režisierių, sukūrusių savo kino pasaulį ar net davusį pradžią naujam kino žanrui. Režisierius Alfredas Hitchcockas yra psichologinio trilerio pradininkas, o I.Bergmanas kine tapo vienas pirmųjų egzistencinių filosofinių santykių dramos kūrėjų.

Šio filmo scenarijų I.Bergmanas pradėjo rašyti ligoninėje gydydamasis pneumoniją. Režisierius būsimą filmą pavadino „Persona“. Lotynų kalboje tai reiškia kaukę, kurią dėvėdavo aktoriai antikos laikais, ir kartu garsiojo psichologo Karlo Jungo sugalvotą terminą, taip pat reiškiantį kaukę, kuria norima paslėpti tikrąjį save. Ne veltui abi filmo herojės – negalinti prabilti aktorė Elizabet ir ją slauganti seselė Alma – kino kritikų yra dažnai interpretuojamos kaip vienas asmuo.

Aktores filmui surasti nebuvo sudėtinga. Pasak I.Bergmano, jis nuo pradžių žinojo, kad Almos vaidmenį kurs jo mūza tapusi aktorė Bibi Andersson, o Elizabet aktorė – Liv Ullmann. Nors pastarosios aktorės jis nebuvo matęs, vienoje nuotraukoje pastebėjęs neįtikėtiną šių moterų panašumą, nusprendė pasirinkti būtent ją.

Filmas buvo nufilmuotas Forės saloje prie Gotlando, kurioje kartu su „Persona“ režisierius nufilmavo dar septynis savo filmus, o vėliau joje ir apsigyveno. Skurdus, akmenuotas salos, apsuptos Baltijos jūros, peizažas yra dažnai interpretuojamas kaip filmo veikėjų vidinių būsenų atspindys.

1967 m. „Persona“ Švedijoje pelnė Auksinį skarabėjų kaip geriausias filmas, prizas įteiktas ir B.Andersson už geriausią aktorės darbą. 1968 m. Nacionalinė kino kritikų asociacija įteikė prizus už geriausią filmą, režisieriaus bei aktorės (B.Andersson) darbą.

I.Bergmano filmas „Persona“ bus rodomas „Skalvijos“ kino centro rengiamuose kino klasikos vakaruose rugpjūčio 5 d. (pristatys kino kritikė Izolda Keidošiūtė), 12 d. (kino kritikė Neringa Kažukauskaitė), 19 d. (kino kritikas Narius Kairys) ir 26 d. (semiotikas ir kino apžvalgininkas Dmitrijus Gluščevskis). Filmas taip pat bus parodytas rugpjūčio 16 d. Klaipėdos „Kultūros fabrike“ ir Kauno kino centre „Romuva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.