Kino operatoriaus Jono Griciaus jubiliejui – legendinis filmas

Kino centras „Skalvija“ sekmadienį nusprendė kartu su operatoriumi Jonu Griciumi atšvęsti jo 90 metų sukaktį. Bus galima pasveikinti kūrėją ir nemokamai pamatyti filmą „Paskutinė atostogų diena“.

 „Paskutinė atostogų diena“.<br>Filmo kadras.
 „Paskutinė atostogų diena“.<br>Filmo kadras.
 Jubiliejų sekmadienį švęsiantis J.Gricius – vienas pirmųjų profesionalių kino operatorių Lietuvoje.<br> V.Balkūno nuotr.
 Jubiliejų sekmadienį švęsiantis J.Gricius – vienas pirmųjų profesionalių kino operatorių Lietuvoje.<br> V.Balkūno nuotr.
 „Paskutinė atostogų diena“.<br>Filmo kadras.
 „Paskutinė atostogų diena“.<br>Filmo kadras.
 „Paskutinė atostogų diena“.<br>Filmo kadras.
 „Paskutinė atostogų diena“.<br>Filmo kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 4, 2018, 11:42 AM

J.Gricius – vienas pirmųjų profesionalių kino operatorių Lietuvos kino istorijoje. Jo kūrybinis kelias prasidėjo dar 1953 m. kino studijoje „Lenfilm“. Ten filmuojant „Aušrą prie Nemuno“ jis buvo antrasis režisieriaus Aleksandro Faincimerio asistentas. Pirmas savarankiškas operatoriaus darbas – komedija „Kalakutai“ (rež. V.Mikalauskas, 1959 m.).

J.Gricius dažniausiai dirbo su režisieriais Arūnu Žebriūnu, Raimondu Vabalu, Grigorijumi Kozincevu. Jis filmavo ir Vytauto Žalakevičiaus filmą „Niekas nenorėjo mirti“, kuris laikomas vienu geriausių Lietuvos kino istorijoje.

Dauguma J.Griciaus filmuotų juostų buvo įvertintos dėl išskirtinio operatoriaus darbo. 2008 m. už nuopelnus lietuviškam kinui jį Lietuvos kino akademija apdovanojo Auksine gerve. 2011 m. jis pelnė Lietuvos kino operatorių prizą už viso gyvenimo nuopelnus. 2014 m. J.Griciui skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Filmas „Paskutinė atostogų diena“ sukurtas 1964 m., jo režisierius – A.Žebriūnas.

Apie ką ši juosta? Kalnų apsuptame nuošaliame pajūryje vasaros atostogas pas senelį leidžia mergaitė Vika. Ji lyg drugelis, savo taškuota suknele plazdena ir kalnuose, ir prie jūros.

Vika turi senovinį pašto ragelį, kuris yra vienas jos magiško pasaulio įrankių. Mergaitės geriausi draugai – kalnai, jai patinka kalbėtis su aidu.

Visa tai – jos didžiausios paslaptys, kuriomis kartą pasidalina su naujuoju draugu Romu. Deja, berniukas greitai išduoda Viką ir jos paslaptį. Vasaros atostogos baigiasi slogiai, tačiau Vika meta į jūrą monetą, kad kitąmet sugrįžtų.

„Tyras, liūdnas, bet vis dėlto viltingas tobulos formos kino eilėraštis. Nevienaprasmis kūrinys apie prigimčių skirtybę – amžiną moteriškumo mįslę ir paiką vyrišką norą lyderiauti.

Lengvas gamtos personifikavimas, geografinis neapibrėžtumas leidžia autoriui, neprarandant realumo, operuoti abstrakčiomis sąvokomis, versti žiūrovą galvoti apie veiksmo vietą Žemę“, – rašė šviesaus atminimo kino kritikas Saulius Macaitis.

1965 m. filmas Lokarno tarptautiniame kino festivalyje pelnė specialųjį prizą Sidabrinę burę. Pabaltijo respublikų, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje A.Žebriūnui buvo įteiktas prizas už geriausią režisūrą, o J.Griciui – už operatoriaus meistriškumą. („Sostinė“)

Filmas „Paskutinė atostogų diena“ kino centre „Skalvija“ bus rodomas rugpjūčio 5 d. 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.