Baltijos gitarų kvarteto taikiklyje – baroko jausmingumas ir roko energija

Rugpjūčio 21 d. Baltijos gitarų kvartetas kvies į intriguojančią kelionę per skirtingas epochas ir stilius. Pasak vieno kolektyvo narių Zigmo Čepulėno, nors koncerto pavadinimas „Barock!“ sufleruoja roko ir baroko stilistikos dominavimą, publikos laukia daug didesnė žanrų bei stilių įvairovė.

Baltijos gitarų kvartetas Kristupo vasaros festivalio publiką kvies į kelionę per skirtingas epochas ir stilius.
Baltijos gitarų kvartetas Kristupo vasaros festivalio publiką kvies į kelionę per skirtingas epochas ir stilius.
Multiinstrumentininkas S.Petreikis papildys Baltijos gitarų kvarteto skambesį.
Multiinstrumentininkas S.Petreikis papildys Baltijos gitarų kvarteto skambesį.
Baltijos gitarų kvartetas Kristupo vasaros festivalio publiką kvies į kelionę per skirtingas epochas ir stilius. 
Baltijos gitarų kvartetas Kristupo vasaros festivalio publiką kvies į kelionę per skirtingas epochas ir stilius. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 17, 2018, 12:20 PM

„Klausytojai išgirs flamenko, Balkanų, brazilų folkloro, džiazo ir jau minėtus roko bei baroko stiliaus melodijų. Pavadinimas daugiau nurodo programos koncepciją – baroko muzikos jausmingumo ir intelektualumo balansą drauge su roko muzikos veržlumu, energija. Džiugu, kad tokia programa skambės barokinėje erdvėje – Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

Be to, prie kvarteto prisidės dar du puikūs muzikantai: bosininkas Vytis Nivinskas ir multiinstumentininkas Saulius Petreikis. Tai mus smarkiai įkvepia, nes prie kvarteto skambesio, kurį nuolatos tobuliname ir šlifuojame, prisideda visai kiti garsai, idėjos. Gauname įdomią, retai pasitaikančią kombinaciją“, – apie artėjantį koncertą Kristupo vasaros festivalyje pasakojo Z.Čepulėnas.

– Kaip pasirinkote kūrinius šiam koncertui?

Z.Čepulėnas: Man ši programa įdomi ir patraukli savo įvairove. Pavyzdžiui, koncertą pradėsime prancūzų baroko kompozitoriaus Josepho Nicolaso Pancrace'o Royerio kūriniu „Le Vertigo“ („Svaigulys“). Nors kūrinys iš baroko epochos, vis dėlto tur nemažai roko muzikai būdingų savybių – didžiulę energiją, kurią kuria ritmingi, kalantys žemų akordų rifai ir gan trumpos melodinės frazės, solo aukštuose registruose, o tai būdinga „trash metal“ muzikos stiliui.

Kitas programos kraštutinumas – kvarteto nario Chriso Ruebenso „I‘ll guess I‘ll sleep on it“. Atmosferiškas, modernus, neriantis jau į postroko stilistiką, kuriai būdingas eksperimentinis požiūris į garsą, kūrinio struktūrą, minimalizmas. Be abejo, koncerte skambės ir „tikras“, taip gerai pažįstamas Antonio Vivaldi barokas, roko grupių „Metallica“, „The Who“ kūryba. Taip pat – nenuspėjamos S.Petreikio ir V.Nivinsko improvizacijos.

– Kaip atsiranda nauji projektai, idėjos, kas juos įkvepia?

Saulius S.Lipčius: Nauji projektai kartais atsiranda tarytum savaime, nejučia sugulant ruošiamiems kūriniams, idėjoms ateinant vienai po kitos ar po netikėtų susitikimų su skirtingais atlikėjais, o kartais ilgėliau svarstant, diskutuojant, išbandant, keičiant kūrinius, idėjas.

Kadangi mūsų kvartetas nuolat nori daryti ką nors originalaus, kas būtų įdomu ne tik publikai, bet ir mums patiems, tenka pasukti galvą – originalaus repertuaro gitarų kvartetui ar gitarų kvartetui ir solistams nėra tiek jau daug, kaip ir labai senų šio žanro tradicijų. Todėl tenka patirti ir mėgautis kūrybiniu darbu bei nuolatiniais ieškojimais. O idėjas pasiūlo įvairiausi dalykai – tiek išgirsti koncertai, kitų atliekama muzika, pažintys su muzikantais, įrašų klausymas.

– Kokią patirtį norite perteikti publikai savo koncertuose?

S.S.Lipčius: Labiausiai norisi pakylėti klausytoją virš kasdienybės. Jei tarp publikos yra bent keli žmonės, kurie po koncerto išeina praturtėję dvasiškai, nustebę, įkvėpti, su šypsena ar užplūdusiomis naujomis emocijomis, – koncertas pavykęs.

– Jūsų kvartetas sėkmingai gyvuoja jau 14 metų, pelnėte tiek publikos, tiek muzikos kritikų pripažinimą. Kas jus įkvepia muzikuoti, kurti drauge?

Z.Čepulėnas: Manau, kvartetas gyvuoja dėl to, jog esame keturios gan skirtingos asmenybės. Kiekvienas turi savo požiūrį ir supratimą. Ilgainiui išmokome į tai žvelgti pozityviai. Skirtumai greičiau papildo mus nei trukdo. Nuolatos kalbamės, dalijamės patirtimis tiek scenoje, tiek kartu keliaudami.

Be to, per tiek metų jau išmokome šiek tiek geriau klausytis ir girdėti vienas kitą, jausti niuansus, subtilybes, be kurių geras kamerinis muzikavimas neįmanomas. Be abejo, mus sieja to, ką darome, aistra. Kiekvienas turime savo mėgstamą muziką, skirtingą skonį, kuris labai padeda sudaryti programas, pasirinkti kūrinius, juos aranžuoti. Tai įkvepia dirbti toliau, nes ne visada žinai, ko gali tikėtis.

Koncertas „Barock!“ Rugpjūčio 21 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius. Kelionėje nuo baroko iki roko lydės Baltijos gitarų kvartetas: Z.Čepulėnas, Sergejus Krinicinas, S.S.Lipčius, Ch.Ruebensas su S.Petreikiu (pučiamieji) ir V.Nivinsku (kontrabosas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.