Europos žydų kultūros dieną – nemokamos parodos ir susitikimai

Rugsėjį Tolerancijos centras ir Samuelio Bako muziejus kviečia į spalvingus Europos žydų kultūros dienos renginius bei į susitikimą, skirtą žydų rudens šventėms.

 Vieno garsiausių litvakų dailininkų S.Bako paveikslai jau turi savo namus Vilniuje.<br>  Muziejaus archyvo nuotr.
 Vieno garsiausių litvakų dailininkų S.Bako paveikslai jau turi savo namus Vilniuje.<br>  Muziejaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-09 13:24

Rugsėjo 9 d. (sekmadienį), minint Europos žydų kultūros dieną, Tolerancijos centras ir Samuelio Bako muziejus dirbs nuo 10 iki 17 val. ir kvies nemokamai aplankyti muziejaus ekspozicijas, sudalyvauti ekskursijose. 

Čia bus laukiami  ne tik suaugusieji, bet ir mažieji lankytojai nuo 3 metų amžiaus.

Galima bus aplankyti parodą „Lietuva litvakų kūryboje“ kartu su jos kuratore dr. Vilma Gradinskaite ir pamatyti Lietuvą litvakų akimis. Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtoje parodoje eksponuojama per keturiasdešimt dailės kūrinių iš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus, Lietuvos dailės muziejaus, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, José Gurvičiaus muziejaus Urugvajuje ir privačių kolekcijų. 

Ekspoziciją lydi informatyvūs stendai apie Lietuvos žydų istoriją, dailę, literatūrą, muziką, kiną ir teatrą. Jaunieji lankytojai galės nekasdieniškai praleisti laiką prie magnetinių dėlionių, kurdami Lietuvos peizažą ar Lietuvos miestelių – štetlų vaizdus.

Nuolatinėje Tolerancijos centro ekspozicijoje „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“ su jos kuratore, muziejaus Žydų gelbėtojų atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danute Selčinskaja papasakos jaudinančias rašytojo Icchoko Mero bei smuikininkės Danutės Pomerancaitės-Mazurkevič gelbėjimo istorijas. 

12 val. vyks dokumentinio filmo „Seserys“ (2016 m., 60 min.) peržiūra lietuvių kalba. Šiame Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus dokumentiniame filme pasakojama smuikininkės Danutės Pomerancaitės-Mazurkevič, gimusios Kauno gete, gelbėjimo istorija. Filme pristatomas prieškario Kauno muzikinis gyvenimas, pasakojama apie Danutės tėvą, Lietuvos džiazo pradininką Danielių Pomerancą. O taip pat ir apie garsų XX a. Lietuvos operos dainininką Kiprą Petrauską. Karo audros išblaškė Pomerancų ir Petrauskų šeimas, o jas suartino karo metais išgelbėta mergaitė.

13 val. vyks susitikimas „Esu skulptorius iš Lietuvos: Žako Lipšico pasakojimai pasauliui“ su VVGŽM muziejininke, būsimojo Žako Lipšico muziejaus Druskininkuose ekspozicijos kuratore Aušra Rožankevičiūte. Lektorė padės klausytojams įsigilinti į konkrečius menininko kūrybos pavyzdžius, vaizdais perteikiančius sudėtingą XX a. I pusės Europos istoriją ir universalias etines paieškas.

16 val. teletiltas sujungs Samuelio Bako muziejų ir dalininko studiją Bostone, JAV. Galima bus gyvai pabendrauti su garsiuoju menininku, išgirsti jo pasakojimą apie savo gyvenimo ir kūrybos kelią, kuriame reikšmingą vietą užima Vilnius, ir užduoti jums rūpimus klausimus. 

Renginys vyks anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą. Prieš teletiltą rekomenduojama apžiūrėti Samuelio Bako muziejų.

Rugsėjo 13 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. muziejaus Tolerancijos centre įvyks edukacinis susitikimas su Natalja Cheifec, skirtas susipažinti su žydų rudens šventėmis. Renginio dalyviai sužinos, kodėl žydų naujieji metai prasideda rugsėjo mėnesį ir kodėl pagal žydų kalendorių pasitinkame net 5779 metus.

Renginio metu paaiškės, kas yra „baimės ir drebėjimo dienos“ ir kaip šiuo laikotarpiu dera elgtis. Kas yra „suka“ ir kuo šis laikinas būstas simboliškai primena gyvenimą dykumoje. Kodėl per Sukoto šventę reikia kuo daugiau laiko praleisti specialiai pastatytoje laikinoje palapinėje. 
Išaiškės, kaip švenčiama Simchat Tora, arba Toros džiaugsmo šventė, ir kodėl jos metu sinagogoje vyksta šokiai su Toros ritiniais. 
 
Susitikimą vainikuos šventinio stalo pristatymas. Dalyvavimo edukaciniame susitikime kaina suaugusiems – 3 Eur, studentams, senjorams – 1 Eur..

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.