Jurbarkas rengiasi atidengti unikalų paminklą

Vienas ambicingiausių istorijos įamžinimo projektų Lietuvoje artėja prie pabaigos. Ateinančių metų liepos 12-ąją Jurbarke bus iškilmingai atidengtas Sinagogų aikštės memorialas. Tai – paminklas šimtmečius drauge gyvenusioms bendruomenėms, sukurtas vien gera žmonių iš viso pasaulio valia.

Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Vyksta parengiamieji darbai.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-10-01 18:12

Tai, kad unikalus paminklas žydų bendruomenės istorijai Jurbarke bus atidengtas kitą vasarą, patvirtino miesto meras Skirmantas Mockevičius.

„Šiandien mano širdis džiaugiasi. Džiaugiasi siela ir protas. Matome tai, apie ką svajojome, ką planavome. Tai jau tapo realybe. Jau galima kalbėti apie memorialo atidarymo datą. Kviečiu visus kitų metų liepos 12 d. atvykti į Jurbarką, kur bus atidengtas šis nuostabus kūrinys, įamžinantis mūsų, Jurbarko, žmones, gyvenusius čia daugybę metų. Paminklas žydams, paminklas jidiš kalbai. Paminklas tolerancijai ir ateičiai, rodantis, kad tik padėdami vieni kitiems galime gyventi drauge”, – sakė S.Mockevičius, asmeniškai stebėjęs paskutinius skulptūros kūrimo darbus, vykusius Širvintų rajone, „Baltosios Savingės” dirbtuvėse.

„Sinagogų aikštės memorialas skulptūrine prasme yra baigtas. Darbo apimtys buvo didelės. Prieš akis – raidžių kalimas, žemės darbai, gerbuvio tvarkymas, montavimas ir apšvietimas. Laukia dar didelis darbas, tačiau žinome, kad žmonėms memorialas atsivers ateinančią vasarą”, – sakė paminklą sukūrusios Lietuvos ir Izraelio menininkų grupės vadovas – skulptorius Dovydas Zundelovičius.

Plačiajai visuomenei Sinagogų aikštės memorialo projektas buvo pristatytas balandžio mėnesį Vilniuje. Nuo tada buvo vykdomi akmens, ir skulptūriniai darbai. 

„Birželio mėnesio buvome susirinkę su Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentais į jų praktiką čia. Dvi savaites dirbome ir sugebėjome padaryti rimtą postūmį granito darbuose. Rugseji kart su žymiu akmens meistru Vasilijumi Razu, atvykusiu su manimi iš Izraelio, baiginėjome bazalto skulptūrinių elementų darbus”, – pasakojo D. Zundelovičius.  

Sinagogų aikštės memorialas įamžins daugybės žydų kartų gyvenimą Jurbarke ir tragišką bendruomenės likimą. Jame bus atspindėta kadaise viena gražiausių Europoje medinė Jurbarko sinagoga, Jurbarke gyvenusių žydų pavardės ir jų profesijos. Bus pagerbti jurbarkiečiai karo metais gelbėję žydus. Memorialas kuriamas vien privačiomis lėšomis, padedant žmonėms iš viso pasaulio.

„Esame surinkę kiek daugiau nei 70 proc. lėšų, kurių reikia galutiniam paminklo realizavimui. Esu tikras, kad gera žmonių valia padės surinkti likusias lėšas”, – sakė D.Zundelovičius.

Tuo tikras ir Jurbarko meras S. Mockevičius: „Paminklas statomas iš rėmėjų lėšų, aukojamų visame pasaulyje. Tačiau dar paramos reikia – kad ir maža suma. Kuo daugiau žmonių parems šį memorialą, tuo jis bus prasmingesnis”.

Dalį lėšų paminklui skyrė Lietuvos gyventojai, pervedę 2 proc. savo mokesčių. Paminklo kūrėjai nori juos paminėti drauge su kitais rėmėjais, tačiau tam reikia dar vieno dalyko.

„Mes matome atėjusias lėšas, tačiau nematome vardų. Labai kviečiame atsiliepti dalį savo mokesčių skyrusius žmones, kad visuomenė žinotų jų vardus, o mes pareikštume savo dėkingumą”, – sakė D. Zundelovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.