M. K. Čiurlionio taurės ragina puoselėti Lietuvos ir Armėnijos draugystę

Spalio 17 dieną Mikalojaus Konstantino Čiurlionio namuose vyko jau tradicija tapusio projekto „M.K.Čiurlionis pasauliui“ iškilmingas renginys. M.K.Čiurlionio fondas kartu su Armėnijos ambasada įteikė tris „Rex“ M.K.Čiurlionio taures asmenybėms, nusipelniusioms Lietuvos ir Armėnijos santykių puoselėjimui.

M.K.Čiurlionio fondas kartu su Armėnijos ambasada įteikė tris „Rex“ M.K.Čiurlionio taures asmenybėms, nusipelniusioms Lietuvos ir Armėnijos santykių puoselėjimui.
M.K.Čiurlionio fondas kartu su Armėnijos ambasada įteikė tris „Rex“ M.K.Čiurlionio taures asmenybėms, nusipelniusioms Lietuvos ir Armėnijos santykių puoselėjimui.
Daugiau nuotraukų (21)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 12:38 PM, atnaujinta Oct 19, 2018, 12:56 PM

Renginį atidarė pianistės Birutės Vainiūnaitės, kaip visada, itin preciziškai ir su užsidegimu atliktas M.K.Čiurlionio noktiurnas VL183. Programą vedė M.K.Čiurlionio fondo meninės veiklos vadovas Vytautas Paukštelis.

Pirmoji taurė buvo įteikta poetei, vertėjai Marytei Kontrimaitei (A†A). Armėnijos ambasadorius Lietuvoje Tigranas Mkrtčianas kalbėjo: „M.Kontrimaitė yra viena ryškiausių Armėnijos ir Lietuvos draugystės simbolių. Ji visą savo gyvenimą paskyrė dvišaliams santykiams įvairiose srityse stiprinti.“ M.Kontrimaitės dukra, priimdama taurę, gėles ir diplomą, prisiminė, kad jos mama, jau sunkiai sirgdama, su ja kalbėjosi armėniškai – štai taip jai buvo brangi ir artima ši šalis.

Antroji taurė atiteko Varėnos merui Algiui Kašėtai, kuris, kaip tvirtino T.Mkrtčianas, yra didis Armėnijos draugas. A.Kašėtos indėlis į tai, jog 2005 metais Armėnijos genocidas būtų pripažintas Lietuvos Seimo, neįkainojamas. Varėnos meras, atsiimdamas padėkos simbolius, teigė, jog Lietuvos ir Armėnijos santykiai mūsų šaliai yra testas, kurį, jis viliasi, ateityje išlaikysime.

Armėnijos ambasadorius T.Mkrtčianas trumpai pristatė buvusio Lietuvos ambasadoriaus Armėnijoje Eriko Petriko veiklą. Jam ir buvo įteikta trečioji taurė. Armėnijos ambasadorius dėkojo šiam diplomatui už jo nuopelnus vystant politinius, ekonominius ir kultūrinius santykius tarp Armėnijos ir Lietuvos.

Renginyje eksponuotos armėnų dailininkų Gevorgo Bašinjačiano, Vardgeso Surenianco ir Panoso Terlemeziano darbų reprodukcijos, kurios toliau keliaus po mokyklas kartu su projektu „Augame su M.K.Čiurlioniu“. Visi šie armėnų autoriai yra M.K.Čiurlionio amžininkai. Jų estetika dėl švelnaus kolorito ir subtilios lyrikos yra artima M.K.Čiurlionio kūrybai.

Renginį užbaigė B.Vainiūnaitė, sugrodama armėnų kompozitoriaus, M.K.Čiurlionio amžininko Komitaso „6 šokius fortepijonui“.

* * *

M.K.Čiurlionio fondas įkurtas 1997 metais. Jau daugiau nei du dešimtmečius fondas įgyvendina novatoriškus projektus meno, kultūros, švietimo ir diplomatijos srityse. Fondo veiklos tikslai – aktualizuoti Lietuvos dailininko, kompozitoriaus M.K.Čiurlionio kūrybą, saugoti kultūrinį paveldą, edukuoti jaunimą, irškoti aktyvių, visuomeniškų asmenybių ir kūrybiškai bendradarbiauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024