Į lapkričio svajas – su nuostabiąja džiazo pianiste Julia Kadel

Rudens romantikai spėjus įsigyventi, lapkričio 11 dieną Paliesiaus dvare kviečiame jus susitikti su įstabia viešnia iš Berlyno – Julia Kadel.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2018, 1:47 PM

Pianistė yra gimusi 1986 metais Berlyne ir fortepijonu skambinti pradėjo būdama vos septynerių metų. Ji pradėjo mokytis studijuodama klasikinę muziką, tačiau penkiolikos atrado save džiaze ir ši kryptis galutinai pakerėjo jos širdį.

Į džiazo linkmes ją pasuko tėvo muzikos skonis ir jo vinilinių plokštelių kolekcija, kuri dažnai buvo leidžiama ir kurdavo namų atmosferą. Kiekvieną sekmadienį prie pusryčių stalo muzikantė kartu su savo šeima klausydavosi įtakingiausių stiliaus atstovų tokių, kaip Nina Simone, Chetas Bakeris, Milesas Davisas ir Django Reinhardtas.

Baigusi mokyklą Julia Kadel pradėjo studijuoti psichologiją Humboldtų universitete, tačiau mokslus teko užbaigti gavus specialų, išankstinį, diplomą, nes pašaukimas menui nugalėjo.

Muzikantė niekada nemanė, jog jos hobis taps ir pragyvenimo šaltiniu, tačiau po psichologijos studijų ji suprato, jog jai žūtbūt reikia groti, kad galėtų būti laiminga.

2013 metais dėl savo išskirtinio talento Julia Kadel laimėjo stipendiją, kuri buvo skirta kaip paskata jos muzikinei karjerai. Tų metų rudenį trio, su kuriuo muzikantė tuo metu koncertavo, buvo apdovanotas Saro aukštosios muzikos mokyklosprizu „ HfM-Jazzpreis“.

Debiutinis trio albumas „Im Vertrauen“ pasirodė rugpjūčio 29-ąją, 2014 metais ir buvo išleistas garsiosios „Blue Note/Universal Music“ įrašų kompanijos. Su šiuo įrašu Julia Kadel ir jos kolegos nugalėjo dviejose prestižiškų „Echo Jazz“ apdovanojimų nominacijų kategorijose. Ji tapo geriausia metų instrumentaliste, o visas trio –  geriausia nauja metų grupe.

2016 metais pasirodė antrasis trio albumas „Über und Unter“, kuris pasižymėjo lyriška nuotaika, žaismu atvira erdve bei subtilia ir kompleksiška struktūra. Tais pačiais metais Julia Kadel pradėjo ir savo solo projektą, su kuriuo spėjo aplankyti gausybę festivalių.

Dalyvavimu daugybėje įvairių projektų muzikantė įtvirtino savo, kaip puikios instrumentalistės, kompozitorės ir aranžuočių kūrėjos, vardą, kuris dabar jau gerai žinomas Vokietijos džiazo pasaulyje.

Pianistė, kaip pati sako, yra labai aistringa visose srityse, prie kurių tenka prisiliesti. Jos manymu, gyvenimas yra trumpas, o ji trokšta savąjį pripildyti kuo vertingesniu turiniu ir intensyvumu, tad šių vertybių ieško ir tikisi kiekvienoje akimirkoje. Įdomu, jog muzikantė tik nesenai įsigijo nuosavą pianiną, tad per ankstesnius metus jai teko išmokti įsijausti ir būti kūrybingai bet kokioje aplinkoje.

Sąlygas ji retai kada galėdavo pasirinkti pati. Pavyzdžiui, dėl noro kurti jai dažnai tekdavo ištisas naktis praleisti tuščioje „Bechstein“ parduotuvėje, kurioje ji per naktį komponuodavo savo muziką. Kūryba yra neatsiejama muzikantės kasdienybės dalis, ji visada su savimi turi ir užrašų knygutę, kurioje nepraleidžia progos užfiksuoti vertingų minčių.

Muzikantė išbandė save ir dainuodama – norėjo labiau pajausti savo grojamą muziką. Kaip sako pati Julia Kadel, ji ieškojo savo kūrybos namų, kuriuose galėtų visiškai atsiskleisti jos talentas ir kuriuose galėtų būti pati savimi. Po ieškojimų muzikantė įsitikino, jog atsakymas buvo arčiau, nei manė, savo namus  ji rado pati savyje, tomis akimirkomis, kai tiesiog grodama laisvai improvizuodavo prie fortepijono.

Didžiausiu savo laimėjimu muzikantė laiko pusiausvyros atradimą tarp kompozicijos ir improvizacijos. Anot pianistės, tai išplėtė jos garso spektrą ir suformavo naują muzikinį žodyną. Kaip ir daugelis muzikantų, Julia Kadel sako svyruojanti tarp pasitikėjimo ir perdėtų apmąstymų, abejonių, tačiau savo kūrybinę kryptį žinanti aiškiai. Jai būtina daryti tai, kur gali jausti ir atrasi prasmę.

Dėl šios priežasties, anot jos, jai būtų labai sunku groti šlagerius ar bet ką, kas nėra tikra terpė autentiškumui ir saviraiškai. Netrukus ir jūs galėsite rudeniškas mintis papildyti melodinga, jausminga ir gracinga garsų palete, kurią Julia Kadel yra taip žavingai įvaldžiusi. Kviečiame į Julios Kadel koncertą lapkričio11 dieną Paliesiaus dvare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: LB komentarai apie ekonomikos raidą ir naujausias prognozes