Kino festivalis Liubeke ištikimas lietuvių kinui – pristatoma net 11 filmų

Antradienį Vokietijos mieste Liubeke prasidėjo jubiliejinis 60-asis kino festivalis „Šiaurės šalių kino dienos“. 

G.Beinoriūtės „Kvėpavimas į marmurą“.
G.Beinoriūtės „Kvėpavimas į marmurą“.
V.Žalakevičiaus „Adomas nori būti žmogumi“.
V.Žalakevičiaus „Adomas nori būti žmogumi“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 31, 2018, 10:50 PM

Didžiulis ir turtinga programa pasižymintis renginys yra vienas ištikimiausių lietuvių kino naujienoms. O šiais metais, prisidėdamas prie Lietuvos ir jos kaimynių nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio minėjimo, festivalis Baltijos šalių kinui skiria ypatingą dėmesį. Skirtingose jo programose pristatomi 11 įvairaus žanro lietuviškų filmų ir bendros gamybos su Lietuva darbų.

„Šiaurės šalių kino dienų“ vaidybinių filmų konkursinėje programoje – net du naujausi lietuviški filmai: Giedrės Beinoriūtės „Kvėpavimas į marmurą“ ir Marijos Kavtaradzės „Išgyventi vasarą“. Savo debiutinius ilgametražius darbus režisierės pristatys festivalio žiūrovams, atsakys į jų klausimus. Filmai varžosi dėl piniginio prizo.

Gyvajai pastarojo šimtmečio Europos istorijai skirtoje dokumentinio kino programoje – režisierių Audriaus Stonio ir Kristinės Briedės naujausias darbas „Laiko tiltai“, pasakojantis apie „Naujosios Baltijos bangos“ kino mokyklos kūrėjų kartą, kuri 1960-aisiais išvystė poetinio kino kalbą, kontrastavusią su oficialiais sovietmečio reikalavimais. Šioje programoje bus rodomas ir režisierės Ievos Balsiūnaitės filmas „Riedėjo gniūžtė į pietus“, kurio centre – litvakų, emigrantų iš Lietuvos, bendruomenė Keiptaune. 

Trys jaunųjų Lietuvos kino kūrėjų darbai bus rodomi festivalio trumpametražių filmų programoje: Elvinos Nevardauskaitės ir Deivido Heinemano „Atmink, iš molio esi“, Tito Lauciaus „Gyvatė“ ir Eglės Mameniškytės animacinis darbas „Gimimas“. Dar vieną lietuvišką animacinį filmą „Oo!“, kurį kūrė Meinardas Valkevičius, ir šiemet „Sidabrine gerve“ apdovanotą režisieriaus Lauryno Bareišos trumpametražį darbą „Pirtis“ pamatys vaikų ir jaunimo filmų programos žiūrovai.

Baltijos šalių valstybingumo atkūrimo šimtmečio minėjimas tapo puikia proga į festivalio retrospektyvinę programą įtraukti kino paveldo filmų. Joje bus pristatytas suskaitmenintas ir restauruotas režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus filmas „Adomas nori būti žmogumi“ (1959). Festivalyje įvyks tarptautinė restauruoto filmo premjera. 

„Šiaurės šalių kino dienos“ pirmą kartą pristatys ir lietuvišką virtualios realybės projektą –  režisieriaus Andriaus Lekavičiaus „Laisvės kodą 13“, festivalio žiūrovams ir svečiams leisiantį patirti, ką išgyveno beginkliai laisvės gynėjai tragišką 1991 m. sausio 13-osios naktį prie televizijos bokšto Vilniuje. 

Viename seniausių Europoje kino festivalių Liubeke bus parodyta beveik 200 filmų. Jie varžysis dėl 9 apdovanojimų, kurių vertė siekia 50 tūkstančių eurų. Vienas jų – Baltijos šalių prizas, kuris teikiamas Lietuvos kino centro, Latvijos nacionalinio kino centro ir Estijos kino instituto išrinktam ilgametražiam vaidybiniam filmui. Žiuri Lietuvai atstovauja Lietuvos kino centro ekspertė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Filmų kūrėjų dalyvavimą festivalyje parėmė Lietuvos kino centras, kuris prisidėjo ir prie Baltijos šalių prizo.

LIETUVIŠKŲ FILMŲ „ŠIAURĖS ŠALIŲ KINO DIENOSE“ PROGRAMA

Vaidybinių filmų konkursinė programa

„Išgyventi vasarą“, rež. Marija Kavtaradzė, Lietuva, 2018 m. 

„Kvėpavimas į marmurą“, rež. Giedrė Beinoriūtė, Lietuva, Latvija, Kroatija, 2018 m.

Retrospektyvinė programa

„Adomas nori būti žmogumi“, rež. Vytautas Žalakevičius, Lietuva, 1959 m. | Tarptautinė premjera

Dokumentinių filmų programa

„Laiko tiltai“, rež. Audrius Stonys, Kristīne Briede, Latvija, Lietuva, Estija, 2018 m.  „Riedėjo gniūžtė į pietus“, rež. Ieva Balsiūnaitė, Lietuva, 2018 m. 

Trumpametražių filmų programa

„Atmink, iš molio esi“, rež. Elvina Nevardauskaitė, David Heinemann, Lietuva,  2017 m. 

„Gimimas“, rež. Eglė Mameniškytė, Lietuva, 2017 m.

„Gyvatė“, rež. Titas Laucius, Lietuva, 2017 m. 

Vaikų ir jaunimo filmų programa

„Pirtis“, rež. Laurynas Bareiša, Lietuva, 2017 m.

„Oo!“, rež. Meinardas Valkevičius, Lietuva, 2018 m.

„Fulldome“ programa

„Laisvės kodas 13“, rež. Andrius Lekavičius, Lietuva, 2018 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.