Ant nušiurusios namo sienos tilpo visas pasaulis

Menininkas Valdas Pukevičius su mokiniais sukvietė kūrėjus iš aštuonių šalių, kurie keraminėmis plytelėmis išmargino vieną Pamėnkalnio gatvės pastatą.

Plytelės prie pastato sienos buvo klijuojamos taip, kad viena su kita derėtų.<br>T.Bauro nuotr.
Plytelės prie pastato sienos buvo klijuojamos taip, kad viena su kita derėtų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2018, 10:26 AM

Per du šimtus kūrinių iš Lietuvos, Kinijos, Turkijos, Portugalijos, Italijos, Ispanijos, Vokietijos, Serbijos ir Suomijos. Lietuvių ir užsienio kūrėjų – formalaus ir neformalaus švietimo įstaigų mokinių, laisvų menininkų – keraminės plytelės jau mėnesį puošia Pamėnkalnio gatvės 11-ąjį pastatą.

Keramikos plytelių siena „Pasaulis – Vilniuje“ atsirado ant Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro, kuriame ir buvo sukurta nemažai keraminių plytelių.

Meno instaliaciją šio centro mokytojas V.Pukevičius pavadino metų projektu. Plytelės prie sienos buvo klijuojamos taip, kad viena su kita derėtų.

Vis dėlto didžiulė keraminių plytelių dėžė dar liko. Jas keramikas su pagalbininkais ketina klijuoti kitąmet.

Paklaustas, kaip pavyko pakviesti kūrėjus iš užsienio, V.Pukevičius minėjo, kad pasinaudojo asmeniniais ryšiais. Jis studijavo užsienyje, be to, susirasti keramikų padėjo socialiniai tinklai. Kvietimai dalyvauti buvo išsiųsti net 7 kalbomis.

Išklijavus keramikos plyteles, V.Pukevičius pastebėjo, kad beveik visi, kurie sustoja pasigrožėti, mėgina prie jų įsiamžinti.

„Dirbdamas su dailiųjų keramikos dirbinių gamintojo specialybės mokiniais dėstau jiems formavimą iš molio plokščių. Per pamokas kuriami keramikos pano – reljefiniai paveikslai iš nedidelių keramikos plytelių. Ilgainiui kūrybiniai darbai tapo masyvesni ir įspūdingesni.

Mozaikos, kaip viešos meninės instaliacijos, idėja nėra unikali – pats esu menininkas ir man teko siųsti savo darbus į Turkiją, tačiau Lietuvoje nieko panašaus nesu matęs“, – prisipažino V.Pukevičius.

Jis džiaugėsi, kad iniciatyva neplanuotai, tačiau tapo dovana Lietuvai šimtmečio proga.

„Paskelbę kvietimą prisidėti prie iniciatyvos sulaukėme didelio susidomėjimo. Gaila, kad kol kas negalime eksponuoti visos gausybės darbų, atrinkome kelis šimtus įspūdingiausių, tačiau idėją plėtosime ir eksponatus viešai vilniečiai ir sostinės svečiai galės išvysti.

Man malonu, kad, dar nė nebaigus keramikos plytelių sienos parengimo darbų, į greta esančias mokymo centro keramikos dirbtuves užsukdavo susižavėję praeiviai, šeimos su vaikais, smalsuoliai, besidomintys keramikos menu. Tokia ir yra šios iniciatyvos prasmė – dalytis keramikos grožiu, džiuginti ir stebinti. O tai, kad ši kūryba atkeliavo iš viso pasaulio, manau, yra puiki dovana Lietuvai“, – pasakojo keramikos mokytojas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.